KOMENTÁŘ | Armáda ČR bude mít 35 tisíc vojáků? Hezké pohádky, kroutí hlavou bezpečnostní expert

KOMENTÁŘ - Tiskem proběhla zpráva, že české ozbrojené síly mají mít v budoucnu až 35 tisíc vojáků. Nechce se mi tomu věřit. Ze dvou důvodů. První je ekonomický a druhým je zajištění potřeb oněch vojáků, píše v komentáři pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher z vysoké školy Cevro Institut.

Ekonomicky jde o slibování málo proveditelného cíle. Ekonomické oživení způsobené penězi z evropských fondů pomalu odeznívá a průmysl stále nezažívá posun přidané hodnoty. Vzhledem k odchodu Británie z EU, rostoucích finančních problémů v Itálii a stále neuspokojivě řešené kauze řeckého zadlužení, nemůžeme očekávat další velkou finanční injekci do infrastruktury v české kotlině. Navíc úbytek zisků ze zahraničních investic chce vládnoucí sociální demokracie vyřešit vyšším zdaněním firem. Asi aby se zde investovalo ještě hůře.

Takže v nejbližších letech se sociálně demokratickou vládou v současném složení nemůžeme očekávat významný ekonomický boom.

Třicet pět tisíc vojáků je téměř o tři čtvrtiny vyšší počet, než je tomu dnes. Na každé současné 4 vojáky připadnou 3 noví. Každý správný velitel se zeptá: „A kam je chcete umístit?“ Zejména když uvážíme, že volná kasárna pro tuto novou divizi nejsou. Ne, nejsou. Byla to celá řada politických rozhodnutí jednotlivých vedení rezortu obrany v poslední generaci. Tito politici nucení úbytkem peněz, propouštěli vojáky a předávali volná kasárna městům. To, že hojně odprodali svá kasárna za korunu a po nákladné rekonstrukci (opět z peněz na obranu), také přežívajícím vojákům nepomohlo.

Psali jsme: Z bezpečnostních složek ČR bude jen torzo? Systém má zásadní slabinu, tvrdí expert  

Pokud volič očekává, že resort obrany pružně zareaguje pořízením nějakých těch vhodných kasáren zpět (také za korunu?), měl by si uvědomit, že osobně premiér upozorňoval ministra obrany, aby konečně pohnul s armádními nákupy. Oni se totiž milí nákupčí bojí udělat chybu, proto se tolik nenakupuje.

Pro 15 tisíc nových vojáků se nakupovat bude muset a docela rychle! Vedení ministerstva nezbude než připustit, že řemeslo (i nákupčího) má dělat řemeslník (nákupčí znalý potřeb svých vojáků). Chytrý ministr by mohl nákupy decentralizovat do podoby, aby byl každý útvar co nejvíce soběstačný a mohl si co nejvíce potřeb obstarat sám. Ze zkušenosti vím, že si každý velitel řádně ohlídá svého nákupčího, znění zákona a potřeby vojáků. Bohužel, ministerskému úředníkovi voják nezavelí.

Starý vtip říká, že v důvěrném trezoru jsou důvěrné dokumenty, v tajném pak tajné listiny a v přísně tajném je jen hromada alkoholu. Přeji všem vojákům a jejich velitelům plné trezory, aby mohli rozdýchat politická rozhodnutí svých nadřízených ministerských úředníků. A že jich za poslední generaci bylo…

Související

Jan Österreicher Rozhovor

Putin je válečným zločincem. Pokud Rusko vyhraje, čeká nás studená válka i nová železná opona, říká profesor

Pokud ruská armáda páchá válečné zločiny, odpovědnost padá na jejich velitele, kterým je prezident Vladimir Putin. Žádný zločin způsobený vojákem ale nesmí zůstat nepotrestán, říká v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz plukovník a profesor Jan Österreicher, bezpečnostní expert, někdejší velitel Nemocniční základny AČR a člen pracovní skupiny NATO, který působí jako garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut. Dodává, že Rusko nebylo schopno obsadit Kyjev, protože nepreciznost, nepořádek a ignorance důležitých faktorů byla nešvarem nejen v ruské společnosti, ale nevyhýbá se ani tamní armádě.
Jaderný výbuch Rozhovor

Konflikt na severu Sýrie: Jaké jsou zájmy Turecka a Ruska? Expert vysvětluje

ROZHOVOR - Invaze turecké armády na sever Sýrie vyvolala ostré reakce. Řada zemí včetně Česka se postavila na stranu Kurdů. A priori pokládat Turecko za toho špatného ovšem není úplně fér. „U Kurdů je téměř dvougenerační evidence podpory teroristických akcí,“ upozorňuje pro EuroZprávy.cz profesor Jan Österreicher, garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Více souvisejících

Jan Österreicher (plukovník AČR) Armáda České Republiky komentář

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy