NKÚ varuje: Dosažení úspor ve spotřebě energie v ČR se nemusí podařit

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil, jak jsou poskytovány peněžní prostředky na podporu úspor energie, zda se v této oblasti daří dosahovat vládních i evropských cílů a jestli dotace splnily svůj účel.

Česká republika se na základě evropské směrnice o energetické účinnosti zavázala, že v roce 2020 budou její roční úspory v konečné spotřebě energie 47,78 PJ (petajoule = 1 000 terajoulů = 1 000 000 gigajoulů; 1 MWh = 3,6 GJ). Kumulované úspory by tak měly v letech 2014 až 2020 dosáhnout 191,1 PJ. Pokud se kumulovaná úspora rozpočítá do jednotlivých let, každý rok by měla Česká republika dosáhnout 6,83 PJ nových úspor energie.

"To se v roce 2014, kdy hodnota nových úspor dosáhla 7 PJ, sice podařilo splnit, ale je nutné si zároveň uvědomit, že takto vysoké úspory jsou výsledkem dotačních programů, které probíhaly posledních sedm let (tedy v letech 2007 až 2014) v rámci předchozího programového období," uvedl nku.cz.

Za celou tuto dobu dosáhla Česká republika kumulativních úspor ve výši pouhých 12 PJ. Na projekty úspor energie přitom v tomto období šly dotace za více než 32 miliard korun. Kontroloři spočítali, že pokud chce Česká republika do roku 2020 naplnit své cíle, tedy již zmíněnou kumulativní úsporu energie ve výši 191,1 PJ, musí být v následujících pěti letech každý rok o 100 % navýšeny úspory z roku 2014.

Úspory energií se Česká republika snaží dosahovat mimo jiné u vlastních budov využívaných vládními institucemi. V roce 2014 se sice cílové hodnoty úspor podařilo naplnit – dosáhly 7,24 TJ, ale do roku 2020 by se kumulativní úspory energií měly vyšplhat u těchto budov na více než 266 TJ. K tomu by bylo zapotřebí investovat téměř 6 miliard korun. Podle NKÚ bude Česká republika úspory u budov vládních institucí naplňovat jen problematicky vzhledem k jejich dosavadnímu pomalému tempu a obrovským finančním nárokům, které navíc dosud nejsou finančně pokryty.

Kontroloři zároveň prověřili 25 projektů z pohledu pravidel přidělování dotací a nezjistili závažné nedostatky. Jen v jednom případě Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo dotaci 36 milionů korun v rozporu s dotačními podmínkami. Ministerstvo kontroloři ale kritizují za to, že dostatečně nesleduje všechny programy a opatření, která směřují k úsporám energií.

NKÚ dále zkontroloval 19 projektů z pohledu příjemců peněz, kteří na tyto projekty dostali dotace za celkem 858 milionů korun. Kontroloři našli několik méně závažných pochybení v oblasti veřejných zakázek a vykazování výdajů, ta ale neměla vliv na splnění cílů jednotlivých projektů. NKÚ tak konstatuje, že i přes drobné nedostatky vedly kontrolované projekty k úsporám energií a zlepšení životního prostředí.

Ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek dnes ČTK řekl, že na neuspokojivou situaci v oblasti úspor energií sdružení spolu s Hospodářskou komorou a Svazem průmyslu upozorňovalo již v květnu letošního roku. "V tomto smyslu zpráva NKÚ jen potvrzuje naše obavy. Pokud se plánovaných úspor nepodaří dosáhnout, hrozí zavedení takzvaného povinného schématu úspor s negativním dopadem do cen energií pro podniky i domácnosti," dodal.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor upozornil, že dosažení plánů energetických úspor ale netrápí jen Českou republiku. "Z klimaticko-energetických cílů EU do roku 2020 jsou energetické úspory bolavým místem pro více států. V Česku rychlejšímu tempu brání nejen nedostatek financí, ale i značná roztříštěnost podpůrných programů, ve kterých se případní zájemci o podporu obtížně orientují," dodal Gavor.

Podle mluvčího ministerstvo průmyslu Františka Kotrby připravuje resort aktualizaci národního akčního plánu energetické účinnosti, ve které se teprve ukáže, jestli ministerstvo závazky dokáže splnit. Materiál by měl podle něj být předložen na jednání vlády do konce roku. "Jejím primárním cílem je to, aby se ČR podařilo do roku 2020 závazných cílů dosáhnout," dodal mluvčí.

Související

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

Více souvisejících

nkú Energetika dotace

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy