Revoluce na českých silnicích? Samořiditelná auta už příští rok, tvrdí experti

Praha – Jsou samořiditelná auta příležitostí nebo rizikem? Mnozí lidé se na jejich plošné zavedení těší. Jde podle nich o revoluční vynález, který zlepší cestování po všech stránkách. Ne všichni jsou ale z takové představy nadšeni.

Objevují se i kritické názory, které ještě zesílily po nedávné nehodě v USA, při níž samořiditelné auto zabilo člověka. Co naplat, že vyšetřovatelé následně konstatovali, že nehodě by nezabránil ani lidský řidič.

Zatímco v cizině již samořiditelná auta mají, Češi si budou muset ještě počkat. Jak dlouho? To v tuto chvíli není zcela jisté, nicméně už se pracuje na různých možnostech. V Česku by měly totiž vzniknout dva okruhy na testování aut bez řidiče.

Již v únoru 2017 mluvil na setkání manažerů automobilek se zástupci vlády ministr dopravy Dan Ťok o svém záměru vybudovat v Česku testovací okruh. Tehdy ale uvedl, že si ještě není jist lokalitou.

Podle nových informací by měl být státní testovací okruh nakonec vybudován u středočeské Velimi. Tam totiž již v současné době stojí jiné testovací zařízení pro potřeby železnic, na němž stát testuje vlaky. Velimský železniční testovací polygon přitom patří k evropské špičce.

Český stát ale nebude jediný, kdo bude v Česku testovat tzv. autonomní automobily. Svůj vlastní okruh pro potřeby testů chce u nás mít i automobilka BMW. Ta se jej chystá vybudovat poblíž česko-německých hranic na Sokolovsku.

Mělo by se jednat o vskutku rozsáhlý projekt. Bavorská automobilka hodlá do polygonu a dalších zařízení investovat několik miliard korun. "Lokalita na Sokolovsku je ideální. Otevření tamního vývojového střediska bude milníkem v historii naší společnosti." uvedl na tiskové konferenci viceprezident BMW Herbert Grebenc.

Kdy se tedy dočkáme samořiditelných aut přímo na českých silnicích? Dopravní experti z České asociace pojišťoven (ČAP) tvrdí, že relativně brzy. Nejoptimističtější z jejich scénářů počítá s tím, že samořiditelná auta budou v roce 2037 tvořit většinu na našich komunikacích.

Odborníci na dopravu také říkají, že masivní zavedení autonomních vozidel výrazně zvýší bezpečnost provozu. Podle nich klesne nehodovost oproti současným číslům na jednu sedminu. Silnice tak bude bezpečnější pro všechny.

Pokud se optimistický odhad vyplní, měla by se první poloautonomní vozidla na českých silnicích objevit již v příštím roce. "Kolem roku 2026 by pak dosáhla přibližně čtvrtinového zastoupení v celém vozovém parku." říká Petr Jedlička, analytik České asociace pojišťoven.

Takový scénář je ale realistický pouze v případě, že budou mít na rozvoji samořiditelných automobilů zájem všichni aktéři, čili soukromé firmy (automobilky), stát a také že bude o autonomní vozy zájem na trhu. Všichni zúčastnění také musí být ochotni do rozvoje investovat.

V Česku ale už teď sídlí firmy, které se velmi úspěšně podílejí na rozvoji autonomních automobilů. Jednou takovou je francouzská společnost Valeo. Ta nedávno v Praze otevřela nové výzkumné centrum a netají se svým záměrem hrát prim na trhu samořiditelných vozidel.

V pražském centru společnosti Valeo v tuto chvíli pracuje přes 700 odborníků. Podílejí se na úspěšných a soběstačných projektech. Francouzská společnost totiž již na trhu autonomních aut zaznamenala řadu úspěchů.

Jejich autonomní auto Valeo Cruise4U totiž například během unikátního testu objelo celou Francii, přičemž zdolalo vzdálenost více než 10 tisíc kilometrů. Stejné vozidlo také absolvovalo čtyřiadvacetihodinový závod na slavném pařížském okruhu. Vývojáři uvádějí, že 99% času byl vůz v autonomním režimu. To vše za přispění českých inženýrů.    

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?
Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

automobilový průmysl Česká republika Ekonomika doprava BMW Uber

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy