Cesta na Mars se komplikuje? Podívejte se, co se děje s mozkem v prostředí bez gravitace

Americká NASA přišla s ambiciózním plánem, podle kterého chce do dvaceti let poslat na Mars lidskou posádku. To s sebou přináší mnohé výzvy, které budou muset výzkumníci i samotní astronauti překonat. Posádka bude například během dlouhé cesty i následujícího pobytu na Rudé planetě vystavena jen velmi nízké gravitaci. Přečtěte si, jak takové prostředí může ovlivnit lidský mozek.

Pokud bude vyslána posádka na Mars, bude se muset v prostředí s nulovou gravitací (během cesty) a mikrogravitací (na samotné planetě) pohybovat mnohem déle, než doposud jakýkoliv astronaut zažil. V současnosti drží podle webu The Conversation rekord Valerij Poljakov, který ve vesmíru na jeden zátah strávil 438 dní. Pro cestu na Mars a zpátky se ale počítá zhruba se třemi roky.

Je přitom známé, že se lidské tělo v takovém prostředí chová jinak, než na Zemi. Každý astronaut, který se vypravil do vesmíru, dobře zná takzvaný „syndrom opuchlé hlavy a kuřecích nožek,“ během kterého se, v důsledku chybějící gravitace, nahrne více krve z končetin do hlavy.

Syndrom provázejí zdravotní obtíže, jako jsou bolesti hlavy a žaludeční nevolnost. V poslední době pak vědci tento stav spojují také se zamlženým viděním, které je způsobeno nárůstem krevního tlaku v lebce a pohyby mozku. Podle NASA se jedná o jedno z největších zdravotních rizik případné mise na Mars, zatím ale není jasné, jak se s ním vypořádat.

Damian Bailey, profesor fyziologie a biochemie z Univerzity v Jižním Walesu, zkoumal, jakým způsobem je chybějící gravitací ovlivněn lidský mozek. Podle jeho předpokladu dochází postupně k nárůstu hladiny oxidu dusnatého (NO) v krvi a později i k překrvení některých částí mozku. V důsledku toho se zase v mozku pomalu hromadí voda a celý orgán začne otékat.

Při dlouhodobém vystavení astronautů chybějící gravitaci by tak podle Baileyho mohlo dojít k poškození zdraví posádky. Otoky mohou také ovlivnit jejich kognitivní schopnosti a ohrozit tak průběh mise.

Bailey se svým týmem testoval svoji hypotézu v letadle simulujícím stav beztíže za pomoci střemhlavého letu. Prvotní výsledky jeho teorii potvrdily, přestože nebylo zatím zjištěno, že by docházelo ke strukturálnímu poškození mozku. Vědci však již plánují další pokusy a měření, které by měly přinést přesnější výsledky.

Související

Více souvisejících

Mars mozek vesmir gravitace NASA

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy