Začíná dvoudenní summit EU: Jaké agendě se budou evropští lídři věnovat?

V Bruselu se bude během dnešního a zítřejšího dne konat summit předních zástupců členských států Evropské unie. Jedná se o tradiční shromáždění čelní lídrů unie před létem. Letošní summit je nicméně díky mnoha aspektům zcela jedinečný. Představitelé unijních zemí se tentokrát do Bruselu sjíždějí za poměrně nejisté situace, která dvoudenní vyjednávání zcela jistě neučiní lehkými. Na stole leží zcela zásadní agenda, se kterou se hlavy států či jejich vlád musí vypořádat. O jakých tématech se tedy dnes a zítra bude v Bruselu jednat?

Začínající summit může přinést zásadní spory mezi lídry současné Evropské unie, jedná se totiž o zcela klíčové setkání nejdůležitějších unijních představitelů po celoevropských volbách. Témata, která se budou na Evropské radě v průběhu nadcházejících dnů řešit, budou mít zásadní dopad na budoucí nastavení a směřování celé unie.

Primárním tématem jednoznačně bude volba nových představitelů unijních institucí. Od voleb, které se konaly téměř před měsícem, stále mezi politickými skupinami v Evropském parlamentu ani mezi premiéry členských států neexistuje shoda na tom, kdo by měl stát v čele nejdůležitějšího unijního tělesa – Evropské komise. Koho na post, který nyní zastává Jean-Claude Juncker, dosadit, se nemůžou shodnout ani blízcí partneři a představitelé Francie a Německa.

Zatímco se kancléřka Merkelová netají podporou středo-pravicového lídra největší politické strany Manfreda Webera, její francouzský protějšek – prezident Macron si na post předsedy komise představuje spíše středo-levicového Franse Timmermanse nebo unijního vyjednavače brexitu – Michela Barniera. Pokud se ani tyto dva pomyslné „pilíře“ současné EU nemohou shodnout na jednom jménu pro budoucího předsedu Komise, představme si, jak těžké bude najít kompromis mezi všemi členskými státy.

A to předseda Evropské komise není jediná pozice, která musí být v blízké době obsazena. Další posty, pro něž se hledají vhodní kandidáti jsou: ředitel Evropské centrální banky, předseda Evropské rady a Evropského parlamentu a vysoký představitel unie pro zahraniční záležitosti. Zdá se tak, že summit se bude věnovat především tomu, koho na tyto čelní pozice dosadit.

Co je dále jasné je i skutečnost, že po několika letech dohadování se o brexitu, ať už o jeho průběhu či finálním datu, nebude toto téma předmětem letošního summitu. A představitelé unijních států to zajisté ocení.

Naopak co by se na pořad rozhovorů mohlo dostat, je možné otevření přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Ani tato agenda však nebude bezproblémová, v cestě zahájení dialogu se dvěma balkánskými zeměmi stojí několik současných unijních států – konkrétně Kypr či Německo.

Téma životního prostředí, které hýbe současnou evropskou politikou, se v Bruselu bude jistě řešit také. Mnohé státy se postupně připojují k návrhu Evropské komise, která předkládá plán na snížení uhlíkových emisí a vytvoření uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Proti iniciativě se však staví několik států východní Evropy, které proces přijetí návrhu neulehčují.

Nakonec je třeba zdůraznit, že lídři EU budou také debatovat o dlouhodobém finančním rámci pro následující období 2021-2027, který by mohl být schválen během letošního podzimu.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Summit EU Jean-Claude Juncker Brusel Evropská rada Angela Merkelová Emmanuel Macron rozpočet Brexit životní prostředí Ekologie

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy