ROZHOVOR | Češi do krytů? Konec raketové smlouvy INF může mít nedozírné následky, obává se profesor

ROZHOVOR – Raketová smlouva INF, která byla podepsána v roce 1987, vzala v uplynulých dnech za své. 1. února 2019 oznámily její vypovězení USA, o den později Rusko. „Pro Evropu to opět znamená budíček po celé generaci sladkého ničení obranných schopností ve prospěch sociálního státu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Österreicher, profesor vojenské radiobiologie a garant oboru Bezpečnostní studia na vysoké škole CEVRO Institut.

Po USA vypovědělo raketovou smlouvu INF i Rusko. Jaký vliv to bude mít na bezpečnostní situaci ve světě?

Zmiňovaná smlouva zakazuje používání raket krátkého a středního doletu, to znamená rádius mezi 500 a 5500 kilometry. Zatímco dosud do Prahy z Kaliningradu nikdo dostřelit nemohl, nyní už může. A nejen do Prahy. V Dosahu 5500 km od hranic Ruské federace je celá Evropa. Ukončení této smlouvy znovu otevírá studenou válku v plné síle. Byť se obě strany snažily pomocí nových technologií minimalizovat nebo obejít text smlouvy, obě strany svou dohodu ctily. To už nemusí.

Znamená to také velkou výhodu obou stran v provádění rakových útoků mimo dostřel protivníka, ať již mluvíme o jakékoliv současném nebo budoucím konfliktu.

Vypovězení smlouvy INF je logickým krokem. V poslední generaci řada států usilovala o roli regionální mocnosti a v případě Číny i velmoci. Navíc smlouva INF omezovala pouze USA a Ruskou federaci, nikoliv ostatní státy. Tato konkurence a stahování technologického náskoku se nelíbí ani v Moskvě, ani ve Washingtonu. Proto onen návrat ke studené válce.

Co se vypovězením smlouvy INF mění pro Evropu, potažmo Českou republiku? Bude na nás Putin, obrazně řečeno, mířit raketami?

Pro Evropu to opět znamená budíček po celé generaci sladkého ničení obranných schopností ve prospěch sociálního státu. Podívejte se dnes na hranici vlivu Východu a Západu a zjistíte, že novodobá železná opona prochází od Pobaltí a dále napříč Ukrajinou, Tento posun je dán tím, že Východ svou první studenou válku prohrál a ztratil své satelity.

Pokud chceme udržet současné demokratické zřízení v Evropě, pak musíme obětovat část svého blahobytu ve prospěch vybudování skutečně obranyschopných sil. To zatím nikdo z evropských politiků nechápe.

Vezměme si jenom náš český příklad. České silové rezorty jsou svázány nesmyslnými právními pravidly, díky kterému nelze nic nakoupit. A navíc, tyto rezorty se musí řídit civilním správním právem. Ještě krůček a vojáci by si mohli odhlasovat, že do války nepůjdou. Tak takhle to rozhodně dál nejde. Demokracie v ozbrojených silách nemá co dělat, ozbrojené síly jsou pojistkou demokracie. A aby byly co nejlevnější, tak musí být řízeny slovem, nikoliv třemi a více kopiemi orazítkovaných, elektronicky schválených a poštou rozeslaných rozkazů.

Takže máme doma hromadu vlastní práce. Musíme akceschopnost našich dvou brigád rozšířit. A to nelze bez přispění společnosti. Naše společnost se bude muset smířit s takovými bolavými akcemi, jako jsou základní vojenská služba, znovu budování krytů (právě proti raketám blízkého a středního doletu), vytvoření obdoby Svazarmu, zrušení Správního práva v silových rezortech a mnoho dalších.

Ale nedělám si iluze, že by samotné zrušení smlouvy INF přimělo vlády v Evropě, natož v Čechách takovým razantním, leč potřebným krokům. Nebude se dít vůbec nic, do prvního útoku. Potom se začnou hledat viníci a dopadne to jako vždycky. Provedeme potrestání nevinných a vyznamenání nezúčastněných.

Jádrem sporu se staly ruské rakety 9M729 (na Západě označované SSC-8). Porušovala jimi Moskva smlouvu INF, jak tvrdí USA/NATO?

Ano, Ruská federace smlouvu porušuje a dělá to již 2 roky. Tyto rakety 9M728, v alianci označené SS-CX-7 a 9M729 s aliančním označením SSC-CX-8 jsou součástí raketového systému Iskander a jsou schopny doletět až 600 kilometrů /údaj zveřejněný agenturou ruskou agenturou Interfax v roce 2005/, což je o 100 kilometrů více než umožňuje smlouva.

Do výzbroje byly zařazeny již před 2 lety. Na druhé straně Rusové obviňují USA, že jejich bezpilotní prostředky mají dolet vyšší než 500 kilometrů. To však nejsou rakety.

Podaří se podle Vás v dohledné době nahradit smlouvu INF jinou úmluvou?

Nedělám si iluze, že by se povedlo smlouvu INF v dohledné době obnovit. Obě strany měly dostatek času na promyšlení všech potřebných kroků a opatření. A ukončení smlouvy přinese oběma stranám pomyslné rozvázání rukou a získání převahy nad jakoukoliv bojující třetí stranou. Jde o návrat k bipolárnímu vidění světa. Můžete si vybrat stranu, ale velmi těžko zůstanete mimo souboj.

Rusko i USA se snaží do světa vyvážet svoje raketové systémy, média píšou o "válce" mezi THAAD a S-400. Který z nich má navrch?

Zatím to vypadá, že navrch má Izraelské letectvo, kterému se povedlo v Sýrii eliminovat Rusy řízenou protiletadlovou obranu. Nemůžeme jednoznačně říci, který z obranných prostředků je lepší, pokud jej nevystavíme stejně schopné útočné síle.

Související

Michail Gorbačov a Ronald Reagan Komentář

Gorbačov a Reagan před 35 lety odepsali jaderné zbraně středního dosahu. Dialog a ústupky budou nezbytné i v budoucnu

Před pětatřiceti lety, 8. prosince 1987, podepsali vrcholní představitelé Spojených států a Sovětského svazu, prezident Ronald Reagan a generální tajemník Michail Gorbačov, smlouvu o likvidaci raket kratšího a středního doletu. Dokument otevřel cestu nejen k podstatnému omezení možnosti jaderného útoku v Evropě, ale také k ukončení studené války. Naopak, odstoupení od této smlouvy, k němuž se v roce 2019 uchýlila tehdejší administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa, bylo zřetelným signálem, že vztahy mezi Washingtonem (potažmo celým Západem) a Moskvou výrazně ochlazují, byť málokdo čekal, že dosáhnou krize současných rozměrů.
Vladimir Putin

Putin navrhl NATO nerozmisťovat v Evropě střely, které zakazuje smlouva INF

Rusko je připraveno nerozmístit v evropské části země své střely 9M729 Novator, které podle Spojených států porušují mezitím vypovězenou dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), ale pouze za podmínky vstřícných kroků ze strany Severoatlantické aliance. Navrhl to dnes ruský prezident Vladimir Putin, uvedla agentura TASS.

Více souvisejících

INF (smlouva o likvidaci raket) Jan Österreicher (plukovník AČR) rozhovor USA (Spojené státy americké) Rusko Armáda České Republiky raketa SSC-8 NATO CEVRO Institut

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 5 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 6 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 6 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy