Zeman útok USA nekomentuje. Vyjádří se k němu odpoledne

Praha - Zatímco řada světových představitelů se již vyjádřila k útoku, který provedla americká armáda na syrskou základnu, prezident Miloš Zeman jej zatím komentovat nehodlá. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pouze tvrdí, že se veřejnost dozví jeho názor na tiskové konferenci.

Stále více zemí a jednotlivých státníků vyjadřuje podporu Donaldu Trumpovi, který nařídil útok na Sýrii. Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60.

VBombardování proběhlo v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib. Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za "americkou agresi". Tamní opozice naopak útok uvítala.

Zeman k útoku mlčí

K útoku se vyjádřilo i několik českých politiků, vyjma prezidenta Miloše Zemana. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček serveru EuroZprávy.cz pouze sdělil, že se více dozvíme na dnešní tiskové konferenci, která proběhne v 15:30.

Z České republiky tam zatím oficiálně reagovalo pouze ministerstvo zahraničí, které vnímá americký zásah v Sýrii jako snahu předejít dalším chemickým útokům proti civilistům. "K řešení syrského konfliktu bude stále potřeba nalézt dohodu i s ostatními regionálními hráči. Doufám, že dnešní útok USA napomůže tomu, aby chemické zbraně už nebyly nikdy použity. Je třeba stále usilovat o nezávisle vyšetření a potrestáni těch, kteří nesou za tragédii v provincií Idlib odpovědnost," uvedl pro EuroZprávy.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Útok také schválil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) který doufá, že rychlá reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa pomůže tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi.

Svět útok většinou podporuje

Plnou podporu Trumpovi dnes přitom vyjádřil například izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Britská a německá vláda také vyjádřily podporu americkému úderu na leteckou základnu. Stejně se zachovala i kancelář tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault uvedl, že americký úder v Sýrii v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún je varováním zločinnému režimu, a i polská vláda podpořila americký úder v Sýrii.

Proti útoku se naopak postavilo například Rusko. Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah v Sýrii za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou".

Čína v reakci na americký úder v Sýrii vyzvala strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího zhoršování situace. Japonsko naopak akci Spojených států podpořilo.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka USA (Spojené státy americké) Sýrie útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Francie Čína Velká Británie Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy