Rakouský skandál je poučením pro Evropu

Spolu s Itálií patří Rakousko mezi evropské země, v nichž se na vládě podílejí extremistické, případně protisystémové strany. Z parlamentních voleb 2017 totiž vzešla koalice lidovců (ÖVP) a krajně pravicových svobodných (FPÖ), díky níž mohly země visegrádské skupiny počítat s dalším spojencem v jejich boji proti migrační politice EU. Nyní ale hrozí její zhroucení a s ním související otázka schopnosti stran tohoto typu vládnout. Informoval o tom britský deník Guardian.

Zatímco česká vláda Andreje Babiše, na níž se taktéž, byť pouhou tolerancí, podílí kontroverzní KSČM, přežívá veškeré skandály, včetně jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti a trestního stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, v Rakousku stačilo velmi málo.

Po zveřejnění videa ze španělské Ibizy, ve kterém nyní odstoupivší rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache (FPÖ) spolu s koaličním poslancem Johanem Gudenusem z téže partaje nabízejí státní zakázky spolu s nejčtenějším rakouským deníkem Kronen Zeigung, ruským oligarchům výměnou za podporu v předvolební kampani, se hroutí současná vláda a vypisují se předčasné volby.

Jedná se o vyvrcholení série několika politických přešlapů rakouské krajní pravice. Jedním z nich byla báseň, v níž místostarosta města Braunau am Inn, které je paradoxně rodištěm Adolfa Hitlera, srovnával migranty s potkany. Za zmínku stojí také vazby FPÖ na neonacistická a identitářská hnutí a snahy o získání dohledu nad rakouskými zpravodajskými službami prostřednictvím resortu vnitra, které rakouská krajní pravice ovládala.

Poté, co se FPÖ pokusila získat na svojí stranu média prostřednictvím jejich odkupu ruskými oligarchy, dalo by se říci, že ukázala svojí pravou tvář, čímž ztratila legitimitu svého podílu na vládě. V případě, že by se Kronen Zeitung skutečně dostal do jejich rukou, mohl by sehrát významnou roli nejen v její kampani do eurovoleb, nýbrž i do řádných voleb do Národní rady Rakouska 2021.

Heinz-Christian Strache, který se netají svým obdivem maďarského premiéra Viktoru Orbánovi, jemuž se podařilo ovládnout až 80 % médií, by pak mohl s rakouskými voliči velice snadno manipulovat. Ruští oligarchové a FPÖ se laicky řečeno pokusily podkopat rakouskou liberální demokracii na maďarský způsob. "Chceme vybudovat mediální trh na orbánovský způsob," přiznal svůj záměr Strache.

Institut pro strategický dialog (Institute for Strategic Dialogue - ISD) přiznal, že informační války proti liberálním demokraciím jsou jednou z taktik ruské hybridní války, prostřednictvím níž se Kreml snaží rozšířit svůj vliv v Evropě. ISD rovněž monitoroval případy manipulativních a dezinformačních kampaní před volbami do Evropského parlamentu, jejichž neoddělitelnou součástí je i boj proti důvěryhodným a objektivním médiím.

Ty jsou vlastní krajně pravicovým a populistickým stranám, které se tímto způsobem snaží získat legální, ale nikoliv legitimní mandáty, jelikož je získaly nekalými prostředky. Za zmínku stojí také konference německé krajně pravicové strany AfD, na níž vystoupil britský novinář Milo Yiannopoulos. Jejím jediným tématem a vůbec heslem, jímž se pravicoví extremisté a identitáři často zaštiťují, byla obhajoba "svobodných" médií.

Na první pohled to zní líbivě. Nicméně je nutné poznamenat, že si tyto skupiny svobodu slova často vykládají takříkajíc po svém. Šíření poplašných zpráv, dezinformací, lží a polopravdu totiž považují za její neoddělitelnou součást. Dalo by se tedy říci, že rakouský kancléř a rakouský prezident Alexander Van der Belle projevili maximální smysl pro zodpovědnost, a že zachránili Rakousko před maďarským osudem.

Ačkoliv rakouské opoziční strany SPÖ a NEOS Kurze kritizují za jeho mladickou nerozvážnost při sestavování vlády, lze téměř s jistotou, že se nejmladší vrcholný politik v Evropě ze svých chyb poučil, a že po předčasných volbách vznikne odpovědnější vláda. Rakousko je tím pádem dostatečným důkazem toho, že by vítězné strany neměly do koalice přibírat extremisty, a to i za cenu větších programových kompromisů vůči tradičním stranám. Otázkou zůstává, zda bude podobný vývoj zaznamenán i v Itálii, kde se na vládě rovněž podílí krajní pravice - konkrétně Liga Severu Mattea Salviniho.

Související

Více souvisejících

Rakousko Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 59 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy