Optimismus firem v ČR je druhý nejvyšší od podzimu 2013

Praha - Optimismus malých a středních podnikatelů a firem zůstává vysoký, index jejich očekávání dosáhl v prvním čtvrtletí 32,8 bodu, druhé nejvyšší hodnoty v historii měření, tedy od podzimu 2013. V porovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 8,8 bodu, meziročně posílil o 9,2 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ČSOB, který čtvrtletně zjišťuje náladu a plány sektoru malých a středních podniků v oblastech poptávky, investic a rozšiřování podnikání.

"Příznivá nálada u podnikatelů je odrazem celkově velmi dobré ekonomické kondice v Česku, kde máme před sebou pokračující slušný růst HDP při rozumně nízké inflaci," shrnul výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Zvýšení poptávky pro druhé čtvrtletí očekávalo 57 procent zástupců malých nebo středních firem a živnostníků, což bylo mezičtvrtletně o sedm procentních bodů více. "Tak velké očekávání v růstu poptávky jsme ještě v našem šetření neměli. Ukazuje to, že ekonomika jede na plný výkon a je na hraně svých kapacit," uvedl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Lehký ústup zaznamenal dílčí index investic, podle něhož plánuje tento rok zvýšit investiční aktivitu 48 procent dotazovaných, zatímco loni v posledním čtvrtletí to bylo 56 procent. Přitom podnikatelé mohou stále využívat výhodné podmínky pro investice například do inovativních technologií, čímž mohou řešit nedostatek kvalifikované pracovní síly, protože ČNB prozatím odkládá zvyšování úrokových sazeb, upozornil Manda.

Mírně na 22 procent se snížil podíl podnikatelů a firem plánujících v nejbližším roce rozšiřovat podnikání. Náladu firem ČSOB poprvé zkoumala i na Slovensku, kde index zaznamenal 31,3 bodu. Na rozdíl od Česka ale tamní podnikatelé a firmy vyjadřovali nespokojenost s vývojem ekonomiky. Zatímco v ČR panuje 71procentní spokojenost, na Slovensku jen 33procentní. "Ekonomický růst i situace na trhu práce jsou podobné jako v ČR. Sběr dat ale probíhal v době otřesů na domácí politické scéně, což mohlo očekávání podnikatelů ovlivnit," vysvětlil hlavní ekonom slovenské ČSOB Marek Gábriš.

Hlavním rizikem, kterého se podnikatelé v Česku i na Slovensku obávají, jsou legislativní změny. V Česku toto riziko zmínilo 34 procent a na Slovensku dokonce 41 procent účastníků. I na druhém nejvýznamnějším riziku se čeští a slovenští podnikatelé shodli, v obou případech je to pro 22 procent z nich nedostatek kvalitní pracovní síly.

Průzkum Index očekávání firem zahrnuje 500 středních a malých společností napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a rozšiřování podnikání.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika firmy ČSOB

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy