Teroristický útok rozpoutal vlnu násilí v Kašmíru. Střety pokračují, roste počet mrtvých

Čtyři indičtí vojáci, jeden civilista a dva podezřelí radikálové dnes zahynuli při střetu v konfliktním indickém státě Džammú a Kašmír. Přestřelka se odehrála ve stejné oblasti, kde ve čtvrtek sebevražedný útočník zabil 44 příslušníků indické polovojenské policie. Indie obviňuje Pákistán, že měl na sebevražedném atentátu podíl, což Islámábád popírá. V souvislosti s rostoucím napětím mezi oběma zeměmi dnes Pákistán odvolal svého velvyslance v Indii ke konzultacím. Indie podobný krok učinila již minulý týden.

Indické bezpečnostní složky pátrají po členech islamistického hnutí Džajše Muhammad, jež bojuje proti indické nadvládě a ke čtvrtečnímu sebevražednému útoku se přihlásilo.

CCTV footage of Pulwama Attack ?#Pulwama #Kashmir pic.twitter.com/5GuQx8WVAf

— Manan Bhat (ManAnbhAtOfficiAl) (@MananBhat786) 16. února 2019

Podle agentury Reuters dnes dostaly bezpečnostní síly informaci, že skupina povstalců hnutí Džajše Muhammad se ukrývá ve vesnici v okrese Pulvama, kde sebevražedný atentátník ve čtvrtek najel do kolony asi 70 vozů indické polovojenské policie.

Při prohledávání vesnice, nacházející se jižně od kašmírské metropole Šrínagaru, se příslušníci bezpečnostních sil dostali pod těžkou palbu, kterou čtyři z nich nepřežili. Další utrpěl zranění a byl v kritickém stavu hospitalizován. Zemřel také jeden civilista.

Indičtí vojáci následně zničili výbušninami dům, kde se ozbrojenci ukrývali. Z trosek pak vyprostili dvě těla, která podle indické policie patřila pákistánským členům hnutí Džajše Muhammad. Podle indických bezpečnostních složek se pravděpodobně jednalo o organizátory čtvrtečního sebevražedného útoku.

V lokalitě byl vyhlášen zákaz vycházení. Již v neděli indické úřady oznámily, že v souvislosti se sebevražedným útokem zadržely 23 osob, které jsou podezřelé z napojení na radikály. Sebevražedný atentátník byl identifikován jako obyvatel Kašmíru ve věku 19 až 21 let.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt už si vyžádal téměř 70.000 obětí.

Indie dlouhodobě kritizuje Pákistán, že kašmírským separatistům poskytuje útočiště a že je vyzbrojuje.

Související

Více souvisejících

Kašmír Indie Teroristické útoky v Indii zbraně Armáda Indie

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy