KOMENTÁŘ | V české armádě se rozmohl závažný nešvar. Náprava nebude jednoduchá, upozornil odborník

KOMENTÁŘ - Alibismus postihuje čas od času i zodpovědné složky. Bohužel k nim začala patřit i naše armáda, píše v komentáři pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher, bezpečnostní expert přednášející na Vysoké škole CEVRO INSTITUT.

Ještě před několika lety, když velitel většího celku potřeboval obsadit vyšší důstojnické místo, musel se rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí s ohledem na úkoly jednotky, komu danou funkci nabídne. Personální práce patřila mezi nezadatelná práva a povinnosti každého velitele od stupně praporu. Ostatně všude ve světě tomu tak je.

Důležitou roli hraje tak zvaný mezilidský chemizmus, zkušenosti, zda dokáže ten či onen důstojník lidi inspirovat k vyšším výkonům a zda je na svou funkci připraven a dokáže jí vykonávat. Jelikož personalisté na rozdíl od velitelů potřebují správný rytmus a tak se personální posuny dějí většinou se začátkem nových kalendářních měsíců. Proti rozhodnutí velitele bylo možné se odvolat k jeho nadřízenému. Vše v několika dnech.

Nyní je tomu jinak. Velitel dnes personalistům řekne, že potřebuje nějakou funkci obsadit a personalisté mu vyberou člověka s nejpůsobivějším profilem bez ohledu na to, zda lidi kolem sebe otráví nebo je jen panákem nerozumícím své práci. Dále, výběrové řízení se provádí zcela podle správního práva. A vyhlašují se výběrová řízení na jednotlivé posty. A každé má své odvolací lhůty.

Psali jsme:
Rozbuška většího konfliktu? Severní Korea je hrozbou pro své okolí
 

Je to naprosté vítězství vlády civilního práva v armádním prostředí, kde i ústní rozkaz má váhu zákona! V řádech i celých měsíců v případě odvolání. Nebo nenalezení nikoho, pokud se jedná o pozici, kterou nikdo nechce. Jediný, kdo přichází k úhoně je akceschopnost příslušného vojenského celku, jelikož celý proces je liknavý. Velitel daného celku nemůže cizelovat hodnoty jednotky, protože mu komise lidí z kanceláří vyberou člověka se zářivým profilem, ale třeba bez motivace pracovat pro jednotku. To dále logicky vede k rozmělnění kultury jednotky a jednoty velení.

A jak to vzniklo? Jednou kdosi potřeboval obsadit důležitý post, o který mělo zájem více uchazečů. A protože velitel nechtěl být za toho zlého, vymyslel komisi... A nikdo mu tehdy neřekl: „Víte, berete peníze za zodpovědnost v rozhodování, tak se rozhodněte!" Místo toho dnes ze státního platíme navíc slušnou částku v čase personalistů eventuálně právníků, v případě nějakého toho odvolání. A proč? Protože se zodpovědný funkcionář nechtěl zodpovědně rozhodnout!

Případná náprava nebude jednoduchá. Civilní správní právo zapustilo hluboko své kořeny nehledě na smysl jeho aplikace. Pokud se chceme vyhnout degradaci nebo propouštění lidí, pak musíme vrátit nastavené mechanizmy tam, kde byly dřív, než se současná praxe zažije a nutit funkcionáře k zodpovědnosti a šetřit tím státní kasu. A pokud nějací úředníci přeci jen zbydou, zadejme jim třeba úkol vytipovat zbytečné a odstranitelné papíry. A nejen v personalistice.

Související

Jan Österreicher Rozhovor

Putin je válečným zločincem. Pokud Rusko vyhraje, čeká nás studená válka i nová železná opona, říká profesor

Pokud ruská armáda páchá válečné zločiny, odpovědnost padá na jejich velitele, kterým je prezident Vladimir Putin. Žádný zločin způsobený vojákem ale nesmí zůstat nepotrestán, říká v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz plukovník a profesor Jan Österreicher, bezpečnostní expert, někdejší velitel Nemocniční základny AČR a člen pracovní skupiny NATO, který působí jako garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut. Dodává, že Rusko nebylo schopno obsadit Kyjev, protože nepreciznost, nepořádek a ignorance důležitých faktorů byla nešvarem nejen v ruské společnosti, ale nevyhýbá se ani tamní armádě.
Jaderný výbuch Rozhovor

Konflikt na severu Sýrie: Jaké jsou zájmy Turecka a Ruska? Expert vysvětluje

ROZHOVOR - Invaze turecké armády na sever Sýrie vyvolala ostré reakce. Řada zemí včetně Česka se postavila na stranu Kurdů. A priori pokládat Turecko za toho špatného ovšem není úplně fér. „U Kurdů je téměř dvougenerační evidence podpory teroristických akcí,“ upozorňuje pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher, garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Více souvisejících

Jan Österreicher (plukovník AČR) Armáda České Republiky komentář

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy