Pražské jaro má vliv na vztahy Německa s ČR dodnes, míní sociolog z Postupimi

Berlín - Sociolog a zástupce ředitele Střediska pro výzkum soudobých dějin (ZZF) v Postupimi Jürgen Danyel se domnívá, že pražské jaro, které ukončil vpád armád Varšavské smlouvy v srpna 1968, sice trvalo relativně krátce, jeho stopy jsou ale v česko-německých vztazích patrné dodnes.

"Pražské jaro otevřelo nakrátko okno pozitivním vztahům mezi Spolkovou republikou (Německo) a Československem. Invaze mnohé zničila a myslím, že měla dlouhodobé následky - na německo-české vztahy dodnes," řekl Danyel v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutsche Welle (DW).

Podle něj jsou nástupnické státy Československa, tedy Česko a Slovensko, dodnes pro Německo méně důležitým partnerem než například Polsko či Rusko. 

Společnost v západním Německu podle Danyela vývoj v Československu v období takzvaného pražského jara velmi zajímal, což se projevilo mimo jiné právě i po srpnové invazi. "Ve všech velkých (západo)německých městech se konaly manifestace. Dokonce i v malých městech demonstrovaly stovky a tisíce lidí ze všech společenských vrstev: žáci, studenti, úředníci," upozornil Danyel, podle kterého byla okupace Československa v roce 1968 zásadním zlomem v nadějně se rozvíjejícím západoněmecko-československých vztazích.

Pražské jaro i jeho násilné potlačení podle sociologa u veřejnosti ve Spolkové republice zlepšilo obraz Československa, který byl do té doby zatížen jejím protikomunistickým smýšlením. "Tuto zlepšenou image nemohl pak už Husákův režim v době normalizace potlačit," řekl Danyel. "Jinak bychom vývoj po roce 1989 nezažili," dodal.

Související

Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

Srpen 1968 Pražské jaro Německo Československo Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy