EU popudilo přirovnání k SSSR. Lídr liberálů vytáhl na britského ministra pořádný trapas

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při dnešní debatě s poslanci Evropského parlamentu zopakoval, že Evropská unie se chce s Británií na jejím odchodu z bloku dohodnout. Upozornil, že brexit bez dohody není tím nejlepším řešením, i když mnozí britští politici takový názor zastávají.

"Ti, kteří si myslí, že odchod bez dohody by byl nejlepším řešením, si neuvědomují následky takového scénáře," řekl Juncker. Ten se s poslanci sešel před říjnovým summitem EU, jehož ústředním bodem bude právě brexit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk již dříve nadcházející unijní vrcholnou schůzku označil za rozhodující pro dosažení brexitové dohody s Británií.

Dohodu s unií prosazuje i britská premiérka Theresa Mayová, která Bruselu předložila svůj plán. Na svém návrhu se ale Mayová zatím s EU neshodla. Britská premiérka mezitím doma čelí tlaku části křídla své Konzervativní strany, které by raději upřednostnilo brexit bez dohody, tedy neřízené opuštění unie. Takovému vývoji se chce Mayová vyhnout, v minulosti ale opakovaně prohlásila, že jedinou alternativou jejího plánu je právě neřízený odchod se všemi jeho tvrdými následky.

Jednou z klíčových otázek brexitu je podoba hranice mezi Irskou republikou, která je unijním členem, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Brusel trvá na tom, že hranice musí zůstat formální bez přísných hraničních kontrol. Juncker dnes řekl, že irská hranice je pro EU prioritou.

Předseda evropských lidovců Manfred Weber označil brexit za ukázku toho, kam vede populismus. Ocenil také jednotu unijních států ve svém postoji k britskému odchodu a vyzval britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta, aby se omluvil za to, že přirovnal EU k Sovětskému svazu. Hunt dnes v rozhovoru se CNBC řekl, že EU se někdejšímu SSSR nepodobá.

Lídr liberálů Guy Verhofstadt, který je rovněž koordinátorem EP pro brexit, označil Huntova slova za urážku milionů obyčejných občanů bývalého SSSR. Připomněl, že Hunt si v minulosti popletl Čínu s Japonskem. Narážel tak na Huntovu červencovou návštěvu Číny, kde prohlásil, že má za manželku Japonku. Ihned se ale opravil a řekl, že jeho žena Lucia je Číňanka. Přeřeknutí pak označil za trapný moment.

Šéf socialistických poslanců Udo Bullman podobně jako Weber kritizoval nezodpovědné britské vedení. Prohlásil také, že většina Britů nyní zjistila, že brexit byl velkou chybou.

Philippe Lamberts, který je spolupředsedou parlamentní frakce Zelení/Evropská svobodná aliance, varoval před odchodem Británie z EU bez dohody, neboť by to otrávilo budoucí vztahy mezi Londýnem a Bruselem.

Europoslanec a bývalý vůdce Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který patřil k jedné z hlavních tváří kampaně za odchod své země z Evropské unie, prohlásil, že stav vyjednávání svědčí o tom, že unijní vyjednávači si vedou lépe než britští, což staví Londýn do pozice slabšího. Hlavního unijního vyjednávače Michela Barniera ale obvinil, že otázku irské hranice zneužil jako zbraň. V závěru svého projevu zdůraznil, že pokud se EU s Británií nedohodne, pak Londýn "prostě odejde".

Související

Více souvisejících

Jean-Claude Juncker Brexit EU (Evropská unie) evropský parlament Jeremy Hunt (britský politik) Manfred Weber (šéf EPP) Nigel Farage

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy