ROZHOVOR | Europoslanec Zdechovský pro EZ: Chceme lepší EU. Spolupráce s TOP 09 a STAN se neosvědčila

ROZHOVOR - Kandidátka KDU-ČSL do Evropského parlamentu (EP), na jejímž 2. místě stojí Tomáš Zdechovský, integrovala i další menší uskupení. Jsou mezi nimi Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté, Koruna Česká, Nestraníci a Konzervativní strana. Iniciativa, kterou KDU-ČSL posvětila, pochází právě od europoslance Zdechovského, který poskytl rozhovor serveru EuroZprávy.cz.

Pane poslanče, snažíte se propojit na kandidátce do Evropského parlamentu s menšími stranami. Jedná se v tomto případě o vaši iniciativu, nebo je to součástí strategie KDU-ČSL?

Je to strategie KDU-ČSL, která vzešla předně z mé iniciativy. Celkově je to ale týmová práce, kdy jsem všechny své kroky konzultoval s vedením a mnoha jednání se účastnil přímo Pavel Bělobrádek.

Menší uskupení, ale zejména STAN a TOP 09 vyzvaly k vytvoření společné kandidátky centristů. Proč nedošlo k tomuto spojení s KDU-ČSL? Jde o to, že KDU-ČSL chce být hlavně stranou konzervativní?

Příklon ke konzervativnímu směřování je jen jedním z mnoha více faktorů, jsou zde totiž i rozpory v pohledu na reformu Evropskou unii (EU), kterou my prosazujeme, nebo také v pohledu na další ekonomická a ekologická témata. Významnou roli hrály také zkušenosti s dřívější volební spoluprací, která se neosvědčila.

Jste znám jako jeden z výrazných eurofederalistů. Jsou to právě tyto myšlenky, které k vám přivedly Korunu Českou nebo Konzervativní stranu? Ta první je dokonce monarchistická, o té druhé není příliš slyšet...

Ne, hlavní myšlenkou byla snaha sjednotit ty subjekty, které podobně jako já dokázaly reflektovat, že se situace vyvinula a nyní je potřeba EU zreformovat tak, aby se více přiblížila občanům, byla více pravicově konzervativní a jen za téměř každou cenu nepostupovala integrace třeba i v oblastech azylové nebo sociální politiky, které by dál měly zůstat jen na odpovědnosti národních států. Sjednotila nás tedy předně myšlenka, že chceme lepší EU.

Kdy začne vaše kampaň? Jaký máte plánovaný rozpočet? Budete ji dělat s lídrem Pavlem Svobodou?

Začátek kampaně KDU-ČSL by oficiálně měl být vyhlášen 1. března, kdy samozřejmě děláme kampaň společně s dalšími kandidáty, ačkoliv každý máme ještě své týmy, což je logické, protože volby do EP jsou o osobnostech.

Je totiž jen 21 míst a lidé by si proto měli být vědomi, že se bude volit národní tým nejlepších hráčů, kde už by se nemělo zohledňovat, jestli je někdo „sparťan nebo slávista". Vybráni by jednoduše měli být ti nejlepší z nejlepších.

Vedení KDU-ČSL už oznámilo, že na kampaň dá 5,5 milionu a dále budou do společného rozpočtu přispívat jednotliví kandidáti. Toto se ještě vyvíjí, v každém případě to pak vše bude dohledatelné na transparentním účtu strany.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Eurovolby EU (Evropská unie) evropský parlament rozhovor KDU - ČSL Koruna Česká (monarchisté)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy