Maďarsko bude zbrojit. Podle Orbána nejsou záruky NATO dostatečné

Maďarský premiér Viktor Orban dnes prohlásil, že chce urychlit rozvoj maďarské armády, aby se mohla ubránit útoku z "jakéhokoli směru". Premiér podle agentury AFP zdůraznil, že bezpečnostní záruky Severoatlantické aliance nestačí. "NATO je velmi důležité, ale nevěřím, že by vojenská bezpečnost Maďarska měla být založena na NATO," řekl v rozhovoru s týdeníkem Figyelö.

Maďarsko je od roku 1999 členem NATO a požívá ochrany západní vojenské aliance, která tento týden uspořádala v Bruselu schůzku ministrů. Budapešť se však podle Orbána pustila do "víceletého procesu vojenského rozvoje, po němž získá Maďarsko významnou vojenskou sílu, díky které se bude moci bránit útoku z jakéhokoli směru".

Maďarsko podle českého serveru armadninoviny.cz loni v prosinci podepsalo smlouvu s německou firmou KMW o dodávce 44 nových německých tanků Leopard 2A7+ a 24 nových samohybných houfnic PzH 2000. Této smlouvě předcházel nákup francouzských vrtulníků Airbus a také zavádění českých pistolí, samopalů a útočných pušek, licenčně vyráběných v maďarské státní firmě Arzenál.

Maďarský premiér v rozhovoru mimo jiné upozornil na nedostatek solidarity spojenců v případě vypálení maďarského kulturního centra v sousední Ukrajině, zemi usilující o vstup do NATO. "Bomba exploduje v centru ukrajinských Maďarů pár kilometrů od hranic NATO a nikdo neřekne ani slovo, včetně Spojených států," řekl.

Žhářský útok na užhorodskou kancelář Společnosti maďarské kultury Zakarpatska (KMKSZ) se stal loni 27. února; požár nezpůsobil oběti na životech, ale zcela zničil přízemí budovy. V ukrajinské Zakarpatské oblasti žije početná maďarská menšina, která si opakovaně stěžuje na ústrky od úřadů, které údajně popírají její práva. Některá média bezprostředně po útoku spojovala tento čin s ukrajinskými nacionalisty, obviněn však byl nakonec polský sympatizant krajní pravice.

Orbánovy výroky byly zveřejněny tři dny po návštěvě šéfa americké diplomacie Mika Pompea v Budapešti, během které obě země oznámily dohodu o spolupráci v obraně s cílem usnadnit nasazení amerických sil na maďarském území. Pompeo současně vyzýval Budapešť, aby se odklonila od Moskvy, připomněla AFP, která během Pompeovy návštěvy označila Maďarsko za hlavního spojence Moskvy v Evropské unii.

Orbán dnes zdůraznil, že silně podporuje evropskou vojenskou sílu, nicméně hájil "plodnou ekonomickou spolupráci s Ruskem".

NATO, založené v roce 1949, prožívá právě obtížné období po rozhodnutí USA jednostranně se stáhnout ze Sýrie a odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) v reakci na vývoj nových střel v Rusku. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil důsledky krachu smlouvy INF jako "velmi závažné"; obává se rozpoutání "nových závodů ve zbrojení", dodala AFP.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán Armáda Budapešť Maďarsko NATO

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy