Německé uhlí je pro české firmy riskantní byznys, tvrdí Greenpeace

Praha - Investice do německých uhelných dolů a elektráren se z mnoha různých důvodů nemusejí vyplatit. Vyplývá to ze studie rizik Technické univerzity v Berlíně, kterou dnes na tiskové konferenci v Praze představil energetický expert Pao-Yu Oei. Ve studii se zaměřil na uhelnou divizi Vattenfallu, o níž mají zájem české firmy ČEZ a EPH a také švédská pobočka organizace Greenpeace.

Greenpeace varuje, že potencionální investice do německých hnědouhelných dolů švédské firmy Vattenfall je pro české zájemce EPH a ČEZ riskantní s nejasným výsledkem. Ze studie podle ekologů vyplývá, že v Německu se v rámci tamního energetického programu nepočítá s uhlím jako perspektivním zdrojem energie a tamní vláda bude "tlačit" na útlum těžby. Zhoršit se mají i právní podmínky pro těžbu a spalování uhlí.

„Z materiálu vyplývá, že v Německu se v rámci Energiewende nepočítá s uhlím jako s perspektivním zdrojem energie a že německá vláda bude naopak tlačit na útlum těžby. Právní podmínky pro těžbu a spalování uhlí se proto budou v nejbližších letech nepochybně zhoršovat - a s nimi i jejich finanční výhodnost. Dalším rizikem, které se týká konkrétně Vattenfallu, jsou velké plochy povrchových dolů, které bude muset nový vlastník zrekultivovat. Případnému rozšiřování dolů pak brání rozhořčený odpor místních lidí a veřejnosti," varuje organizace ve zprávě.

„Německo očividně chce ustupovat od uhlí, zatím ale není zcela jasné, jak rychlými a drsnými prostředky to udělá. Byznys, který se v tuto chvíli jeví jako ziskový, může být během dvou tří let totálně ztrátový," řekl ČTK vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Podotkl, že kvůli nákladům na restrukturalizaci dolů bude kupec nucen některé elektrárny odstavit.

Připomněl, že Vattenfall letos oznámil, že kvůli budoucí těžbě nezamýšlí v Německu bourat osm obcí s celkem s dvěma až třemi tisíci obyvateli. "Je ale možné, že nový vlastník by přišel a řekl, že bourat bude. Česká vláda včera (v pondělí) správně rozhodla, že nechce v Česku bourat obce kvůli těžbě. Pokud nechceme být vnímání jako nájezdníci z Východu, je podobné chování českých firem nepřípustné i v blízkém zahraničí," dodal.

EPH i ČEZ zatím svoje záměry komentovat nechtějí. „V tuto chvíli, kdy se rozbíhá prodejní proces, nepovažujeme za vhodné komentovat nabídky ostatních subjektů ani konkretizovat naše investiční záměry," řekl dnes ČTK mluvčí EPH Daniel Častvaj. „Aktuálně se seznamujeme s dokumenty od Vattenfallu, včetně plánů energetických zařízení, která jsou k prodeji. Naše vlastní záměry a finální plány teprve vzniknou," řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Oficiální nabídku na koupi dolů dnes zaslala i Greenpeace, na rozdíl od energetických společností je však chce zavřít. EPH i ČEZ tvrdí, že prodejní proces se teprve rozbíhá, a nemohou tak své plány komentovat.

Vattenfall v Německu prodává čtyři hnědouhelné doly a elektrárny o celkovém výkonu přes 8000 megawattů. V návazném tendru prodává východoněmecké vodní elektrárny, které mají výkon kolem 3000 megawattů. Podle dřívějších odhadů by mohl Vattenfall prodejem německých aktiv získat až 3,5 miliardy eur (95 miliard Kč). Greenpeace však dnes uvedla, že toto číslo je nadnesené a současná hodnota akvizice se pohybuje kolem půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč).

Související

Jozef Síkela

Síkela: Česko se odkloní od uhlí do roku 2033

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce připravit do poloviny roku 2025 zákon, který by zajistil řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Tento plán oznámil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Více souvisejících

uhlí Greenpeace Vattenfall

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy