Až 80 000 tureckých vojáků by mohlo vtrhnout do Sýrie

Ankara má pro invazi do Sýrie připraveno 80 000 vojáků, tvrdí turecký provládní deník. Pokud by skutečně Turecko nasadilo takto velké invazní síly, jednalo by se o největší zahraniční operaci v moderních dějinách země. Cílem mají být syrští Kurdové, kteří bojují proti zbytkům Islámského státu.

Podle informací tureckého provládního deníku Yeni Şafak má turecká armáda pro invazi do Sýrie připraveno téměř 80 000 vojáků. Cílem operace, kterou prezident Erdogan minulý měsíc ohlásil, mají být Lidové obranné jednotky (YPG). Tyto kurdské milice tvoří páteř koalice Syrských demokratických sil (SDF), které v Sýrii úspěšně bojují s Islámským státem.

Turecko v minulých letech provedlo v severní Sýrii již dvě vojenské operace namířené právě proti kurdským jednotkám. V útoku na enklávu kolem města Manbidž a oblast na východním břehu Eufratu, které se nacházejí pod kontrolou YPG, dosud bránila přítomnost amerických jednotek. Prezident Trump však v prosinci ohlásil, že chce vojáky ze Sýrie stáhnout. Dosud nicméně není jasné, zda a kdy skutečně Američané ze Sýrie odejdou.

List Yeni Şafak tvrdí, že by vojenská operace měla proběhnout na frontě široké zhruba 500 kilometrů. Turecké jednotky podporované neupřesněným počtem bojovníků z různých syrských ozbrojených skupin, by měly postoupit asi 20 kilometrů do syrského vnitrozemí, a zajistit tak jakýsi bezpečnostní koridor podél celé společné hranice. Celková plocha této oblasti by měla dosahovat téměř 30 000 kilometrů čtverečních.

Pokud by Turecko skutečně vyslalo armádu o síle 80 000 mužů, jednalo by se o nejmohutnější zahraniční operaci v moderních dějinách státu. Invaze na sever Kypru, doposud nejrozsáhlejšího nasazení, se v roce 1974 účastnilo zhruba 40 000 vojáků a Turecko se dodnes z ostrova nestáhlo. V okupované části vznikla Turecká republika severního Kypru, kterou však žádná země, vyjma Turecka, neuznala.

Situace ohledně budoucnosti syrských Kurdů je nicméně stále nejasná. Poté, co Trump původně ohlásil okamžitý začátek stahování, své vyjádření několikrát pozměnil. Atmosféra mezi Ankarou a Washingtonem se následně vyostřila. Trump nakonec pohrozil, že Turecko ekonomicky zničí, pokud by na Kurdy zaútočilo. V reakci na toto vyjádření v úterý turecký prezident se svým americkým protějškem hovořil, přičemž se údajně dohodli na vytvoření bezpečnostní zóny.

Kurdové však odmítají, že by se na jejím vytvoření mělo Turecko jakýmkoliv způsobem podílet. Syrská vláda možnost takové zóny rovnou odmítla, v čemž ji podpořila i Moskva. „Jsme přesvědčeni, že nejlepším a jediným řešením (pro sever Sýrie) je předání těchto území pod kontrolu syrského režimu a jeho bezpečnostních a administrativních struktur,“ vyjádřil postoj Moskvy ministr zahraničí Lavrov.

Související

Více souvisejících

Turecko YPG Armáda Sýrie USA (Spojené státy americké) Kurdové

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy