Báli jste se kmotrů? Přivítejte oligarchy!

Praha - Kmotři, to jsou jen lokální gangsteři třesoucí se před kriminálem. Oligarcha je ale jiná kategorie.

Výraz kmotr, který do Česka přivezl (zřejmě z Toskánska) Mirek Topolánek, vyjadřuje osobu obvykle regionálního šíbra – člověka, který „v tom umí chodit": pase čili uplácí pár opět obvykle regionálních politiků, a ti mu na oplátku přiklepávají zakázky za přemrštěné ceny. Kmotři se zřejmě v hojném počtu vyskytují v celé středo-východní Evropě, u nás jsou jich podle mého názoru stovky (i každé malé město má svého kmotříčka).

Kmotři jsou považováni za odpudivou stránku „rané demokracie" a v poslední době se s nimi začalo jakž-takž bojovat: někteří přišli o vliv, někteří o své politické ovečky, zcela výjímečně padají rozsudky.

Čeští kmotři jsou vlastně následovníky první generace gangsterů – obvykle veksláků či jiných existencí páchajících podvody již za minulého režimu, lidí, kteří už měli „řemeslo zvládnuté". První generace se vyznačovala řetězy okolo krku, bavoráky s kouřovými skly a tím, že občas někdo skončil v Orlíku s betonovými botkami. Kmotři se už umějí obléknout, jejich auta už neohromují a na rozdíl od gangsterů první generace též mají jakési firmy, které něco dělají – například staví, to nejčastěji. Gangsteři první generace kradli bez firem.

Co v Čechách ale v podstatě chybělo, byla další zvláštní skupina: oligarchové. Jenomže s překvapivou koupí jednoho z největších mediálních domů Andrejem Babišem (respektive jeho firmou Agrofert, ale to je jedno) se zdá, že se nevyhneme ani této variantě homo sapiens.

Zapomeňte na kmotry – to jsou malé ryby, jejichž „akční rádius" obvykle nepřesahuje město či okres, jsou to lokální velcí či malí páni, pohybující se někde v miliardách. Přivítejte oligarchy; působnost: celorepubliková, apetit: neomezený, finanční obzor: stovky miliard, zvláštní znamení: velmi schopní podnikatelé, manažeři či obojí.

Kmotr – to je jen klíště přisáté na veřejné rozpočty. Oligarcha – to je člověk mající v zádech obří společnost; zatlačí a politici ustupují. Kmotr – to je kriminálník, kterého nejspíše dříve nebo později chytnou. Oligarcha kriminálníkem není – on nemusí uplácet, on si své záměry prohlasuje v parlamentě.

Oligarcha je větší nebezpečí než zvlčilý prezident

Ještě je vhodné zmínit dvě jména. První pokus o opravdového oligarchu učinil Vladimír Železný a kdyby to nepřehnal (nestačí, že vládl, chtěl i vlastnit, pokus o uzmutí stanice mu ale nevyšel a skončil jako bezvýznamná až směšná figurka), mohl se jím stát. Druhý se jmenuje Martin Roman a o něm se hovoří, že je skutečným oligarchou s obrovským vlivem i skrytým vlastnictvím zásadních průmyslových podniků. Neví se to ale jistě, takže spekulujte klidně dál. O Babišovi ovšem spekulovat nutné není: dnes vlastní jak největší zemědělské impérium, tak jednu z největších mediálních skupin, a samozřejmě to netají.

Termín oligarcha známe nejspíše z Ruska, ale pochází z řečtiny, kdy znamená „vládu několika". Ruský oligarcha je až zkarikovanou figurkou: rychlý zbohatlík s obrovským majetkem, vlastník obvykle nějakých těžebních či průmyslových podniků, který rozšiřuje svůj vliv – kupuje a provozuje sportovní kluby (které mu dodávají lesk), a současně vlastní média (kterými hlásá své pravdy a prosazuje politický vliv) a je jedna ruka s vrcholnými politiky, které zřejmě korumpuje.

Člověk, který "jen" skupuje další a další podniky a roztahuje svá podnikatelská křídla (či chapadla), ještě oligarchou není – je to jen schopný, dravý podnikatel: takový (například) Radim Jančura, který od letenek a au-pair pobytů šíří svoji firmu přes autobusy a nyní i vlaky dál, není oligarcha ani omylem. Berlusconi, který má firmy, média a současně politickou stranu, je oligarcha jak vyšitý. A Babiš je jím rovněž.

Zatímco draví podnikatelé do slušné společnosti patří a jsou jejím nepochybným obohacením, oligarcha tam nemá co dělat. Proč?

Demokracie – která není dokonalá, ale nikdo nic lepšího nevymyslel – je složitým strojkem postaveným na vyvažování moci a zájmů. Její tři pilíře moci se vzájemně kontrolují a omezují. Kromě nich jsou pak dalším silným piliřem demokracie média, která jsou mezi politiky a jejich voliči a upozorňují na to, když někdo nedodržuje pravidla. Dalším silným hráčem jsou pak podnikatelé, kteří prosazují svoje (komerční, podnikatelské) zájmy a státní pilíře moci, na nich nezávislé, jim pak vycházejí vstříc pouze tehdy, když to je v zájmu země a jejích občanů. Takhle vypadá samozřejmě ideální demokracie, v té normální se samozřejmě více nebo méně fauluje, a fauly se někdy potrestají a jindy je rozhodčí přehlédne. Nadávat na demokracii (jako na systém) je tedy stejné jako nadávat na fotbal (jako na hru samotnou).

Oligarcha, je-li super silný, ale dokáže bourat, jak se často říká, základy demokracie. On nemusí faulovat – on je jen současně rozhodčím, jedním i druhým týmem, sportovním reportérem a ještě pořadatelem soutěže, který určuje pravidla.  Oligarcha má svůj obrovský podnik, který mu nese gigantické peníze – má jich o dva řády více než jakákoli politická strana, která žebrá o státní podporu. Oligarcha současně vlastní politickou stranu, kterou může téměř neomezeně financovat a nakupovat do ní nejlepší hráče i trenéry. Oligarcha pak vlastní sportovní reportéry, kteří divákům říkají, že to, co viděli, nebyl faul, ale porucha obrazu, že oni to viděli na vlastní oči a vše bylo v pořádku. Když oligarcha zjistí, že jsou nějaké zákony, které mu nevyhovují, nemusí je porušovat a vystavovat se riziku kriminálu – jeho poslanci je v parlamentu změní.

V současné době vidíme v přímém přenosu zvlčení moci ze strany prezidenta Zemana, který si dělá co chce bez ohledu na ustálené zvyklosti a ducha ústavy. To není dobré, ale není to katastrofa – Zeman je demokraticky zvolený prezident v demokratickém státě a ten má dostatek prostředků, jak se s ním vypořádat, i když to potrvá a bude to velký boj. Jenomže mocný oligarcha je horší – na něj standardní demokratický systém nemá lék.

Nebojím se „Babiše", bojím se „oligarchy"

Nemám žádnou konkrétní výtku či výhradu proti Andreji Babišovi. Jako podnikatel je schopný a dle přímých informací, které mám od jeho obchodních partnerů, zřejmě jedná velmi tvrdě, možná někdy za hranicemi podnikatelské etiky, možná i zákona.

(O co jde – předesílám, že jsou to informace ne z nezávislých zdrojů, proto ta opatrnost. Jde o to, že Babiš, resp. Agrofert je dnes přímým obchodním partnerem, navíc dodavatelem i odběratelem u svých konkurentů, nezávislých zemědělských podniků, a když má pocit, že by je mohl ovládnout, je v ideální situaci: jednak o nich všechno ví, vidí do jejich ekonomiky a ví, když se dostanou trošku do potíží, takže jsou zralí na sklepnutí do síťky, a může je navíc ještě trošku přidusit, obchodních nástrojů má dost. Toto je možná trochu nekalosoutěžní, ale těžko prokazatelné, a chyba je zřejmě již v tom, že Babišovi bylo antimonopolním úřadem povoleno vytvořit impérium, ve kterém má takovýto „partner lock-in", kdy vlastně proti němu nemohou konkurenti vést férový obchodní boj, neboť jsou na něm více nebo méně závislí. Problematika ale je velmi složitá a nepřehledná).

Motiv Babiše stát se v pravém slova smyslu českým oligarchou – člověkem vlastnícím politickou stranu, klíčová média a velký průmysl – mně známý není. Lze uvažovat o tom, že si chce pouze pojistit svou firmu, neboť ta je zásadně závislá na státních dotacích a dotace pro velké podniky se mají zásadně redukovat. Toto je mimochodem zásadní věc – Babiš není „ocelář" nebo „obchodník s počítači", on skutečně potřebuje, aby mu stát šel na ruku. Přesto si však domnívám, že prosté parlamentní lobování by jej k jeho cíli dovedlo zhruba za setinu nákladů (desítky miliónů versus jednotky miliard za MaFru), takže mě to „obchodně nesedí", a Babiš umí počítat líp než já.

Druhý motiv, podstatně nebezpečnější a horší je, pokud to mám říci lidově, že Babišovi ruplo v kuli, jak se mezi lidem říká, že si řekl – s Agrofertem jsem se dostal až na vrchol, jsem králem českého zemědělství a už nemám, co bych dobýval, tak se prostě zkusím stát českým mocipánem, vládcem, oligarchou. Pokud Babiše neženou obchodní zájmy, ale touha po moci, je to skutečně nebezpečné.

Zatím jsem se v úvaze vůbec nedotkl MaFry. Může z ní Babiš vytvořit svou hlásnou troubu? Moc ne; samozřejmě může zrušit oddělení investigace a komentátory, takže z MF Dnes udělá banální a nezajímavý deník, či může naopak vytvořit „investigativní" oddělení na dehonestaci ostatních politických stran. Je to ale obtížné, novináři u nás mají svou profesní etiku a „prodejných děvek" mezi nimi moc není. MF Dnes/iDnes jako Babišova hlásná trouba by byla média, která lidé brzy prokouknou a ztratí čtenáře i vliv. (Hloupá je ovšem i úvaha, že Babiš si média kupoval, aby do nich mohl cpát zadarmo reklamu na své párky a podobně, toto opět ekonomicky nevychází a nefunguje, nechci to ale kvůli rozsahu tématu rozpočítávat dopodrobna).

Teď se pozná, jak vyspělí jsme

V příštích – nebo možná přespříštích, rok je příliš krátká doba – parlamentních volbách se ukáže, jak vyspělí vlastně jsme. Volič má velmi jednoduchou a zásadní zbraň – volební lístek – a je-li vyspělý, jednoduše nesmí stranu, kterou Babiš vlastní, volit. Zde jsem mírný optimista, zejména poté, co se lidé spálili s podobnou stranou vlastněnou podivným podnikatelem Vítem Bártou. Nevolením Babišovy strany se v podstatě hlavní nebezpečí pana oligarchy vynuluje.

Určité druhé nebezpečí pak spočívá ve vlastnictví (a ovlivňování) silného média. Rada zodpovědnému voliči – jakkoli je to kruté pro spoustu slušných novinářů a dalších pracovníků MaFry – je: nekupovat a nečíst. Ne kvůli tomu, že jsou v držení vlastníka zemědělského impéria, ale že jsou v držení vlastníka politické strany. Až Babiš z politiky uteče – věřím, že tak učiní, neboť mu pokus nevyjde – lze noviny a web s klidným svědomím číst s tím, že holt tam bude podezřele moc článků o výhodách kosteleckých dietních párků. Z toho se ale demokracie k zemi nesesune.

Česko zažilo v posledních třech letech dvoje důležité volby, první byly parlamentní a druhé prezidentské. V obou jsme prohráli: v prvních vysokým procentem pro Věci Veřejné, v druhých hlasováním pro Miloše Zemana.  Ve sportu se říká, že třikrát po sobě se neprohrává.

K zajímavému tématu ještě dvě poznámky na okraj:1) Jak vlivná jsou vůbec média? Domnívám se, že jejich zásadní názorový vliv rychle mizí; opinion leaderem se dnes stává Internet (nezávislé blogy, diskusní fóra, chaty atd.) a v něm pak zejména a nejvíce sociální sítě, což lze zredukovat na Facebook a Twitter. Internet posiluje, tradiční média oslabují . Samozřejmě jsou jisté skupiny obyvatelstva, které jsou vůči tomuto vlivu odolné až imunní, nejsou to ale mimochodem čtenáři médií z MaFry – přeformovat MF Dnes/Lidovky/iDnes.cz v nějaká vlivová média by podle mého dopadlo zcela fiaskem.

2) Vstanou další oligarchové. Obávám se ještě jednoho – že coby odvetný či obranný krok padnou další silná média do rukou dalších podnikatelů se silnými ambicemi. Petr Kellner je sice výsostný podnikatelský pragmatik a Karel Komárek jakbysmet, nejsem si ale jistý, jestli budou přehlížet o pokus vytvoření České Babišovy Republiky. A vlastník TV Nova je finančně v kýblu, takže rád prodá, a vlastník Vltava-Labe-Press rovněž neodolá nabídce, stejně jako Ringier. Nebude to katastrofa – ostatně Economii a Respekt má Zdeněk Bakala a na kvalitě či nezávislosti těchto médií se to neprojevuje; ovšem jen do té doby, než dotyční pánové začnou stavět své vlastní politické strany.Článek vyšel původně na Bloc.cz

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika oligarchové Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy