Rozvojová pomoc: Maďarsko podpoří tři nemocnice v Sýrii

Maďarský stát pokryje v rámci rozvojového programu "Hungary Heps" roční náklady tří nemocnic ve válkou poničené Sýrii. O projektu s celkovými náklady 505 milionů forintů (40,7 milionu korun) informoval dnes ve své nové rezidenci na Budínském hradě předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Učinil tak po setkání s damašským papežským nunciem, arcibiskupem Mariem Zenarim, uvedla agentura MTI.

Maďarsko podpoří italskou a francouzskou nemocnici v Damašku a špitál sv. Ludvíka v Halabu (Aleppu) skrze italskou nadaci AVSI v rámci její humanitární iniciativy "Otevřené nemocnice". Podle Zenariho se vesměs jedná o nemocniční zařízení, která poskytují péči jak křesťanským, tak muslimským pacientům. Přispívají tak podle arcibiskupa zároveň i k společenské soudržnosti a usmíření v Sýrii.

Organizace AVSI působí v Sýrii od roku 2015, soustředí se tam hlavně na tři zmíněná nezisková nemocniční zařízení. Podle údajů AVSI dnes v Sýrii nedosáhne na adekvátní nemocniční péči 11,5 milionu lidí, z toho 40 procent tvoří nezletilí. Vůbec žádný přístup do nemocnic nemá v zemi více než dva miliony lidí, téměř polovina z toho v hlavním městě Damašku.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Sýrie Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 28 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy