ROZHOVOR | Poprava novičokem: Strašidelně působivé, říká expert. Proč Putinovým katům útok nevyšel?

ROZHOVOR – Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala patří mezi kauzy, které otřásly už tak pošramocenými vztahy mezi Ruskem a Západem. Moskva používá nevybíravé metody, jak se zbavit nepohodlných osob, útok novičokem ale západní svět zaskočil. „Použít jed v lahvičce od parfému bylo strašidelně působivé,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Österreicher, profesor vojenské radiobiologie a garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Podle nejnovějších informací Britů byl jedním z útočníků na Skripala a jeho dceru plukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čeniga, vyznamenaný prezidentem Vladimirem Putinem. Ten přitom původně tvrdil, že ho nezná. Kauza rozhádala i Čechy na sociálních sítích. Část tvrdí, že lžou Angličané, část že „lže Rusko jako obvykle“. Na čí stranu se přikláníte Vy? Přikláním se na stranu Britů. Od samého začátku bylo jasné, že britský vyšetřovací tým shromáždil dostupná data velmi rychle. Bylo však také jasné, že je celý spis tajný. Nás mohla ze začátku překvapit razantní odsuzující reakce, která se přelila z Británie ke spojencům, která však nebyla podepřena zveřejněním faktů. Odvolávat diplomaty musíte jen s opravdu pevným důkazem v ruce. Postupem času jednotlivé střípky příběhu byly uvolňovány do tisku.

Dnes je patrné, že Rusové chtěli odstranit svého bývalého plukovníka, který je zradil. A k tomu použili dva své agenty vojenské rozvědky. Snažili se o vynalézavý způsob popravy jedním z nejnebezpečnějších jedů. A to právě mátlo všechny, kteří si dovedli zhruba spočítat smrtelnou dávku. I jedna malá kapička zabijí.

Jak tedy bylo možné, že se Rusům poprava nepovedla? Použít jed v lahvičce od parfému dcery bylo strašidelně působivé a vyžadující předchozí pečlivé testování. Rusové museli spočítat koncentraci jedu tak, aby po nanesení parfému na krk dcery pana Skripala byla látka uvolňována postupně a přesáhla smrtící koncentraci pouze v bezprostředním okolí bez proudění vzduchu tak, aby nebyly ohroženy ostatní osoby. Takovým prostředím je například posezení v restauraci. Nicméně se popravčím jejich úmysl nepovedl. Flakón s jedem skončil ve smetí a našla jej dvojice ze sociální spodiny. A zde skutečně jed zabíjel. 

Mezitím dva pánové s vysokou hodností ruské vojenské rozvědky odletěli ze země. Britové použili všechny dostupné prostředky na zjištění toho, co se stalo. Jen si připomeňme, že v době odvolávání diplomatů a zpochybnění britské interpretace ze strany české státní reprezentace, přiletěl dokonce samotný šéf britské zpravodajské služby do Prahy, aby si ověřil nebo vyvrátil všechny informace.

Na druhou stranu úsilí ruské strany je celou kauzu zamlžit nebo zpochybnit. Dosud jsme si nemohli přečíst jediný oficiální důkaz ruské strany, který by tvrzení Britů vyvrátil. Celý příběh však leccos vypovídá o ruské kultuře. Odveta vůči zrádcům je smrtící, a to i za porušení mezinárodního práva, kdy jsou popravčí vysíláni na území cizího státu.

Už od březnového útoku v Salisbury se objevovaly zprávy, že stopa vede přímo do Kremlu. Abychom ale Putinovi třeba nekřivdili, je možné, že neví vše o akcích rozvědky a že jdou mimo jeho kontrolu?

Putinova kontrola je absolutní. Pokud si vzpomínáte na předávání funkce prezidenta Ruské Federace panu Medveděvovi, tak pan Putin mu tuto funkci nepředal se všemi pravomocemi. Klíčové a silové pravomoci si převedl na funkci premiéra a tím de facto zůstal vládcem Ruska z pozice předsedy vlády.

Jestli si někdo myslí, že doby samoděržaví patří do minulosti a že Rusko se stává demokratickým státem, ať se zamyslí nad těmito mechanizmy. A v takovém systému aplikace státní moci je nemyslitelné, že by pan Putin, coby bývalý šéf ruské zpravodajské služby, nevěděl o nejdůležitějších akcích výkonu státní moci porušující mezinárodní právo.

Když se vrátíme k samotnému novičoku. To je vlastně zbraň hromadného ničení, když nepatrné množství postačí k otrávení/umrcení tisíců lidí. Nebyl takový útok už hodně přes čáru, ať už ho provedl kdokoli? A měli bychom se bát, že nás může kdokoli zabít „lahvičkou od parfému“?Rozhodně se nebojte. Celá příprava byla určitě velmi nákladná a museli na ní spolupracovat toxikologové, plánovači, propagandisté a v konečném důsledku i diplomaté. Pokud si vyčíslíte peněžní hodnotu celé akce, pak jedna obyčejná kulka za pár centů z kradené pistole by Rusy přišla mnohem levněji.

Celá akce měla utužit disciplínu ve vlastních řadách a rozesít strach a respekt napříč celým západním světem. Ale podívejte se na konečný výsledek. Tato vyumělkovaná akce se nepovedla. Pan Skripal a jeho dcera žije. A to se počítá. 

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) Sergej Skripal Vladimír Putin Rusko Velká Británie rozhovor Jan Österreicher (plukovník AČR)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy