Komentář: Bude Británie potřebovat další odklad brexitu?

KOmentář: Když lídři Evropské unie letos v dubnu odsouhlasili další odklad brexitu, tentokrát na 31. října tohoto roku, tvrdilo se, ale hlavně také doufalo, že se jedná o odložení poslední. Jsou tomu už téměř tři roky od konání referenda o členství Spojeného království v EU a více než dva roky od toho, co Theresa Mayová aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, který ukotvuje mechanismus vystoupení země z evropského bloku. Napříč britskou politickou reprezentací však ohledně podoby brexitu doposud nepanuje shoda a roztříštěnost uvnitř politického systému země pak způsobuje stále hlubší roztříštěnost a polarizaci i u občanů. Země, která měla Evropskou unii opustit na konci letošního března, tak stále nemá jasno, kdy a jak brexit uskuteční. Nebylo by proto lepší vyjednávací dobu opět prodloužit, a tím Británii poskytnout více času na promyšlenou?

Spojené království se nyní nachází ve slepé uličce, ze které nemůže najít cestu ven. I proto by se zdálo logické brexitová vyjednávání opět prodloužit, aby se vše stihlo a země nemusela unii opustit neuspořádaně a „divoce“. Brexit bez dohody je však stále možný, několik kandidátů na pozici britského premiéra hlásá, že zemi z EU vyváže k 31. říjnu – a to ať s dohodu, nebo bez ní.

Právě i aktuálně probíhající volba nového konzervativního lídra a lídra vlády, který bude znám v průběhu nadcházejících týdnů, může celým procesem ještě pořádně zahýbat. I z tohoto důvodu by se další odklad brexitu zdál být na místě.

Mnozí však volají po jiném a konkrétnějším řešení současného brexitového patu – po druhém referendu. A tyto hlasy stále nabývají na síle i na relevanci, především od doby, kdy známe výsledky celounijních voleb do Evropského parlamentu. Britové jako by si svůj postoj k brexitu rozmysleli a nyní se v evropských volbách snažili vyjádřit svůj nesouhlas.

Volby sice se zřetelným náskokem vyhrála Farageova Strana pro brexit volající po okamžitém vystoupení země z EU, avšak ještě více občanů než kolik volilo Farage se v posledních několika měsících připojilo k online petici za odvolání článku 50 a tedy zrušení brexitu. Stejnou pozici jako tito nespokojení občané zastávají i liberální demokraté, kteří v květnových unijních volbách skončili druzí.

Pokud by však k uskutečnění druhého referenda opravdu došlo, potřebovala by Británie více času na jeho legální ukotvení a následné provedení. S největší pravděpodobností by to tedy znamenalo, že by brexit musel být znovu odložen. Je však více než jasné, že by se taková skutečnost nelíbila hlavním lídrům ostatních unijních zemí. Někteří z nich, především francouzský prezident Emmanuel Macron, měli už k odložení brexitu na říjen vážné výhrady. A mohli bychom si jen představovat, jak nepředstavitelný pro ně další odklad je.

Podle čelních představitelů liberálních demokratů by další a poslední odložení brexitu znamenalo šanci jednou pro vždy rozhodnout, jakým směrem se bude Británie ubírat. Jestli směrem od Evropské unie, jejíž součástí byla přes 40 let, nebo směrem k pokračující evropské integraci.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Brexit Brusel Velká Británie referendum o brexitu (23.6.2016) Strana pro brexit Nigel Farage Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy