Na převzetí firem ArcelorMittalu jsme finančně připraveni, vzkazuje společnost Liberty House

Společnost Liberty House uvádí, že na převzetí všech závodů včetně ostravské hutě, které kupuje od skupiny ArcelorMittal, je finančně dobře připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ředitel Liberty Steel Jon Bolton. Odborové organizace ArcelorMittalu Ostrava poslaly Evropské komisi námitky proti prodeji podniku firmě Liberty House, protože se domnívají, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil.

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmí Mittala ostravskou huť prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek EK se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Britská firma Liberty House, jež by se měla stát novým vlastníkem ostravského podniku, patří do indické skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance indického podnikatele Sandžíva Gupty.

Liberty má koupit i podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii. Podmínkou pro uzavření transakce je dokončení akvizice huti Ilva, schválení kupce Evropskou komisí a projednání s odborovými organizacemi.

"V otázce financování jsme dobře připraveni na převzetí všech závodů. V opačném případě by připomínky vznesly jak ArcelorMittal, tak Evropská komise," uvedl Bolton. Liberty podle něj ohledně budoucích investic jasně uvedla, že hodlá pokračovat v nastaveném investičním plánu AMO, který byl v minulosti připraven. "V následujících týdnech budeme zkoumat příležitosti pro další investice nad rámec tohoto plánu," uvedl Bolton.

Odboráři mimo jiné napsali, že Liberty nemá v plánu do AMO investovat a že jim uvedla, že její strategie pro Ostravu je využívat stávající zařízení a být nízkonákladovým dodavatelem v regionu. Martina Houšková k tomu za Liberty House sdělila, že tato věta je chybná. "Obáváme se, že ze strany odborů se musela stát nějaká chyba v překladu," uvedla Houšková.

Odboráři také uvedli, že Liberty nemá zájem o energetiku, která je klíčovým zařízením huti, a chce být do budoucna závislá na skupině ArcelorMittal, protože dřívější závod Energetika (dnes TAMEH Czech) není součástí prodeje. "Co se závodu Energetika týče, již jsme zajistili dohodu o nákupu energií za konkurenceschopné ceny - zajistíme tak rentabilní provoz ostravské hutě. Do budoucna si stále ponecháváme otevřenou možnost odkupu energetických závodů," komentoval to Bolton s tím, že konkrétními kroky se firma bude zabývat v nejbližších dnech.

Odbory AMO rovněž uvedly, že součástí kupní smlouvy jsou pouze emisní povolenky umožňující výrobu do roku 2020. Ostatní povolenky si podle nich ArcelorMittal hodlá stáhnout, a připravit tak ostravský podnik o majetek v řádu stovek milionů eur.

"Co se týče emisních povolenek, transakce má zajistit nepřerušené rentabilní pokračování další výroby. Společnost ArcelorMittal souhlasila s převodem dostatečného množství emisních povolenek, které jsou potřebné k zachování provozu závodu, a to na úrovni našeho podnikatelského plánu," uvedl k tomu Bolton.

Sdělil také, že Liberty pozvala zástupce odborů na návštěvu svých podniků ve Velké Británii. "Věříme, že tím jsme započali konstruktivní spolupráci dlouhodobého charakteru," uvedl Bolton.

Společnost Liberty se sídlem v Londýně patří do GFG Alliance, což je globální skupina působící v oblasti výroby energie, těžebního průmyslu, kovozpracujícího průmyslu, inženýrství, logistiky a finančních služeb. Další pobočky společnosti jsou v Dubaji, v Hongkongu, v Singapuru, v Sydney, v Paříži a v New Yorku. Skupina působí přibližně ve 30 zemích světa a má zhruba 14.000 zaměstnanců.

AMO má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců, všechny prodávané podniky zaměstnávají dohromady přes 12.500 lidí. Po dokončení transakce by se celková výrobní kapacita kovozpracujících podniků spadajících do portfolia společnosti Liberty více než zdvojnásobila.

Související

Průmysl

ArcelorMittal Ostrava má nového vlastníka. Čekají hutě radikální změny?

Ostravské hutě po změně majitele nečekají výrazné změny, výroba by měla pokračovat v současném rozsahu. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková dnes uvedla, že skupina ArcelorMittal dokončila její prodej skupině Liberty Steel. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová řekla, že pro stát je klíčové, aby výroba v Moravskoslezském kraji zůstala zachována.
Ilustrační foto

Prodej ArcelorMittal Ostrava byl dokončen, řízení huti dnes přebírá Liberty

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. ČTK to oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Více souvisejících

Liberty House ArcelorMittal Ostrava Ostrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy