Proč Spojenci hájili Hitlerova nástupce? Dőnitze zachránil americký admirál

Každý, kdo se zajímá o historii druhé světové války, se již setkal se jménem Karla Dőnitze. Legendární ponorkový velitel a výrazný představitel německého válečného loďstva se do historie zapsal hlavně jako nástupce Adolfa Hitlera, jenž stanul v čele Třetí říše po Hitlerově sebevraždě. Dőnitzův životní příběh byl ale plný i dalších zajímavostí a méně známých faktů.

Zajímavé například je, že si Hitler za svého nástupce zvolil člověka, který nebyl členem nacistické strany. Dőnitz byl sice zapřísáhlý antisemita a Hitlerův oddaný stoupenec, do NSDAP ale nikdy nevstoupil. Přesto ale o jeho antisemitském smýšlení nemůže být pochyb. Když například Švédové uzavřeli svoje výsostné vody pro německá plavidla, napadl je Dőnitz s tvrzením že jsou "ovládáni mezinárodním židovským kapitálem". V roce 1944 se zase nechal slyšet, že by "raději jedl bláto, než aby viděl svoje vnoučata vyrůstat ve špinavé a jedovaté atmosféře židovství". 

Ačkoliv je jeho jméno spojováno hlavně s obdobím druhé světové války, prožil zajímavé osudy i během předchozího světového konfliktu. Dőnitz totiž v roce 1916 sloužil na německých křižnících ale nechal se dobrovolně přeřadit na ponorku. S ponorkou UB-68 pak byl na samém sklonku války potopen ve Středozemním moři a vzat do britského zajetí. Z něj se domů vrátil až v roce 1920.

Ponorkový velitel také zásadně odmítal jakýkoliv soucit s nepřítelem nebo jeho civilním obyvatelstvem. Byl rozhodně proti tomu, aby posádky německých lodí zachraňovali trosečníky z cizích potopených plavidel. A to i pokud šlo o plavidla civilní. Takové počínání bylo podle něj proti samotnému základnímu smyslu války. "Buďte tvrdí. Pamatujte, že nepřítel nemá také žádné slitování s německými ženami a dětmi, když bombarduje německá města." říkal Dőnitz.

Velmi nepříjemného překvapení se dočkal po skončení války, když se dozvěděl, že jej spojenci hodlají obvinit z válečných zločinů a postavit před soud. Podle něj to bylo absurdní. Nechápal jak je možné, že vládní představitel suverénní země může být souzen. "Pokud bychom vyhráli válku my, postavili bychom snad před soud Roosevelta nebo Churchilla? Ne, to bychom neudělali a oni by neměli taktéž." zlobil se.

Obžalován byl přímo v rámci Norimberského procesu. Při přípravě obžaloby byl Dőnitz mimo jiné podroben IQ testům a bylo mu naměřeno úctyhodné IQ 138. Prokurátoři jej vinili zejména z toho, že byl autorem bezpodmínečné ponorkové války, při níž byla potopena i řada civilních, nákladních nebo neutrálních lodí. Byl také obžalován z porušování ženevských konvencí.

Záhy se ale ukázalo, že praktikování bezpodmínečné ponorkové války nebylo žádnou německou specialitou. Stejnou strategii uplatňovali například i Britové. Americký admirál Chester Nimitz dokonce uvedl, že Spojené státy vyznávaly taktiku neomezené ponorkové války od prvního dne co vstoupily do války.

Dőnitz nakonec od válečného soudu dostal pouhých deset let, což bylo mnohem méně, než se původně očekávalo, a to navzdory jeho blízkému vztahu s Hitlerem. Někteří historikové spekulují, že to bylo díky intervenci amerického admirála Nimitze, jenž se měl za Dőnitze přimlouvat. Ostatně před soudem se v podobném duchu vyjádřil i sám německý námořník. "Váš admirál mi vzkázal, že ke mě chová velkou úctu a že jsem svoji obhajobu připravil perfektně." nechal se slyšet Dőnitz.

Po jeho propuštění z vězení mu západoněmecká vláda přiznala pouze takovou penzi, jako kdyby v armádě sloužil v hodnosti kapitána. Dőnitz se ale domníval, že si zaslouží admirálský důchod a spor hnal k soudu. Ten mu dal za pravdu a penze mu byla opravdu zvýšena. Vyšší penzi pak pobíral až do své smrti v roce 1980.  

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté II. světová válka Ponorky historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy