Rumunsko se chopilo kormidla EU: Prezident Iohannis slibuje soudržnost, Juncker pochybuje

Rumunské předsednictví Evropské unie bude v příštím půlroce usilovat o to, aby jako nestranný zprostředkovatel přispívalo k posilování konsensuální shody mezi všemi členskými státy EU. Členům Evropské komise, včetně jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera to dnes v Bukurešti řekl rumunský prezident Klaus Iohannis. Květnový summit sedmadvaceti zemí EU v rumunském Sibiu podle něj určí podobu unie v příštích letech.

Evropský kontext začínajícího předsednictví je podle Iohannise citlivý, nejen v souvislosti s květnovými volbami do europarlamentu, ale také celkovou politickou atmosférou mezi členskými zeměmi EU i uvnitř nich, včetně rostoucího populismu.

"To v některých případech působí potíže při snaze dosáhnout na evropské úrovni dohody," připustil rumunský prezident. Iohannis připomněl, že centrálním mottem rumunského předsednictví je "soudržnost jako společná evropská hodnota".

Entry music: what the #Romania presidency of the #EU reveals about the bloc's troubles https://t.co/hQa74WelBe via @financialtimes

— Michael Peel (@Mikepeeljourno) 11. ledna 2019

Na předsednictví země, která do EU vstoupila v roce 2007, ale vrhají stín pochybnosti o snižující se kvalitě právního státu, způsobené některými kroky vlády, s níž je kvůli tomu prezident Iohannis ve sporu. Předseda EK Juncker k tomu dnes před novináři poznamenal, že součástí evropské struktury je také respekt k vládě práva. Kompromisy, které unie dělá, podle něj nemohou ovlivnit její základy. To by se podle něj stalo, kdyby rumunská vláda pokračovala s plánem amnestie, či zmírnění protikorupční legislativy. "To by byl krok zpátky," uvedl.

Podle prezidenta Iohannise je vláda práva v Rumunsku věcí, o níž není možné diskutovat. "Debata je složitá a trvá už přes dva roky. Doufám, že všichni jsou dost moudří na to, aby ji ukončili," prohlásil s tím, že její pokračování kazí obraz země. Juncker míní, že pro Rumunsko by bylo dobré, kdyby zavládl duch dohody. "Není možné exportovat domácí spory na evropské jeviště," dodal.

Rumuni se řízení unie na šest měsíců ujímají ve složité době, v březnu blok opustí Británie, v květnu se konají volby do europarlamentu.

Iohannis míní, že dosáhnout silnější a soudržnější EU je možné jen posílením jejích základních hodnot. "Kontext není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že naše předsednictví v tom bude konzistentní a pragmatické," uvedl. Rumunská vláda čelí kritice související s její snahou omezit nezávislost soudnictví a vládu práva v zemi.

Pro budoucnost EU bude podle prezidenta klíčový summit v rumunském Sibiu, naplánovaný na 9. května.

Společné snahy unijních zemí by se podle Iohannise měly soustředit na překonání rozdílů mezi nimi, to EU podle něj umožní také sebevědomější vystupování na globální scéně. Společnou diskusi o tom, jak bude unie vypadat v letech 2019 až 2024 a její strategické priority pro toto období by měla shrnout politická deklarace, kterou by měli lídři 27 unijních zemí schválit právě v sedmihradském Sibiu.

Summit v Rumunsku tak bude příležitostí k demonstraci jednoty států evropského bloku po brexitu a před eurovolbami i toho, že EU hledí směrem do budoucnosti.

Iohannis připustil, že jednou z klíčových priorit pro Rumunsko bude právě zvládnutí brexitu, včetně hladkého schválení potřebných smluv a dalších kroků na straně EU. Za další prioritu pro příštích šest měsíců označil snahu co nejvíce posunout diskusi o budoucím víceletém rozpočtu unie pro roky 2021 až 2027.

Související

Generál Petrescu varuje před rušením signálu GPS v rumunských výsostných vodách Ruskem

Znepokojující krok Ruska. Země NATO bije na poplach

Rusko "aktivně a neustále" narušuje GPS komunikaci lodí v rumunských teritoriálních vodách, řekl generál Daniel Petrescu. Rumunská armáda varuje spojence NATO před možnými kolizemi a problémy s řízením raket. Na bezpečnost ohrožující miny plovoucí v Černém moři upozorňuje i rumunská armáda. Informovala agentura Ukrinform.

Více souvisejících

Rumunsko EU (Evropská unie) Klaus Iohannis Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy