Poslanci čarují se státním rozpočtem: Přesuny za 30 miliard, Ondráček chce balistickou ochranu

Přehled poslaneckých návrhů na přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok, jak je poslanci do pondělí vložili do sněmovního systému. V úhrnu představují jejich návrhy téměř 30 miliard korun, některé se překrývají. Druhé čtení státního rozpočtu se ve Sněmovně odehraje ve středu, poslanci se budou moci ke svým návrhům formálně přihlásit a budou moci vznést ještě další návrhy.

Jakub Janda (ODS):

Odebrat Kanceláři veřejného ochránce práv deset milionů korun a přidat je na podporu handicapovaných sportovců.

Odebrat úřadu vlády sedm milionů korun z peněz na podporu neziskových organizací zabývajících se rovností žen a můžu a přidat je na dávky osobám se zdravotním postižením.

Dominik Feri (TOP 09):

Odebrat 5,051 miliardy korun ministerstvu dopravy z peněz na slevy jízdného, přidat jednu miliardu vysokým školám a zbylých 4,051 miliardy na regionální školství.

Jan Hrnčíř (SPD):

Přesunout dvě miliardy korun z peněz na inkluzi na speciální školství.

Převést pět milionů korun z úřadu vlády, zvýšit o ně příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Jana Pastuchová (ANO):

Přesunout 210 milionů korun z dávek v hmotné nouzi a dát je obcím s rozšířenou působností na sociálně právní ochranu dětí.

František Vácha (TOP 09):

Přesunout tři miliardy korun ze státního dluhu na platy učitelů.

Vít Kaňkovský a Pavla Golasowská (oba KDU-ČSL):

Převést z podpor v nezaměstnanosti a nemocenské celkem 800 milionů korun a přidat je na sociální služby. V jiné variantě navrhují vzít tyto peníze z dávek státní sociální podpory.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09):

Odebrat ministerstvu dopravy 5,9 miliardy korun z peněz na slevy a převést je na příspěvek na péči.

Odebrat ministerstvu dopravy 5,8 miliardy korun z peněz na slevy a přidat je na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče.

Petr Dolínek (ČSSD):

Odebrat 250 milionů korun z obsluhy státního dluhu, přidat je na rekonstrukci budovy Tělocvičné jednoty Sokol Praha - Královské Vinohrady.

Kateřina Valachová (ČSSD):

Odebrat půl miliardy korun z obsluhy státního dluhu a přidat je na regionální školství.

Odebrat celkem 200 milionů korun z peněz na evropské fondy, z odvodů do rozpočtu EU a z plateb mezinárodním institucím a převést je na regionální školství.

Rozpočtový výbor nepodpořil můj návrh usnesení o dalším zvyšování výdajů ve školství. Nerozumím některým politikům, kteří do médií mluví o školství jako o prioritě, a když mají dobrou věc podpořit hlasováním, rázem hlasují naprosto jinak. Jsem velmi zklamaná. Politicky i lidsky.

— Kateřina Valachová (@katavalachova) 28. listopadu 2018

Jan Čižinský (KDU-ČSL):

V kapitole ministerstva životního prostředí odebrat 20 milionů korun na kompenzace zemědělcům a dát je na program péče o krajinu. Na stejný účel chce přesunout také 20 milionů korun ze státního dluhu.

Jana Černochová, Jakub Janda, Pavel Žáček (všichni ODS):

Odebrat dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu a převést shodně 1,26 milionu korun Spolku pro zachování odkazu českého odboje, Památníku Šoa Praha, Platformě Evropské paměti a svědomí, Sdružení bývalých politických vězňů ČR a Československé obci legionářské.

Věra Kovářová (STAN)

Odebrat dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu a dát ji Československé obci legionářské na obnovu Larischovy vily v Pardubicích. Variantně navrhuje odebrat 3,15 milionu a přesunout je na stejný účel.

Přidat 300 milionů korun na budování mateřských a základních škol, peníze chce odebrat mj. z podpory stavebního spoření, penzijního připojištění nebo odvodů do rozpočtu EU.

Přidat 263 milionů korun na obnovu kulturních památek. Peníze chce odebrat mj. ze státní podpory stavebního spoření nebo odvodů do rozpočtu EU.

Přidat 310 milionů korun na obnovu místních komunikací na úkor různých ukazatelů ve všeobecné pokladní správě.

Zvýšit částku nestátním organizacím na podporu školního stravování žáků o deset milionů korun na úkor dvou ukazatelů všeobecné pokladní správy.

Přesunout tři miliony korun na rehabilitaci památníku Jana Palacha před Národním muzeem ze všeobecné pokladní správy.

Přidat 300 milionů korun na investice hasičům z několika ukazatelů všeobecné pokladní správy.

Přesunout 150 milionů korun na dotace na obnovu kulturních památek na úkor několika ukazatelů všeobecné pokladní správy.

Jiří Mihola (KDU-ČSL):

Přesunout 100 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy Akademii věd na zvýšení mezd a na stavební akce a přístroje.

Přesunout 824 milionů korun pro soukromé školy a 225,5 milionu korun pro církevní školy na zvýšení mezd učitelů z výdajů na regionální školství zřizované kraji.

Vlastimil Válek (TOP 09):

Odebrat 20 milionů korun z obsluhy státního dluhu na podporu výzkumných organizací ministerstva zemědělství (deset milionů Kč) a na výdaje regionálního školství (deset milionů Kč) - konkrétně na vydání kuchařky dietních jídel.

Přidat 50 milionů korun na výzkum a vývoj ve zdravotnictví na úkor výdajů prezidentské kanceláře (25 milionů Kč) a úřadu vlády (25 milionů Kč).

Přidat 100 milionů korun na výzkum a vývoj ve zdravotnictví na úkor výdajů prezidentské kanceláře (50 milionů Kč) a úřadu vlády (50 milionů Kč).

Radovan Vích (SPD):

Zvýšit částku na rozvoj bojových sil o 1,185 miliardy korun z armádních zahraničních operací (400 milionů Kč), z programu "útočné pušky" (100 milionů Kč), z oprav budov Univerzity obrany (150 milionů Kč), z činnosti Vojenské policie (100 milionů Kč), z programu opravy budov v Těchoníně (35 milionů Kč) a z oprav budov Vojenského zpravodajství (400 milionů Kč).

Martin Baxa (ODS):

Odebrat 300 milionů korun z obsluhy státního dluhu ve prospěch podpory živého umění.

Zdeněk Ondráček (KSČM):

Přesunout 100 milionů korun z ochrany klimatu na balistickou ochranu policii (70 milionů Kč) a výstavbu požárních stanic (30 milionů Kč).

Lubomír Španěl (SPD):

Zvýšit podporu lesního hospodářství o 20 milionů korun, konkrétně na boj s kůrovcem, na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Karel Rais (ANO):

Ze dvou ukazatelů všeobecné pokladní správy přesunout 8,765 milionu korun ministerstvu školství na programy českého kulturního dědictví (6,265 milionu Kč) a na evropský sbor solidarity (2,5 milionu Kč).

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Kateřina Valachová Zdeněk Ondráček Vlastimil Válek (TOP 09) Jiří Mihola (KDU-ČSL) Jakub Janda (skokan na lyžích) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy