Koalice říká: Povinná školní docházka 10 let. Má to smysl?

Praha - Povinný poslední ročník školky, jímž chce koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prodloužit povinnou školní docházku na deset let, bude moci dítě strávit také v přípravné třídě či vzděláváním doma. Velké změny ve fungování školek to ale nejspíš nepřinese, podle senátora a kandidáta ČSSD na ministra školství Marcela Chládka totiž už nyní chodí do školek až 93 procent dětí příslušné věkové skupiny. Jaroslava Cardová z Asociace předškolní výchovy ČTK řekla, že to může pomoci znevýhodněným dětem, musí se ale navýšit kapacity školek.

V současnosti není poslední ročník mateřinky před nástupem do školy pro děti povinný, školky do něj ale musejí přijmout všechny děti, jejichž rodiče o to mají zájem. Roste navíc počet dětí s odkladem, které tak v posledním ročníku tráví dva roky. Kvůli tomu pak často přicházejí zkrátka mladší děti, pro něž školky nemají místo.

"Nějaká velká změna by to nebyla, fakt je, že třeba by to mohlo prospět tam, kde je nějaké prostředí takové jak se říká sociokulturně znevýhodněné, kde prostě rodiče nemají zájem," myslí si Cardová.

Podle Chládka by se zavedení povinného ročníku školky mohlo dotknout až sedmi procent dětí příslušného věku, které do školky nechodí. "V sociálně vyloučených lokalitách na začátku školy narazí, zaostávají za ostatními dětmi a často jsou z hlavního vzdělávacího proudu vyloučeny," vysvětlil.

O povinném ročníku školky mluví ČSSD už několik měsíců. Server tydenik-skolstvi.cz se proto zeptal, co si o „tomto záměru" myslí ti, kteří mají největší zkušenost - učitelky mateřských škol.

"Myslím si, že je nezpochybnitelné, že navštěvovat mateřskou školu před nástupem do základní školy je užitečné. Skutečnost, že v současnosti poslední ročník navštěvuje 93 procent dětí, to jen dokazuje. Avšak návrh, že to ministerstvo nařídí i těm zbývajícím 7 procentům, podle mého názoru nic nevyřeší. Možná, že rodiče tyto děti ze sociálně znevýhodněného prostředí do mateřské školy z donucení zapíší, ale pak stejně budou absentovat a zabírat místo potřebnějším. Myslím si, že rodiče by si měli vážit toho, že jejich děti mohou mateřskou školu navštěvovat, ale nějaké donucování k tomu nepřispěje," řekla Marie Dočekalová (MŠ Fanderlíkova, Prostějov).

"Podle mého názoru by zavedení povinného předškolního ročníku bylo efektivní pouze tehdy, až bude dostatek míst v mateřských školách pro většinu žadatelů a třídy mateřských škol budou naplňovány na takový počet dětí, který bude učitelce umožňovat skutečně kvalitní výchovně-vzdělávací práci s ohledem na potřeby jednotlivců – tolik propagovaný a potřebný osobnostní model vzdělávání," míní Jana Jurenková (vedoucí MŠ Korálka Miletín).

"Každé dítě předškolního věku se vyvíjí svým tempem, má různé potřeby a může se stát, že způsob vzdělávání v mateřské škole mu nevyhovuje. Takže z těchto důvodů bych nezaváděla povinnou docházku dětí do 3. ročníku mateřské školy, ale nechala bych možnost rodinám, které se dětem věnují po všech stránkách, aby si dítě před nástupem povinné školní docházky vychovávali sami. Nechtěla bych diskriminovat ty zodpovědné rodiče, kterých je většina, před skupinou nezodpovědných rodičů, kteří si stejně najdou výmluvy, proč jejich dítě mateřskou školu navštěvuje," myslí si Jarmila Váňová (ředitelka MŠ Háj ve Slezsku, p. o.).

Související

Ilustrační foto

Školní jídelny mohou ode dneška díky novelizované vyhlášce výrazněji zdražit

Školní jídelny mohou ode dneška díky novelizované vyhlášce o školním stravování výrazněji zdražit ceny pokrmů. Poplatky za hlavní jídla se mohou zvýšit až o 20 procent a poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny o 30 procent proti cenám, které strávníci platili ještě v lednu. Jídelnám zdražení umožňuje vyhláška, kterou připravilo ministerstvo školství (MŠMT). Mnohé jídelny ale nyní nezdražují a v brzké době to neplánují, vyplývá z vyjádření jejich vedoucích pro ČTK.
Ilustrační foto

Školka od tří let podle studie zvyšuje šanci na lepší vzdělání i zaměstnání

Děti, které nastoupí do školky ve třech letech, mají větší šanci na lepší vzdělání i zaměstnání než děti, jež jsou doma o rok déle. Týká se to především dětí, jejichž matky mají nižší vzdělání. Uvádí to studie think tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR. Autoři studie sledovali děti, které nastoupily po reformě rodičovského příspěvku z roku 1995 do mateřské školy až po čtvrtých narozeninách.

Více souvisejících

Mateřské školy / školky Marcel Chládek Školství

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 31 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 38 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zelenskyj: Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii. Nesmíme podlehnout

Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii na východě Ukrajiny. Uvedl to v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který poukázal na probíhající boje ve více částech země. Informuje o tom agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy