Zbaví se Alternativa pro Německo pověsti antisemitistického hnutí? Strana se pokouší získat na svoji stranu Židy

Berlín - Německá protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) je často osočována z antisemitismu a rasismu. Podle jejích kritiků jsou její členové v podstatě zakuklenými nacisty. AfD tyto obvinění sveřepě odmítá. Svou negativní pověst se strana pokouší změnit prostřednictvím skupiny svých židovských podporovatelů.

Ačkoliv lze považovat osočování z nacismu za klasickou taktiku politické boje, představitelé AfD skutečně svými výroky napomohli utvářet dojem, že AfD má minimálně méně odmítavý pohled na nacisty než je tomu v Německu obvyklé. Např. předseda strany Alexander Gauland pronesl, že éra Adolfa Hitlera a nacismu byla jen „ptačím trusem na jinak velkolepé tisícileté historii Německa“ a že by Německo mělo být hrdé na německé vojáky během obou světových válek. Šéf durynské AfD Björn Höcke zase prohlásil, že památník holocaustu v centru Berlína je „památníkem hanby“.

Gauland svůj kontroverzní výrok o vojácích se později snažil mírnit tím, že měl na mysli např. plukovníka Clause von Stauffenberga, který uspořádal neúspěšný atentát na nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Za výrok o „ptačím trusu“ se později omluvil s tím, že se použitý termín je v Německu nadávkou a projevem „nejhlubšího pohrdání.“ Druhý spolupředseda AfD Jörg Meuthen označil výrok za „nešťastný“, zatímco Höcke, který hrozbě vyloučení za svá slova o památníku holocaustu čelil hrozbě vyloučení, se jej zastal.

K omluvě vyzvala Gaulanda skupina Alternative Mitte (Alternativní střed), která sama sebe označuje za umírněné křídlo AfD. Ve svém prohlášení se omluvila obětem nacismu a jejich rodinám za „neuvěřitelnou bagatelizaci doby nacismu".

Židovští podporovatelé a odpůrci strany

Kvůli těmto výrokům a celkové své agresivní politické rétorice čelí AfD podezření, že se jedná o rasistickou, antisemitickou stranu. AfD se pokouší tento dojem vyvrátit. Napomáhají ji její židovští podporovatelé, které hodlají vytvořit židovskou asociaci spojenou se stranou,Židé v AfD (Juden in der AfD - JAfD). Její uvedení v život je naplánováno na 7. října. JAfD má zatím 20 členů, kolik přesně německých Židů stranu podporuje není jasné neboť AfD nevede žádné statistiky o náboženském přesvědčení svých členů.

Podle židovského poslance za AfD, Wolfganga Fuhla, jsou nejvěrnějšími podporovali strany Němci s ruským původem. Mnohé židovské komunity v poválečném Německu jsou právě ruského původu. Ačkoliv Fuhl tvrdí, že značný počet příznivců strany jsou Židé, neexistují pro toto tvrzení žádné statistiky.

AfD se pokouší získat své židovské příznivce poukazem na údajný rozšířený antisemitismus přicházejících imigrantů muslimského vyznání. The Washington Post upozorňuje, že to je obvyklá politická taktika mnoha jiných tzv. populistických stran, které jsou politology řazeny ke krajní pravici. Francouzská předsedkyně Národní fronty a kandidátka na prezidentku Marine Le Penová např. varovala, že islámský fundamentalismus představuje hrozbu pro Židy ve Francii. Její nizozemský spojenec Geert Wilders zase kritizoval Západ, že nedělá dostatečně mnoho v ochraně Izraele proti pákistánskému islamistickému hnutí Hamás.

Nicméně, nejenom německé židovské organizace zůstávají k prožidovským pokusům AfD spíše skeptické, vzhledem k s ní spojeným kontroverzím. „AfD je a zůstává stranou, ve které se antisemité cítí víc než jen pohodlně," řekla Charlotte Knoblochová, bývalá předsedkyně Centrální rady Židů v Německu, podle které je „naprosto nepochopitelné“, že židovští příznivci strany dokáží sami před sebou obhájit její podporu. Světový židovský kongres v roce 2017 o AfD prohlásil, že je „hanbou pro Německo".

Nechuť řady židovských organizací a představitelů vychází z policejních statistik, které naznačují, že 90% antisemitických útoků na Židy má krajně pravicový motiv. Německé židovské organizace se domnívají, že AfD svou nenávistivou rétorikou vůči cizincům krajní pravici v jejích akcích proti Židům  minimálně nepřímo podporuje. Nicméně, varují i před nebezpečím islámského antisemitismu. Stát by podle nich měl chránit Židy před oběma nebezpečími.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Německo židé Alexander Gauland nacisté

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy