ROZHOVOR | Babiš tahá z podnikatelů desetitisíce korun? Ptali jsme se na EET, pomoci by měli všichni občané

ROZHOVOR - Elektronická evidence tržeb startuje už za několik hodin. Od 1. 12. budou podnikatelé v oborech týkajících se ubytovacích a stravovacích služeb nuceni evidovat všechny transakce a odesílat je na datové úložiště Finanční správy. V průběhu příštího roku budou postupně přibývat i další oblasti, kterých se EET dotkne, už nyní ale má na řadu podnikatelů negativní vliv. Proč někteří restauratéři krachují a ukončují činnost? Co se stane v případě výpadku internetového připojení? A co by měli dělat občané? Na otázky serveru EuroZprávy.cz odpovídala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane.cz Blanka Štarmanová.

Elektronická evidence tržeb spočívá v evidenci každé platby a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním Nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku.

EET bude v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však nedávno připustil několik výjimek a zvažuje například, že by z této povinnosti vyjmul e-shopy.

Zavedení elektronické evidence tržeb se blíží a některým podnikatelům zbývá už jen několik hodin do ostrého provozu. Jsou obě strany, tedy jak úřady, tak podnikatelé, připraveni?

Podnikatelé měli možnost se do systému přihlásit od 1. 11. 2016 a systém testovat. V průběhu testování k žádnému kolapsu systému nedošlo. Nutné je však zmínit, že značná část podnikatelů odkládala přihlášení do systému na poslední chvíli. Tedy až spuštění ostrého provozu ukáže, zda nebude docházet k přetížení a výpadkům systému.

Někteří podnikatelé, v tuto chvíli zejména restauratéři, tvrdí, že je EET neohrozí. Jiní ale zavírají hospody a restaurace. Čím je dán tento rozdíl? Proč někomu evidence zničila podnikání, zatímco jiní ji ani nepocítí?

Někteří podnikatelé, zejména větší restaurace, již elektronické systémy pro evidenci tržeb používají. Jim stačí pouze aktualizovat SW a mohou tržby odesílat do systému EET. Současně pro tyto větší restaurace není zvýšení nákladů v souvislosti se zavedením EET likvidační. Navíc si mohou dovolit i zvednou ceny. Naproti tomu malé restaurace, hospůdky na vesnicích musí pořídit nově pokladnu, internet a ceny zvedat většinou nemohou. Pro ně nárůst ročních nákladů o 30-40 tis. Kč může být opravdu likvidační.

Už několik týdnů funguje testování systému elektronické evidence. Obešlo se zatím bez větších problémů?

Dá se říci, že ano. V průběhu testování nedošlo k žádnému významnému výpadku.

Co se stane v případě, kdy celý systém přejde do ostrého provozu a následně, laicky řečeno, spadne? Stalo se to například před několika dny, kdy měl v Česku výpadek Google. Znamená to, že podnikatelé nebudou moci fakturovat?

Určitě ne. Dle informací Finanční správy se počítá s výpadky internetového připojení., v jehož rámci dojde k odeslání informace finanční správě po obnovení internetového připojení či pominutí jiné příčiny výpadku, a to nejpozději do 48 hodin od uskutečnění evidované platby. Podezřele časté výpadky budou ovšem důvodem ke kontrole – z důvodu, aby nedocházelo k obcházení zákona.

Psali jsme:
Dusno kolem EET: Hospodářská komora je rozčarovaná, Dlouhý má vzkaz pro politiky
Zrušit EET, dupla si část senátorů. V zákoně jsou estébácké metody, spustil Horník Babiš změny v EET předloží jako poslanec. Návrh nemá naši důvěru, říká Sobotka
 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přišel na poslední chvíli s nápadem vyjmout z EET e-shopy a drobné živnostníky. Většina se podivila nad tím, proč s touto změnou přichází v tuto chvíli, málokdo se ale zamyslel nad tím, jak velký má tento plán význam. Má podle Vás návrh ministra Babiše smysl?

Ano, zejména u e-shopů by se zavedení EET projevilo omezením plateb kartou, což by mělo negativní důsledky jak na e-shopy, tak na zákazníka. Navíc platby kartou jsou snadno kontrolovatelné na bankovním účtu. Zavedení EET by v případě e-shopů mělo opět dopad zejména na malé e-shopy (podnikatele), pro které je provozování e-shopu třeba jenom přivýdělek.

Proč podle Vás tuto změnu oznámil teprve několik dní před ostrým startem?

Zřejmě nechtěl dělat ze systému výjimky a až nyní vidí konkrétní důsledky.

Dá se EET nějak legálně obejít? Nebo jde opravdu o bezpečný a neprůstřelný systém?

Aby byl systém maximálně účinný, je třeba, aby každý kupující požadoval účtenku. Od snahy obcházet zákon má podnikatele také odradit poměrně vysoká pokuta, která může dosáhnout částky 500 tis. Kč. Je jasné, že čím více výjimek ze systému bude, tím větší prostor vznikne pro obcházení systému.

Může být EET pro podnikatele naopak něčím prospěšná?

Ano. Podnikatelé budou mít přesnou evidenci hotovostních tržeb kdykoliv k dispozici.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET rozhovor Blanka Štarmanová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy