Fyzické útoky, protesty proti muslimům, migrantům a homosexuálům. Historik varuje před návratem fašismu

NÁZOR - Jak se blíží italské volby, jeví se stále více jako nepravděpodobné, že výsledkem bude vláda schopná zpomalit vzestup tvrdě pravicových, protievropských sil na italské politické scéně, míní historik Andrea Mammone z University of London. V komentáři pro server CNN poukazuje, že možná z tohoto důvodu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker minulý týden prohlásil, že Brusel se musí připravit na neoperativní italský kabinet vzešlý z voleb, což popsal jako nejhorší scénář.

Hněv proti bruselským elitám

Juncker má podle historika pravdu v tom, že italské volby mohou přinést nestabilitu s ničivým dopadem na celou eurozónu, avšak předsedovi Evropské komise naneštěstí uniká širší perspektiva, jelikož ignoruje široký hněv vůči bruselským elitám. "Evropské problémy jsou mnohem hlubší než volební výsledky znesnadňující formování vlád. Spíše se přímo týkají stavu demokracie v některých evropských zemích," varuje akademik.

Itálie momentálně zažívá nejvíce znepokojivou předvolební kampaň za dlouhá desetiletí a uplynulé dny ukázaly, že nenávist, xenofobie a pravicový extremismus jsou na vzestupu, konstatuje Mammone. Podotýká, že prakticky denně přicházejí zprávy o etnických konfliktech, shromážděních krajně pravicových skupin a útocích fašistických uskupení, například CasaPound či Forza Nuova, na novináře.

Fyzickým útokům ze strany svých oponentů čelí i levicoví aktivisté, což přirozeně podněcuje odpověď od hnutí, které jsou ještě více nalevo od středu, uvádí odborník. Zdůrazňuje, že fašismus zdaleka neskončil v roce 1945, ale z Evropy - nejen z Itálie - fašistické ideologie nikdy plně nezmizely a dokázaly přežít i díky poválečné veřejné amnézii.

"Od 80. let se fašisté přizpůsobují měnícímu se světu. Nyní dokážou vyžívat evropské migrační krize a používat ji jako mobilizační prapor," vysvětluje historik. Dodává, že fašistickou rétoriku mnohdy legitimizují běžní politici, kteří se obávají, že ztratí voliče kvůli odporu veřejnosti k imigraci, tudíž dochází k odmítnutí multikulturalismu, vyloučení migrantů a rozklad nadnárodních institucí je mnohými označován za rozumnou, normální politiku.   

Xenofobie a antievropanství rostou téměř po celém kontinentu, v mnoha evropských zemích dochází běžně k protestům proti muslimům, uprchlíkům a homosexuálům a nový zákon v Polsku zakázal poukazovat na podíl země na holocaustu, kritizuje akademik. Připomíná, že podivné pojímání svobody slova se skloubilo se sociálními sítěmi a vede k šíření zuřivě národovecké politice.

Itálie na prvním místě

V důsledku toho se Itálie, spolu s ostatními evropskými státy, stává polarizovanou zemí ve stylu my versus oni, fašisté versus antifašisté, odpůrci uprchlíků versus vítači uprchlíků, euroskeptici versus eurofilové, nastiňuje expert. Obává se, že italská poválečná snaha přepsat fašistickou historii vytvořila perfektní podmínky k návratu fašismu v roce 2018.  

"A dnešní situace je ještě horší než na začátku 90. let. Dekády 'umírněné' středo-pravicové politiky vedly k Silviu Berlusconimu," píše Mammone. Deklaruje, že Berlusconiho úklony doprava přinesly legitimizaci krajní pravice a dezinterpretaci jeho politiky, a tak dnes i pokrokové instituce jako Fondazione Feltrinelli, pojmenované pro antifašistickém aktivistovi, považují za přijatelné pozvání krajně pravicových politiků Floriana Philippota, bývalého předního člena francouzské Národní fronty, či Alaina De Benoista, známého francouzského ideologa, který šíří myšlenky identity a ento-pluralismu a k jeho pojetí "moderní pravice" se hlásí i vůdce americké ultrapravicový vůdce Richard Spencer a mnoho dalších evropských bílých nacionalistů.

Zástupci fašistických organizací CasaPound a Forza Nuova jsou zváni do televize, aby debatovali o tom, proč by měla být Itálie na prvním místě a EU je hanebná, uvádí historik. Doplňuje, že také dva současní Berlusconiho spojenci - krajně pravicoví Bratři Itálie a Liga severu - užívají právě slogan "Itálie na prvním místě" a mluví o odmítání islámu i uprchlíků a volební program Berlusconiho středo-pravicové koalice jasně deklaruje potřebu revize stávajících evropských smluv, která by umožnila upřednostnit italskou ústavu před evropským právem.

To vše považuje akademik za velmi znepokojivé, jelikož dané politické síly se mohou ve volbách dostat k moci. Velkým paradoxem ovšem je, že v Evropské lidové straně, nejsilnějším panevropském politickém uskupení v Bruselu, stále mnoho osob podporuje Berlusconiho a považuje ho za hráz proti sílícímu populismu v Itálii. "Skutečně věří, že jde o nejlepší způsob boje s extremismem?" ptá se závěrem Mammone.

Související

Více souvisejících

Itálie fašismus Silvio Berlusconi imigrace EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 39 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy