Symbol rozdělení rodin a celého světa: Co předcházelo pádu berlínské zdi?

Berlín - Před téměř 30 lety, konkrétně 9. listopadu 1989 otevřela východoněmecká pohraniční stráž veškeré hraniční přechody na takzvané berlínské zdi, která se po celých 28 let stala nechvalným symbolem světa rozděleného Studenou válkou. Informoval o tom server Theconversation.com.

Samotná noc se nesla v duchu bujarých oslav, kdy Východní i Západní Berlíňané volně přecházeli z jedné části města do druhé a v některých případech dokonce vylezli na samotný vrchol betonového monstra, kde tančili, objímali se a popíjeli šampaňské. Za zmínku stojí, že k pádu  přispěl nešťastný výrok významného představitele Sjednocené socialistické strany Güntera Schabowského na tiskové konferenci ve Východním Berlíně. Ten totiž oznámil, že se zruší veškerá omezení v cest občanů NDR. V reakci na to se pak masy Východních Němců shromáždily na berlínských hranicích s požadavkem okamžitého otevření cesty na Západ. 

Následný pád berlínské zdi se následně stal dominovým efektem spočívajícím mimo jiné také v procesu Sjednocení Německa 3. října 1990 a konce Studené války. Nicméně abychom pochopili celou tuto událost, musíme se zaměřit hlavně na to, kdy a proč vlastně vyrostla Berlínská zeď.

Rozdělené Německo, rozdělený Berlín

Po skončení 2. světové válce bylo Německo rozděleno čtyř okupačních zón spravovaných čtyřmi vítěznými mocnostmi, tedy USA, Velkou Británii, Francii a SSSR. Po neshodách mezi kapitalistickým západem a komunistickým východem v politické filozofii, které daly všanc vzniku bipolárního mocenského uspořádání, vznikla v roce 1949 na území západních okupačních zón Německá spolková republika (NSR, Západní Německo) a v sovětské okupační zóně Německá demokratická republika (NDR, Východní Německo).

Německé hlavní město Berlín bylo stejně jako Německo rozděleno do čtyř okupačních sektorů spadajících pod francouzskou, britskou, americkou a sovětskou správu. Tak vznikl Východní a Západní Berlín. Ačkoliv volný pohyb mezi oběma Německy byl výrazně omezen, zejména díky bedlivě hlídané vnitroněmecké hranici, v Berlíně panovala jiná situace. Berlíňané se mezi oběma částmi volně pohybovali. To se stalo trnem v oku jak vedení NDR, tak i SSSR, neboť se rozdíl mezi východní a západní částí města začínal, čím dál víc prohlubovat.

Berlín byl snad nejjasnější ukázkou barevného západu a šedého východu. Kromě jasně viditelných rozdílů mezi oběma městy se Západní Berlín stal také přestupní stanicí pro občany NDR utíkající na Západ. Ztráta převážně inteligentní části obyvatel pak vedla k takzvané druhé berlínské krizi 1958-1961, jejímž vyvrcholením bylo postavení zdi v srpnu 1961, které sice neodradila další uprchlíky, ale výrazně omezila proces masového odchodu Východních Němců. 

Následný pád zdi byl následkem událostí, které nastaly v druhé polovině roku 1989. Kromě masových demonstrací organizovaných nově etablovanými občanskoprávními organizacemi začali Východní Němci využívat postupného uvolňování poměrů v některých sovětských satelitech. Poté, co Maďarsko otevřelo své hranice s Rakouskem, začali Východní Němci pod záminkou dovolené u Balatonu utíkat na Západ. Po uzavření cest do Maďarska začali doslova okupovat západoněmecké ambasády v Praze a ve Varšavě. Davy nespokojených občanů NDR dožadující se otevření hraničních přechodů do Západního Berlína pak byly poslední ranou a důkazem nestability komunistického režimu.

Samotnému procesu nejen pádu berlínské zdi, ale i rozpadu SSSR, Sametové revoluce v Československu a obecně konce Studené války předcházelo rozhodnutí generálního tajemníka KSSS Michaila Gorbačova, že je potřeba provést rozsáhlé hospodářské i sociální reformy. Z jeho strany se jednalo mimo jiné také o reakci ne nekompromisní zahraniční politiku amerického prezidenta Ronalda Reagana a britské premiérky Margaret Thatcherové.

Součástí změn, které nesou název "perestrojka", bylo uvolňování poměrů v socialistických zemích i SSSR, včetně postupného zmírňování cenzury a upouštění od principů centrálně plánované ekonomiky. Nahrazování starých komunistických struktur a jejich nahrazování mladými reformátory pak následně vedly ke změně společenského i politického klimatu, jehož neoddělitelným vyvrcholením byl přechod od příkazového systému na tržně-smíšený. Otázkou proto také zůstává, zda je demokratický socialismus, o nějž se dodnes někteří marxisté a komunisté opírají, realizovatelný.

Související

Frank-Walter Steinmeier.

Německo si připomíná osudové datum, podle Steinmeiera spojuje slzy i radost

Být Němcem znamená nést si v srdci radost i slzy. Dnes to prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti připomínky 9. listopadu. V tento den v roce 1918 byla v Německu vyhlášena republika, v roce 1938 nacisté rozpoutali protižidovský pogrom známý jako křišťálová noc a v roce 1989 padla berlínská zeď.

Více souvisejících

Berlínská zeď Berlín Německo studená válka

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 4 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 23 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy