Ekonomickou situaci hodnotí ze zemí Visegrádu nejlépe Češi

Praha - V lednu 2017 Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo, jak občané hodnotí materiální životní podmínky svých domácností a ekonomickou situaci v zemi. Pod zastřešením CEORG byl výzkum na toto téma v průběhu ledna 2017 realizován též v Polsku a v Maďarsku a koncem listopadu 2016 rovněž na Slovensku.

Ekonomickou situaci svého státu hodnotí z obyvatel zemí Visegrádské čtyřky nejlépe Češi. Za dobrou ji označilo 40 procent Čechů, za špatnou 19 procent. U Poláků také převažovaly kladné odpovědi, kterých bylo 33 procent proti 20 procentům záporných.

Naopak Maďaři a Slováci byli spíše pesimističtí. V Maďarsku bylo záporných hodnocení 27 procent, kladných 21 procent. Na Slovensku měla negativní hodnocení více než dvojnásobnou převahu - bylo jich 42 procent proti 19 procentům pozitivních.

V porovnání s předchozím výzkumem z léta roku 2016 se hodnocení současné ekonomické situace zlepšilo ve všech čtyřech sledovaných zemích, přičemž v České republice a v Maďarsku je aktuální hodnocení ekonomické situace vůbec nejlepší od roku 1999, odkdy srovnatelná měření v našich výzkumech probíhají, informuje soc.cas.cz.

Totéž lze říci i v případě Polska, i když u něj již v roce 2008 a rovněž na začátku minulého roku byly zaznamenány srovnatelné výsledky. Slováci ekonomickou situaci ve své zemi hodnotili o něco lépe pouze v období let 2007-2008 bezprostředně před nástupem světové finanční a ekonomické krize.

V hodnocení životních podmínek svých domácností bylo nejvíce kladných odpovědí v Polsku. Jako dobré tam podmínky hodnotilo 56 procent lidí, jako špatné šest procent. Druzí jsou Češi, kde bylo kladných odpovědí 48 procent a záporných 13 procent. Také v Maďarsku a na Slovensku kladná hodnocení převažovala. U Slováků bylo kladných odpovědí 36 procent a záporných 17 procent. Z dotázaných Maďarů hodnotilo podmínky jako dobré 29 procent a jako špatné 23 procent.

Pro všechny čtyři země podle CVVM platí, že aktuální hodnocení životních podmínek domácností bylo nejlepší od roku 1999, kdy se srovnatelná měření v zemích V4 provádějí.

Související

Více souvisejících

češi visegradská čtyřka Ekonomika domácnosti Životní úroveň

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy