Krize prolomena? Na trhu práce došlo k pozitivní změně

Praha - Nezaměstnanost trápí českou společnost dlouhodobě, nejhorší čísla jsou zpravidla mezi mladými, dnes ale přišla nečekaně dobrá zpráva. Čerství absolventi učilišť a středních a vyšších odborných škol hledají uplatnění na trhu práce lépe než v minulosti, uvedl v tiskové zprávě Národní ústav pro vzdělávání (NÚV). Co se stalo na trhu práce?

NÚV shromažďuje údaje o takzvaných čerstvých absolventech, kteří úspěšně ukončili školu v posledních 12 měsících. Počet nezaměstnaných je v této skupině pravidelně nejvyšší v září a do konce dubna před příchodem nových absolventů na pracovní trh klesá. K letošnímu 30. dubnu bylo nezaměstnaných 11.260 čerstvých absolventů středoškolského studia, což je meziroční pokles o více než pět tisíc lidí. U vyšších odborných škol to bylo 493 absolventů, zhruba o stovku méně než o rok dříve.

K poklesu počtů nezaměstnaných absolventů však vedle oživení na trhu práce podle NÚV přispívají další faktory. Vedle demografického vývoje, kdy klesají celkové počty absolventů, je to skutečnost, že se zvyšuje podíl absolventů pokračujících ve studiu. Autoři předběžné zprávy také poukazují na vliv zavedení státních maturitních zkoušek. Neúspěšní maturanti totiž nejsou považování za absolventy, takže z těchto statistik vypadávají.

V učebních oborech hledají uplatnění nejlépe absolventi elektrotechnických a strojírenských oborů, u kterých míra nezaměstnanosti je 11,0 respektive 13,1 procenta. Nejhůře jsou na tom obory zaměřené na gastronomii, hotelnictví a turismus a zpracování dřeva, kde se blíží ke 20 procentům. Na 19 procentech je u stavebnictví.

V maturitních oborech po gymnáziích, kde je nezaměstnaných 4,4 procenta absolventů, mají nejnižší míru nezaměstnanosti absolventi lyceí. Vedle strojařů a elektrotechniků se uplatňují také zdravotníci, v těchto oborech se míra nezaměstnanosti pohybuje kolem deseti procent. U zemědělství a lesnictví je to 14,6 procenta a v gastronomii, hotelnictví a turismu 13,7 procenta.

Uchazeči o práci – absolventi škol jsou většinou velmi dobře teoreticky připraveni a vzděláni v odpovídajícím oboru studia, znají současné trendy, velmi dobře zacházejí s internetem a obecně s výpočetní technikou a moderními technologiemi. Jazyková příprava je také většinou na lepší úrovni než u starší generace uchazečů o práci. Avšak i jazykové znalosti jsou značně rozdílné nejen do počtu jazyků, které absolvent – uchazeč o práci zná, ale i v kvalitě znalosti jazyka.

Praxe a praktické znalosti jsou největším handicapem absolventa zejména střední školy. Praxe je většinou velmi sporadická a často jde o praxi, které nesouvisí s budoucím směrem pracovního uplatnění a pracovní kariéry. Absolventi vysokých škol jsou v tomto ohledu pro trh práce připraveni poněkud lépe, protože jejich pracovní zkušenosti jsou mnohem bohatší a často také v oblastech a oborech, ve kterých chtějí absolventi rozvíjet svou pracovní dráhu.

Stejně jako v předchozím odstavci platí, že absolvent střední školy má mnohem méně konkrétní představy a směru svého budoucího pracovního uplatnění a pracovní kariéry. Je jasné, že po složení maturitní zkoušky v osmnácti nebo devatenácti letech má absolvent omezenější rozhled než absolvent vysoké školy. Dalším rozdílem je i způsob studia na střední a vysoké škole. Studium na vysoké škole umožňuje mnohem větší časovou i regionální flexibilitu a získávání pracovních zkušeností je mnohem jednodušší nejen u českých zaměstnavatelů, ale i v zahraničí, kde je možné studovat i jazyk. Další výhodou vysokoškolského a univerzitního studia a tím i absolventů těchto škol je práce na projektech, diplomové práce nebo práce bakalářské, které již spojují teoretickou stránku a stránku praktickou zaměřenou na konkrétní případy a jednotlivé firmy a zaměstnavatele, uvedl server hledampraci.cz.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Školství Úřad práce

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy