Nedostatek zaměstnanců? Existuje zdroj, na který se čeští zaměstnavatelé neodváží ani pomyslet

Glosa Petra Šulky – Neustále slyšíme nářky našich zaměstnavatelů na to, jak moc jim schází zaměstnanci. Podle tvrzení prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého v hospodářství schází 422 000 pracovníků. Kde vzít a nekrást? Jeden zdroj by tu byl, ale na ten se naši zaměstnavatelé neodváží ani pomyslet.

Před nedávnem jsem vyslechl příběh jedné pracovní anabáze. Můj spolužák ze základní školy se vyučil svářečem a jako čerstvý absolvent před pár lety obcházel v našem městě zaměstnavatele. Věru z jejich nabídek nebyl nadšen. Jeden mu chtěl dát plat 15 000 hrubého a chtěl po něm dokonce zálohu na pracovní pomůcky. Druhý mu s pomrkáváním oznámil, že ho nevezme, ale práci, tak trochu na černo, by pro něj měl. Obešel je všechny s podobným výsledkem.

Zkusil to u jednoho a vydržel půl roku. Na pracovišti panoval neustálý bossing. Manažeři zaměstnance proháněli a pro chod firmy nebyli příspěvkem, ale spíše překážkou. Zaměstnanci pracovali neustále ve stresu a dělali chyby. Zmetkovost byla velká. Firemní bonusy v té době neexistovaly a často se jel neplacený přesčas. Oblíbená věta byla: „Nelíbí se ti tu? Můžeš jít!“ Dostal tři platy. Pak se nějak pan majitel firmy odmlčel, a firma odešla do věčných lovišť i s nevyplacenou mzdou zaměstnanců.  

Rozhodl se tedy pro největší risk svého života. S němčinou se základní školy se vydal do blízkého saského města. Německý zaměstnavatel nebyl k nově příchozímu právě důvěřivý. Rozhodl se ho však zkusit. Velký plat mu na zkoušku nedal. Jen 1200 eur. Přesčasy samozřejmě zaplatil a byly i bonusy za kvalitní práci. K zaměstnancům se choval jako k lidem, a ne jako k otrokům. Co slíbil, to plnil. Kamarád je u něj už deset let. S platem si dost polepšil.  Na otázku, zda se hodlá vrátit a pracovat v místních firmách se jen ušklíbne, i když má nabídky i na více peněz, než má v Německu. Zkušenost je hořká.

Není sám. Denně do Německa pendluje až 70 000 našich občanů, další desetitisíce jezdí do Rakouska, často v profesích, které u nás citelně schází. Technici, inženýři, zdravotníci, ale i profesionální pracovníci ve službách. V mnoha oborech se platy u nás a v Německu vyrovnaly. Přesto se Češi do našich firem nehrnou. Často v jejich rozhodnutích hraje velkou roli negativní zkušenost.

Čeští zaměstnavatelé dnes tlačí na vládu, aby zvýšila dovoz dělníků z Rumunska, Ukrajiny, ale i tak exotických destinací jako je Indie, Mongolsko nebo Filipíny. Pomiňme fakt, že nikdo moc neřeší, co se stane s těmi lidmi, pokud o práci přijdou. Horší pro zaměstnavatele bude, až ti lidé zjistí, že o kousek dál, za českými hranicemi, jsou podmínky, a to nejen platové, lepší.

Jejich investice v gastarbeitery přijdou vniveč a budou tam, kde jsou dnes. I když se tomu mnohé firmy brání, změna chováni, atmosféry ve firmách, jednoduše firemní kultury je u nás naprosto nutná. Dokud se tak nestane mnohé firmy se špatnou pověstí budou stále žehrat že jsou bez lidí.     

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.
Ilustrační fotografie.

Zaměstnavatelé budou i v roce 2024 zvyšovat mzdy, podle HK až o 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024, kdy se inflace bude blížit 2% inflačnímu cíli ČNB, vyplývá z nových dat Hospodářské komory. Mzdy by se nejčastěji měly zvednout o 5 až 10 %, díky čemuž by měly růst i v reálném vyjádření. 

Více souvisejících

zaměstnavatelé zaměstnání Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) politika Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy