Terorismus v roce 2017? Zmapovali jsme místa, kde se útočilo nejvíce

Terorismus zůstává bezpečností hrozbou čísla jedna. Největším nebezpečím je zvláště na Blízkém východě a Africe. Podle zprávy Afrického střediska strategických studií se počet násilných a teroristických událostí spojených s militantními islamistickými skupinami v Africe v uplynulém roce zvýšil o 38% - z 2 117 událostí v roce 2016 na 2 933 událostí.

Podle zprávy nazvané "Africké militantní islamistické skupiny znovu na vzestupu" se jedná o pokračování dlouhodobějšího trendu, který zažil v roce 2016 mírný pokles, aby v roce 2017 opět zesílil. Zpráva naznačuje, že neexistuje žádný jednotící faktor, který by vysvětloval, proč dochází k růstu počtu násilností. Všechny africké teroristické islamistické skupiny vykázaly větší aktivitu.

Ačkoliv je na Západě nejznámější africkou teroristickou skupinou nechvalně proslulá Boko Haram, napojená na IS, nejvíce teroristických útoků a násilností má na svědomí somálská Aš-Šabáb, skupina islamistických vzbouřenců vzešlá z války v Somálsku. Skupina je spojena s téměř 58% všech násilností v Africe, za které jsou odpovědné islamistické skupiny – z 2 933 jich spáchala 1749. Její akce také měly za následek nejvíce smrtelných obětí – z 10 533 zabitých lidí na její hlavu připadá 4 384 mrtvých , tj. 46% všech zabitých v důsledků činnosti islamistických teroristických skupin.

Významně také stoupl počet úmrtí a násilností spojený s Al-Káidou v islámském Maghrebu, pobočkou celosvětově známé Al-Káidy, která si klade za cíl svrhnout alžírskou vládu a nastolit zde islámský stát. V roce 2017 uskutečnila 79 násilných činů, v roce 2018 už je to 212. Tento nárůst je do značné míry dán vznikem spojené koalice na Al-Káidou navázaných subjektů, tzv. Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen vzniklé v březnu 2017. Koalice působí v oblastech Maghrebu a západní Afriky.

Naopak IS v Africe ustoupil poněkud do pozadí. Podle analytiků z Risk Advisory Group and Aon specializujících se na terorismus IS v Africe přestal růst, nicméně stále zůstává hrozbou. Většinu svých afrických teroristických útoků soustředil na Egypt. 305 z 426 hlášených událostí spojených s IS v Africe se konalo v Egyptě a 77% mrtvých v důsledku afrických aktivit IS bylo v Egyptě (1 340 z 1 734).

Obecně platí, že ačkoliv úsilí islamistických teroristických skupin se zvýšilo, tyto skupiny jsou v podstatě omezeny velmi geograficky a jen takřka nepůsobí mimo pole své působnosti. Velmi dobře tento směr směrem k větší lokalizaci reflektuje IS, který byl schopen uskutečnit útoky ve 29 zemích na pěti kontinentech, po jeho rozpadu v důsledku syrské a irácké ofenzívy však v roce 2018 tento počet zaručeně poklesne, domnívají se odborníci.

Podle Mapy teroristického a politického násilí z roku 2018 se téměř 8% všech teroristických incidentů v celosvětovém měřítku bylo v roce 2017 zaměřeno na podniky. Přibližně 75% jich cílilo na ropnou a plynovou, těžební, dopravní, stavební a kritickou infrastrukturu. Zbytek byl zaměřen na maloobchodní, mediální, finanční a turistické podniky.

Turismus je zvláště zranitelný ze strany terorismu. Studie ukazují, že dokonce i když teroristické útoky nejsou zamířeny na turistický průmysl, přesto se na něm nepřímo podepisují prostřednictvím neochoty turistů navštěvovat místa, kde se udál teroristický útok.

Turistická centra jsou oblíbenými cíli teroristů z toho důvodu, že se kolem nich soustředí mnoho lidí. V roce 2017 bylo celosvětově nejméně 44 útoků, které přímo se týkaly veřejné dopravy ve velkých městech, jakož i v obchodních odvětvích, které jsou rozhodujícími součástmi cestovního ruchu. K více než 80% úmrtí v západních zemích v roce 2017 došlo na místech, kde se turisté pravděpodobně shromažďují – v hotelích, letištích, veřejných prostorách a zábavních podnicích.

Související

Více souvisejících

Terorismus Terorismus v Somálsku Islámský stát (IS) afrika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy