Začal summit EU: Spor o "spitzenkandidáty" graduje. I volba papeže je rychlejší, utrousil politik

Skepticky se k možnosti dohody o novém rozdělení vrcholných postů v Evropské unii vyjádřil šéf Evropské rady Donald Tusk těsně před začátkem dnešního unijního summitu. Právě u večeře přitom podle původního plánu chtěli šéfové států a vlád společenství domluvit, kdo od podzimu nově povede Evropskou komisi, a také kandidáty na další klíčové pozice.

"Včera (ve středu) jsem byl opatrně optimistický. Dnes jsem více opatrný než optimistický," napsal Tusk na twitteru poté, co těsně před začátkem vrcholné schůzky absolvoval trojstranné jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Tusk nebyl jediný skeptik. Irský premiér Leo Varadkar se před novináři nechal slyšet, že by nejspíš bylo "snažší zvolit papeže", než se dnes domluvit na pětici nových jmen do vedení unie.

Summit EU jako takový začal v Bruselu okolo 15:45 tradiční schůzkou se zástupcem europarlamentu. Tím je stále předseda jeho končícího složení Antonio Tajani. Jeho nástupce vyberou nově zvolení poslanci na ustavující schůzi, která začíná 2. července.

A právě do té doby chtějí mít premiéři a prezidenti jasno o celém "seznamu" rozdělení unijních funkcí. Kromě funkce předsedy Evropské komise po Jeanu-Claudu Junckerovi a křesla v čele europarlamentu se hraje také o pozici v čele unijní diplomacie a také o funkci předsedy Evropské rady, kterou před koncem roku opustí sám Tusk. Součástí širších dohod je také pozice šéfa Evropské centrální banky.

Merkelová a Macron, se kterými nyní Tusk hovořil na závěr několik týdnů trvající série předběžných konzultací, představují dva názorové póly, rámující prostor pro debatu o rozdělení funkcí. Ta se čeká u večeře poté, co šéfové států a vlád odsouhlasí závěry summitu ke všem ostatním tématům - od ochrany klimatu přes boj s dezinformacemi až po několik mezinárodně politických témat.

Německá kancléřka už při příchodu prohlásila, že dnes není nutné se definitivně domluvit. Merkelová je klíčovou reprezentantkou evropské lidové strany (EPP), která v květnu v eurovolbách vyhrála, a má tak na základě systému takzvaných vedoucích kandidátů nárok na post příštího předsedy komise. Měl by jím být lidovecký "spitzenkandidát", německý europoslanec Manfred Weber z bavorské strany CSU.

Macron takové řešení už dopředu odmítal a připomínal i Weberovu "nezkušenost", dosud totiž bývalo pravidlem, že do čela komise je vybírán člověk se zkušeností v premiérské funkci. Pro uznání systému se dnes podle očekávání vyslovil Tajani.

As President of the European Parliament, I stand by the Spitzenkandidat principle. It is the most democratic and best way to bring citizens closer to the European Union.

— Antonio Tajani (@EP_President) 20. června 2019

Klíčovým momentem dnešního summitu je ale fakt, že se lidovcům v europarlamentu nepodařilo k podpoře svého nominanta přesvědčit další politické frakce - socialisty (S&D), liberály z nové frakce Obnova Evropy (RE), kam patří i Macronovi lidé a české hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, ani evropské Zelené. Strany deklarující svou podporu dalšímu pokračování integrace, ale s různými akcenty, se dosud nedokázaly domluvit nejen na jménech, ale ani na tom, co vlastně chtějí společně v příštích pěti letech v europarlamentu prosadit.

Například španělský premiér Pedro Sánchez podotkl, že pro nástup "spitzenkandidáta" do čela komise nepochybně je, ihned ale zmínil jméno socialistického vedoucího kandidáta a nynějšího prvního místopředsedy EK Franse Timmermanse.

Chybějící dohoda mezi frakcemi tak na další úrovni komplikuje už tak složitou skládačku rozložení funkcí v EU. Kromě politické příslušnosti chtějí lídři zohlednit i zájmy různých regionů unie.

Politici ze zemí visegrádské skupiny, včetně českého premiéra Andreje Babiše či slovenského Petera Pellegriniho zdůrazňují, že jedna funkce by měla být obsazena člověkem ze střední či východní Evropy. Také se budou snažit o co nejspravedlivější rozdělení pozic mezi muže a ženy.

V kuloárech summitu už zní, že pokud se dnes v noci či v pátek premiéři a prezidenti nedohodnou, dá se čekat další mimořádné jednání. Kvůli summitu G20 v japonské Ósace, by se mělo odehrát zřejmě až 1. července, tedy těsně před ustavující schůzí nového europarlamentu.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová EU (Evropská unie) Emmanuel Macron Summit EU evropská komise Antonio Tajani Manfred Weber (šéf EPP) Leo Varadkar Donald Tusk Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 25 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 48 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy