Svět se zmítá v dětské krizi. Chybí jídlo i vzdělání

Nejohrožovanější skupinou všech katastrof, válečných událostí a hroutících se států jsou děti. Zvláště v Africe mnohé z nich nemají vůbec prostor se vzdělávat. Zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF) ukazuje, že 303 miliónů dětí ve věku 5 až 17 let je mimo školu. UNICEF varuje, že neřešení problému může mít v budoucnosti hrozivé následky.

Podle globálních statistik shromážděných UNICEF méně než polovina dětí ve věku středního školského vzdělávání je přihlášena ve střední škole nebo dokončuje středoškolské vzdělání. Jedná se 43,3% dospívajících chlapců a a 45,1% dospívajících dívek v horní části středního věku. Mnoho mladých v tomto věku navíc stále ještě navštěvuje nižší školní stupně. 1 z 5 žáků je stále zapsán v nižší střední škole a 1 z 20 stále dochází do základní školy.

Pouze 26,6% dospívajících v zemích postižených přírodními katastrofami či válečnými konflikty dosáhne vyšší střední školy. V zemích, které nejsou zatíženy nouzovými situacemi, 54,8% dospívajících absolvuje nižší střední školy, v zemích postižených mimořádnými událostmi je podíl pouze 28,9%. 18, 4% nikdy ani nechodí na základní školu.

Významnou roli v tom, zda-li dítě chodí do školy, hraje chudoba. Podle statistik se v globálu nachází mimo základní školu 11,9% dětí, mimo nižší střední školu 15,1% a mimo vyšší střední 32,3% dětí. U dětí z nejchudších vrstev je v případě základního vzdělávání mimo 23,4% dětí, v případě nižšího středního a vyššího středního je to 28,2% a 50, 4%. Děti z nejbohatších socioekonomických skupin mají až čtyřnásobnou pravděpodobnost, že budou ve škole – 5,2% dětí z této vrstvy je mimo základní školu, 6,7% mimo nižší střední vzdělávání a 16,2% mimo vyšší střední vzdělávání.

Rozdíly jsou též mezi dětmi z měst a vesnic a mezi chlapci a dívkami. 6,6% dětí z měst nenavštěvuje základní školu, v případě vesnic je to o 11% více (17,6%). Dívky v zemích postižených nouzovou situací mají až více než dvojnásobnou pravděpodobnost, že budou mimo školu.

I chlapci mají problém nastoupit do školy, pokud žijí v oblastech zasažených nouzovou situací. Pro srovnání, v globálu je 8,9% dětí mimo základní vzdělávání, v případě zemí stižených nouzovými situacemi je to 20%. V případě nižšího středního vzdělávání jsou rozdíly 15,9% a 29,3%, v případě vyššího středního vzdělávání je to 36,3% a 43,8%.

Celkově se odhaduje, že globálně je 63 miliónů dětí je mimo základní školu, z toho skoro 33 miliónů těchto dětí je ze zemí stižených nouzovými situacemi (52% podíl). V případě nižšího středního vzdělávání se jedná v globálu o 61 miliónů dětí, z toho skoro 28 miliónů dětí je ze zemí stižených nouzovými situacemi ( 39% podíl). Nejvíce je dětí mimo vyšší střední vzdělávání, 138 miliónů, z toho 32 miliónů dětí je ze zemí stižených nouzovými situacemi (23% podíl). Celkově je mimo školu 303 miliónů dětí, 104 miliónů dětí je ze zemí stižených nouzovými situacemi (34%). Jedno dítě ze tří ze zemí stižených nouzovými situacemi ve věku 5 až 17 let je tedy mimo školu.

Podle dostupných údajů má Niger nejvyšší míru dospívajících nacházejících se mimo střední školu (76%). Následuje jej Středoafrická republika (67%) a Jižní Súdán (67%). Ve všech případech se jedná o země stižené nouzovými situacemi. Ze zemí nepostižených nouzovými situacemi má nejvyšší míru Guinea (57%), následována Pobřežím Slonoviny (65%) a Pákistánem (65%)

UNICEF varuje, že chybějící vzdělání mladých lidí představuje pro dotyčné země velkou zátěž a snižuje možnost, že se dostanou ze svých ekonomických problémů. Podle současných trendů by měl počet lidí ve věku 10 až 19 let zvýšit na více než 1,3 miliardy do roku 2030, což představuje nárůst o 8 procent.

„Toto je kritický moment v historii. Pokud budeme jednat moudře a urgentně, můžeme mladé lidi posílit a naučit, aby byli připraveni vytvářet mírumilovné a prosperující společnosti,“ tvrdí Henrietta Foreová, výkonná ředitelka UNICEF. „ Nemůžeme si dovolit selhat.“

Související

Ilustrační fotografie.

Školní rok v minulosti nezačínal v září. Co se dříve děti učily?

Žákům v září začal školní rok a pravidelné vyučování. Jeho struktura a složení prošly za staletí mnohými proměnami. Jaké předměty se v minulosti na školách vyučovaly? A kdy začínal školní rok? Žáci dříve neusedali do školních lavic dne 1. září a učili se zcela jiné věci než dnešní děti.
Školství, ilustrační fotografie.

Podzimní prázdniny 2023 nebudou prvním volnem v novém školním roce

Školou povinné děti si ještě užívají poslední dny nejdelších prázdnin v roce, než příští týden po dvou měsících opět usednou do lavic. První volný den v novém ročníku připadá díky státnímu svátku na září. Na konci října budou následovat dvoudenní podzimní prázdniny. 

Více souvisejících

vzdělání chudoba afrika UNICEF děti

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy