StB žije. Babiš je důkazem. Novinář Kmenta se obul do předsedy hnutí ANO

Praha - Investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta připomíná základní fakta o spolupráci Andreje Babiše s tajnou komunistickou policií StB, která během svého pátrání nashromáždil.

Krajský soud v Bratislavě v úterý zamítl stížnost českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že byl ve svazcích StB oprávněně veden jako agent s krycím jménem Bureš. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. Pokud by chtěl Babiš očistit své jméno, musí žalovat někoho jiného, protože Ústavní soud Slovenské republiky potvrdil, že žalovanou stranou by neměl být slovenský Ústav paměti národa, jenž podle zákona zveřejňuje dokumenty někdejší StB.

Zprávu komentoval na české straně několik politiků s tím, že je to pro Českou republiku ostuda. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na svém twitterovém účtu uvedla, že jedna věc je přece jenom horší, než že Andrej Babiš spolupracoval s StB, a to, kolika lidem taková skutečnost nevadí. Mezi ně však nepatří investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který v loňském roce před volbami do Poslanecké sněmovny vydal knihu s názvem Boss Babiš, ve které upozornil, že předseda hnutí ANO podle zjištěných informací skutečně spolupracoval s tajnou policií.

Na svém facebookovém profilu Kmenta vypíchl pár bodů ze své knihy, které Babišovu spolupráci s StB zachycují. Od roku 1985 působil Babiš v Maroku, a to s pověřením socialistické republiky, kde dělal obchodního delegáta státního podniku zahraničního obchodu PZO Petrimex. Ačkoliv Babiš členství v KSČ nikdy nepopíral, ale spolupráci s tajnou policií důrazně odmítal, přesto se jeho jméno objevilo v dokumentech slovenského Ústavu paměti národa. Z důvěrníka se později stal agent StB s krycím jménem Bureš. Podepsat se měl v roce 1982, tedy před cestou do Maroka. Jeho řídícím důstojníkem byl Julius Šuman.

Podle dochovaných svazků se měl Babiš s příslušníky StB sejít celkem sedmnáctkrát. Figuruje dokonce ve spisu Oko, kde jeho krycí jméno Bureš bylo zmíněno v souvislosti s autorstvím hlášení určených pro StB, a ve spisu Voják, kde měl vystupovat jako opakovaný návštěvník konspiračního bytu tajné policie. Jeho řídící důstojník Julius Šuman popsal v roce 1982 Babišův vztah k orgánům SNB jako dobrý. Kmenta upozorňuje, že velká část důstojníků odešla po revoluci podnikat a někteří z nich mají stále velký vliv na firmy, politiku a veřejný život.

Související

Andrej Babiš

Babišův spor o evidenci u StB: Nejvyšší soud dostal dovolání expremiéra

Slovenský nejvyšší soud minulý týden obdržel dovolání předsedy hnutí ANO a českého expremiéra Andreje Babiše proti pravomocnému verdiktu bratislavského krajského soudu, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB jako agenta. Termín rozhodnutí nejvyššího soudu v případu nebyl stanoven, řekla dnes ČTK mluvčí soudu Alexandra Važanová.

Více souvisejících

StB Jaroslav Kmenta KSČ Andrej Babiš Julius Šuman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy