Uctíváme pandu, nebo bijeme draka? Analytička popsala, jak se čeští politici chovají k Číně

Odbornice na mezinárodní vztahy Ivana Karásková popsala v rozhovoru pro zahraniční server Visegrad Insight, jak se čeští politici chovají k Číně. Převážilo u nich „uctívání pandy“, nebo se raději staví do role „drakobijců“?

Ivana Karásková je analytičkou Výzkumného centra AMO (Asociace pro mezinárodní otázky) a spoluautorkou studie s názvem Uctívači pandy nebo drakobijci? Obraz Číny v českém a maďarském parlamentu. Jde o historicky první výzkum zaměřený na český a maďarský politický diskurz o Číně. Karásková teď výsledky analýzy okomentovala pro server Visegrad Insight.

Podle odbornice na mezinárodní vztahy je rozdíl mezi chováním českého a maďarského parlamentu na první pohled patrný. Čeští poslanci nahlíželi zprvu na vztahy s Čínou skepticky, pak názor vylepšil příslib čínského kapitálu. Dnes už prý zase vnímáme Čínu jako hrozbu.

„Tentokrát ale nejde o hrozbu čistě ideologickou nebo politickou, která je spojená s otázkou dodržování lidských práv, ale také o hrozbu bezpečnostní, což demonstruje kauza Huawei,“ konstatuje Karásková.

I maďarský parlament byl původně k Číně kritický, během opozičních let zastával tento názor dokonce i Orbánův Fidesz. Po jeho nástupu k moci kritiky ubylo a stanovisko Maďarů je spíše neutrální. Hlavní rozdíl v přístupu obou zemí k Číně vidí analytička AMO jinde. „Opozice v Maďarsku je zticha, protože všechny strany respektují čínskou ekonomickou pozici,“ říká.

Parlamentní debata na téma vztahů s Čínou je podle Karáskové méně emotivní. „Čeští politici, ať mají k Číně jakýkoliv postoj, zvedají toto téma raději v médiích, nikoliv v parlamentu,“ vysledovala Karásková. „V České republice to doprovází svými převážně kritickými názory na čínskou vládnoucí garnituru i sami novináři,“ dodává.

Právě proto se rozhodla popsat i dopady čínského vlivu na tuzemská média. Už dřívější analýza prokázala, že vlastnictví média čínskou společností vede k totální změně ve způsobu referování o Čínské lidové republice, což analytička popsala na konkrétním příkladu.

„Jedno české médium informovalo o Číně běžným mixem pozitivních, neutrálních i negativních zpráv. Po akvizici čínskou společností CEFC jsou náhle všechny zprávy o Číně pozitivní,“ popisuje Karásková a zmiňuje, že se toto médium často věnuje i tématům, která Číňané propagují, kupříkladu projektu Nové Hedvábné stezky.

A co zmiňovaná kauza Huawei? „Z dostupných informací vyplývá, že čeští politici, ať už jde o vládnoucí strany, nebo opozici (TOP 09, ODS a Piráti), berou toto téma velice vážně. Reflektuje to i zájem Američanů o zjištění úřadu NÚKIB,“ uvedla Karásková.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika Čína česko-čínské fórum Miloš Zeman Si Ťin-pching

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy