Pentagon obelhal ČR? Udával nepravdivé informace při nákupu zbraní, vypátrali novináři

Praha - České centrum pro investigativní žurnalistiku tvrdí, že USA dodaly starší zbraně ze střední a východní Evropy do Sýrie, i když evropským zemím zaručily, že koncovým uživatelem bude americká armáda.

České centrum pro investigativní žurnalistiku na případu spolupracovalo s Centrem pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP).

Z veřejně dostupných dokumentů vyplývá, že americké ministerstvo obrany nakoupilo ve středoevropském regionu zastaralé útočné pušky AK-47, granátomety, minomety a další vojenskou techniku z dob Sovětského svazu za 500 milionů dolarů (10,9 miliardy korun). Zbraně následně poslalo do Sýrie na školení a vybavení rebelů, kteří bojují proti takzvanému Islámskému státu a vládě prezidenta Bašára Asada. Obchodním partnerům při tom sdělilo, že uživateli zbraní budou Američané.

Novináři prozkoumali sedm veřejných zakázek, které zadalo americké ministerstvo obrany. Týkaly se nákupu zbraní z Česka, Ukrajiny, Srbska, Bulharska, Rumunska a Gruzie za 71 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). "Pro každý vývoz zbraní potřebuje exportér předložit sérii dokumentů, aby dostal exportní licenci," uvedlo české centrum.

Licenci schvalují ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Jedním z potřebných dokumentů je takzvaný certifikát koncového uživatele. Má garantovat, že se zbraně nedostanou do nepovolaných rukou, například k teroristům.

Pentagon podle Českého centra investigativní žurnalistiky v tomto dokumentu uvedl nepravdivé informace, protože tvrdil, že koncovým uživatelem zbraní bude americká armáda, a ne syrští rebelové. Centrum cituje vyjádření českého ministerstva zahraničí, podle kterého je "odpovědnost za dodávky pro konečné uživatele v USA plně v kompetenci daných konečných uživatelů v USA, a to i v případě možných dodávek v rámci programů zahraniční vojenské pomoci".

České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že ČR dlouhodobě spolupracuje s USA v boji proti mezinárodnímu terorismu, připomnělo dodávky munice do Iráku či výcvik policistů a humanitární pomoc. Irena Valentová z tiskového oddělení MZV uvedla, že kontrolní orgány ČR vždy dodržují veškerá pravidla obchodu s vojenským materiálem, včetně nutnosti doložení certifikátu o předání zboží konečnému uživateli.

Dodala, že Česko si je "plně vědomo, že tyto zbraně mohou být určeny pro vojenské a bezpečnostní programy a operace koordinované Spojenými státy v zahraničí". "Přesto, že v řadě případů nejsou příjemci americké bezpečnostní a vojenské pomoci předem známi, MZV je průběžně informováno o obecných cílech, kterých USA v rámci těchto programů hodlají dosáhnout a je nutné jednoznačně deklarovat, že ČR tyto cíle plně a vědomě podporuje," podotkla.

Související

Více souvisejících

zbraně USA (Spojené státy americké) Kalašnikov (výrobce pušky AK-47) Česká republika Pentagon Sýrie ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy