Břetislavova dekreta? Nejstarší český zákoník byl nesmírně krutý

Sbírka právních norem a předpisů, kterou nechal vydat český kníže Břetislav I. v roce 1039, je vůbec nejstarším českým zákoníkem. Mimo jiné nám dává možnost nahlédnout do středověké společnosti, která byla pod značným vlivem církve. Břetislavova dekreta zahrnují také popisy nejrůznějších deliktů a trestů. Zákoník to byl nesmírně krutý.

Českému knížeti Břetislavovi I. dal nejznámější český kronikář Kosmas přezdívku „český Achilles“. Kníže, který byl u moci v letech 1034 až 1055, se narodil v roce 1002 Oldřichovi a Boženě. Stejně jako jeho otec, také sám Břetislav si unesl ženu, a to Jitku, jeptišku z kláštera Schweinfurt. Páru se později narodil syn Spytihněv, který v roce 1055 vystřídal svého otce na knížecím stolci.

V roce 1039 došlo nad hrobem svatého Vojtěcha v Hnězdně k vyhlášení prvního českého zákoníku, který dnes známe jako Břetislavova dekreta. Ta byla vyhlášena pouze ústně, díky kronikáři Kosmovi máme však i písemnou podobu zákoníku. Ostatky světce pak kníže Břetislav I. přivezl do Prahy.

Břetislavova dekreta částečně vycházejí z myšlenek svatého Vojtěcha, který kladl důraz na křesťanské mravní zásady. Dnes musíme mít na paměti, že v první polovině 11. století a následně po celý středověk život člověka prakticky řídila víra a církev. Lidé tehdy žili podle křesťanské morálky. Křesťanské normy najdeme také v nejstarším českém zákoníku knížete Břetislava I. Břetislavova dekreta jsou ostře namířena proti pohanům a pohanským zvykům či rituálům, které se však v české lidové kultuře ještě dlouho po přijetí křesťanství objevovaly. Přísné tresty čekaly na ty, kteří by se neřídili církevními předpisy. Zákoník například nedovoloval pohřbívání zemřelých mimo posvátnou půdu hřbitova, což se však pod vlivem právě dožívajících pohanských tradic ne vždy dodržovalo.

Velká část zákoníku se zabývá manželstvím a rodinným právem. V tomto ohledu rovněž vychází z křesťanských zásad. V roce 1039 vešla v platnost monogamie – do té doby byla přitom rozšířená také polygamie nebo bigamie. Důraz je pak kladen na uzavření církevního sňatku, tedy před církevním hodnostářem. Takové manželství pak bylo trvalé, rozvody nebyly možné! Pokud by manžel opustil manželku, byl by vyhnán ze země. Totéž platilo v případě, kdyby žena opustila svého muže. Podle zákoníku knížete Břetislava I. si také měli být manželé věrni, cizoložství dekreta zakazovala a nařizovala za něj tresty.

Dále v Břetislavově zákoníku najdeme například zákaz práce v neděli. V tento den se nesměly konat ani trhy – za porušení se platily vysoké pokuty.

Také je zde zmínka o vraždách, o potrestání vrahů a zločinců. Člověk, který se dopustil vraždy nebo nějakého jiného deliktu, putoval na výslech před soud. Pokud se zde nepřiznal, musel podstoupit tzv. ordál, tedy boží soud. Jednalo se o jakousi zkoušku neviny, přičemž měl zasáhnout Bůh svými nadpřirozenými silami a dokázat, že dotyčný se ničeho nedopustil. Ordál měl různé podoby. Zkouška vodou spočívala ve spoutání obviněného a jeho následném potopení do vody. Pokud se dotyčný potopil, byl nevinen. Když však plaval na hladině, byl potrestán. Také byly prováděny zkoušky ohněm. Dodnes je známé úsloví, že „dobrého nepálí“ – souvislost s ordálem je zřejmá. Člověk musel bez újmy projít po rozžhavených uhlících nebo držet v rukou rozžhavený kov, aby tak dokázal, že žádný zločin nespáchal. Ordál v našich zemích nechala zrušit až Marie Terezie v roce 1776.

V nejstarším českém zákoníku se můžeme dočíst o nejrůznějších trestech za zločiny či porušení křesťanských zásad, jako je například vyhnanství, prodej osoby do otroctví, ztráta majetku ve prospěch panovníka, vysoké pokuty nebo kruté tělesné tresty.

Související

Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.
Svatá Ludmila odjíždí z Prahy na Tetín

Před 1100 lety byla zavražděna svatá Ludmila, první česká světice

V noci z 15. na 16. září 921, tedy před 1100 lety, zemřela svatá Ludmila. Manželka vůbec prvního písemnými prameny potvrzeného knížete z rodu Přemyslovců a první česká světice byla podle staré legendy zavražděna krutými Vikingy najatými její snachou Drahomírou. Jako vražedná zbraň jim posloužil kněžnin vlastní šátek.

Více souvisejících

Přemyslovci Břetislav I. zákony historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy