KOMENTÁŘ | Z bezpečnostních složek ČR bude jen torzo? Systém má zásadní slabinu, tvrdí expert

KOMENTÁŘ - Nomenklaturní způsob zacházení s lidmi v bezpečnostních složkách je velmi důležitý, jelikož zabraňuje nadržování případně útisku. Jde o opatření, která ustanovuje systém do jisté míry chránící samotné příslušníky. Každý z nich musí mít stabilní pracovní podmínky, aby se mohl plně věnovat bezpečí svých spoluobčanů. Je to správné, pokud takový systém nemá slabin. Bohužel, je tu ještě jiné lidské hledisko, píše v komentáři pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher, pedagog na vysoké škole CEVRO INSTITUT.

Lidi se porovnávají. A lidé z bezpečnostních složek se nejčastěji porovnávají se svými bývalými civilními kolegy stejného řemesla nebo s těmi, kdo již danou složku opustili. Pokud lidé v uniformě zjišťují, že za svá obětovaná práva, přesčasy, ohrožené zdraví a životy dostávají zaplaceno více, než jejich civilní souputníci, je vše v pořádku a stát má obětavého příslušníka. Sociologové nás upozorňují, že v bezpečnostních složkách má být plat zhruba o 20 procent vyšší, než je tomu na srovnatelných civilních pozicích.

Problém nastává u specialistů. V civilním prostředí funguje filozofie ocenění pracovníka podle potřebnosti a zodpovědnosti. Tím platy specialistů stoupají nad úroveň kolegů ze státních složek. Týká se to zejména pilotů, lékařů, počítačových a technických expertů. Například armádní činitelé jsou si toho problému vědomi a snaží se jej kompenzovat příplatkem. Bohužel zcela nedostatečným.

Tito lidé časem dojdou k poznání, že mají pohodlnější život v civilu. Následuje pak eroze dané části bezpečnostní složky. Nejdříve odchází mladší lidé do 40 let, kteří dovedou posouvat poznání na vyšší úroveň, a dlouholetí praktici. Starší se většinou rozhodnou setrvat do důchodu, protože si zvykli a také byli vychováni neměnit zaměstnavatele. Dále postižená složka státu není schopna udržet ani lidi čerstvě dovzdělané v příslušném řemesle. Zabezpečující personál je následuje v druhé řadě, a zbude tak málo kompetentní torzo neschopné výkonu, natož jakéhokoliv rozvoje. Dochází ke ztrátě know-how cestou postupných kroků.

Psali jsme:
V české armádě se rozmohl závažný nešvar. Náprava nebude jednoduchá, upozornil odborník
 

Pokud jsou vojáci a policisté ve výkonu zákazníky pro specializované služby, budou si jí muset zajistit nákupem z civilu. Je to mnohem dražší, nicméně ve výkaznictví pohodlné. Platy specialistů v bezpečnostních složkách jsou sledovány v kategorii mandatorních výdajů, kdežto u nákupu za službu se dostanou do běžných provozních výdajů. Vedoucí bezpečnostních složek budou hodnoceni dobře za nezvýšení platů, avšak daňový poplatník neušetří. Spíš naopak, protože bude kupovat službu u specialistů, kteří nemusí znát souvislosti všech procesů v bezpečnostní organizaci.

Například u vojenského zdravotnictví již armáda rezignovala na udržení specialistů v oborech akutní medicíny, jakými jsou chirurgové a anesteziologové a podle své poslední koncepce se soustředí na zajištění základní zákonné funkce, tj. primární péče (zaměstnanecký praktický lékař). Tedy občan může na budoucí vyslání polní nemocnice s rotacemi personálu v budoucnu zapomenout. U dalších silových rezortů je situace mnohem horší, usilovně se snaží udržet alespoň základní péči. Stačí si přečíst počty inzerátů nabízejících práci pro lékaře. Jen v měsíci září 2016 najdete u ministerstva vnitra 9 konkurzů na lékařské pozice, u Vězeňské služby pak 18.

Srovnání hodností a platů v bezpečnostní sféře je cestou, jak ztratit svou specializovanost. Pokud oceníme člověka s náročnější profesní přípravou stejně jako příslušníka s lehčí, pak se nám nebude dostávat specialistů. Cesta vyčlenění specializované funkce ve formě příspěvkové organizace také není vhodná, neboť se tím po čase začne vytrácet bezpečnostní charakter a ekonomické zájmy budou logicky upřednostněny. Ale protože generálové v rozhodujících pozicích nepřipouštějí změnu, pak se s dalším vývojem nelze než smířit.

Související

Jan Österreicher Rozhovor

Putin je válečným zločincem. Pokud Rusko vyhraje, čeká nás studená válka i nová železná opona, říká profesor

Pokud ruská armáda páchá válečné zločiny, odpovědnost padá na jejich velitele, kterým je prezident Vladimir Putin. Žádný zločin způsobený vojákem ale nesmí zůstat nepotrestán, říká v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz plukovník a profesor Jan Österreicher, bezpečnostní expert, někdejší velitel Nemocniční základny AČR a člen pracovní skupiny NATO, který působí jako garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut. Dodává, že Rusko nebylo schopno obsadit Kyjev, protože nepreciznost, nepořádek a ignorance důležitých faktorů byla nešvarem nejen v ruské společnosti, ale nevyhýbá se ani tamní armádě.
Jaderný výbuch Rozhovor

Konflikt na severu Sýrie: Jaké jsou zájmy Turecka a Ruska? Expert vysvětluje

ROZHOVOR - Invaze turecké armády na sever Sýrie vyvolala ostré reakce. Řada zemí včetně Česka se postavila na stranu Kurdů. A priori pokládat Turecko za toho špatného ovšem není úplně fér. „U Kurdů je téměř dvougenerační evidence podpory teroristických akcí,“ upozorňuje pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher, garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Více souvisejících

Jan Österreicher (plukovník AČR) komentář Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy