V Praze se bude konat bezpečnostní konference, dorazí špičky EU a NATO

Praha - V červnu se na pražském Žofíně pod záštitou českého premiéra bude konat konference o obraně a bezpečnosti. Mají na ní vystoupit například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nebo náměstkyně šéfa NATO.

Cílem konference má být identifikace možných společných kroků, které spolupráci na evropské úrovni posunou vpřed. Diskuse bude proto probíhat rovněž o konkrétních legislativních návrzích, které představí Evropská komise v červnu.

Pozvánku dostali i ministři zahraničí a obrany a další zástupci evropských zemí. Mezi řečníky budou představitelé členských států EU, zástupci evropských institucí, NATO a evropského obranného průmyslu. Konference se dále zúčastní diplomaté, zástupci think-tanků či akademické obce.

Konání konference dnes schválila vláda. "Je to součást našeho aktivního podílu na budoucnosti Evropské unie," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Lídři unie se na posledních jednáních v Bratislavě a Římě shodli, že mezi prioritami unie musí být posílení obrany a bezpečnosti, připomněl. "Proto jsem rád, že můžeme tuto konferenci organizovat v Praze, doufám, že konference přispěje k debatě o silnější spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti," dodal předseda vlády.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka EU (Evropská unie) NATO Jean-Claude Juncker Federica Mogherini Praha Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy