Bývalý prorektor UK je dle komise plagiátor, 20 let publikoval opsané texty

Bývalý prorektor UK Martin Kovář se podle etické komise Filozofické fakulty UK dopustil plagiátorství. Na jednání akademického senátu Filozofické fakulty UK to uvedla členka komise Olga Lomová. Kovář podle komise publikoval opsané texty po dobu zhruba 20 let. Svůj titul profesora proto podle komise dostal neoprávněně. Kovář obvinění z plagiátorství už dříve odmítl, dnešní rozhodnutí nechtěl komentovat. Kauzou se zabývá také univerzitní etická komise. Své stanovisko zatím nezveřejnila.

Kovář podle komise opisoval rozsáhlé pasáže textů v knihách i studiích, které vznikaly v letech 1998 až 2018. "Plagiátorství bylo shledáno nejen v jednotlivostech, ale v přejímání celé struktury výkladů, v argumentaci i v dalších detailech," řekl novinářům po jednání senátu předseda komise Marc Niubo. Rozsah plagiátorství označil za šokující. Na svém stanovisku se podle něj shodla komise jednomyslně.

Podle Lomové komise při posuzování využila i posudků zahraničních expertů. Způsob, jakým Kovář své publikace připravoval, označila komise za nepřijatelný a neomluvitelný. Bývalý prorektor proto podle jejího stanoviska získal neoprávněně své tituly docenta a profesora. Rozhodnutí o jejich udělení by se tak dalo napadnout, dodala Lomová. V obou případech jde o hodnosti vysokoškolských pedagogů. Docenta jmenuje rektor vysoké školy, když kandidát splní požadavky habilitační komise. Profesora jmenuje prezident na návrh vědecké rady univerzity.

Podle Niuba by o dalším postupu měly rozhodnout orgány samosprávy univerzity. "Pakliže součástí habilitačního řízení (na docenta) je také původní vědecká tvorba - a tady se ukazuje, že tu původní vědecké práce nejsou, nebo minimálně část z nich je sporná - tak samozřejmě to znamená nedodržení nějakých podmínek," podotkl.

Rektor UK Tomáš Zima prostřednictvím mluvčího školy Václava Hájka sdělil, že rozhodnutí komise považuje za velmi závažné a bude ho respektovat. "Jakékoliv obvinění z plagiování považuji za velmi vážnou věc a je nutné, aby se každé takové podezření velmi důkladně a nestranně prověřilo," uvedl. Dodal, že bude ještě očekávat závěry etické komise Univerzity Karlovy.

Na možné opisování Kováře upozornili loni tři doktorandi. Podle nich texty vykazují shody s prací anglicky píšícího historika Barryho Cowarda. Kovář, který 15 let vedl na fakultě Ústav světových dějin, podobnosti v textech zdůvodnil tím, že se danému tématu věnuje jen několik relevantních historiků.

V souvislosti s případem Kovář v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel z fakulty. Na jednání fakultního akademického senátu dnes nebyl, k věci se nechtěl vyjadřovat. "Pan profesor Kovář nebude do skončení prošetření celé věci všemi orgány UK poskytovat další komentáře," řekl ČTK mediální zástupce UK Martin Ayrer.

Kauza vyvolala ještě před rozhodnutím fakultní komise spor o tom, jak posuzovat případné plagiáty. Dva významní čeští historici, Robert Kvaček a Jaroslav Pánek, totiž na žádost rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy vypracovali posudky, podle kterých se Kovář plagiátorství nedopustil. Připustili nicméně, že mohl výrazněji formulovat vazbu svého textu na anglickou literaturu. Nuibo dnes řekl, že komise posudky prostudovala a shodla se, že jsou pro ni nepřijatelné.

Proti posudkům obou historiků se nedávno ohradilo také několik desítek jiných historiků. V prohlášení uvedli, že bez ohledu na výsledné posouzení případu může jejich postoj ohrozit principy české historické vědy, protože vyvrací nutnost dodržování základních pravidel vědecké práce.

Související

Školství

Karlova univerzita v zapeklité situaci: Odejmout tituly profesoru Kovářovi nelze, chybí zákon

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise Filozofické fakulty UK publikoval opsané texty, zřejmě bude moci zůstat docentem a pravděpodobně i profesorem. Možnost odejmutí obou titulů, které ve svém stanovisku k případu zmínili zástupci etické komise, nemá dostatečnou oporu v zákonu. Vyplývá to z vyjádření právníka a prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha a z informací ministerstva školství.
Třináct rozhovorů slavných osobností české vědy, kultury a politiky v knize Jak dál?

RECENZE: Je svět na rozhraní? To zodpoví třináct předních osobností české vědy, kultury a politiky

RECENZE – Sleduje-li dnešní člověk svět skrze novinové články, televizi nebo rádio, zažívá dost často smíšené pocity z toho, jakým směrem se společnost ubírá. Nehledě na tom, že se jedná o „nejpřínosnější“ dobu v našich končinách, ve které žijeme. Na otázky týkající se existence Evropy, Trumpovy Ameriky nebo zadlužení populace odpoví třináct osobností české vědy, kultury a politiky.

Více souvisejících

Martin Kovář plagiáty Univerzita Karlova Tomáš Zima Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy