Starejte se o rodiče, říká zákon. Kde na to máme brát, zlobí se Češi!

Praha - Téměř všichni lidé chtějí finančně podporovat své rodiče v penzi, více než pětina z nich si to však nemůže dovolit. Přes 70 procent Čechů je informováno o výši penze svých rodičů a dvě třetiny z nich se shodují na tom, že tento příjem je pro rodiče zcela nedostačující.

Jen pětina seniorů nepotřebuje od své rodiny žádnou podporu. Z této jedné pětiny ale pouze 40 procent má dostatečný příjem z důchodu. Zbylých 60 procent má vedle penze ještě jiný zdroj příjmu nebo úspory, takže tito senioři jsou schopni své náklady v penzi pokrýt bez pomoci rodiny.

Nejčastěji by lidé svým rodičům mohli přispívat částkou mezi 1000 až 3000 Kč. Touto částkou by přispívala čtvrtina z těch, kteří si vůbec mohou nějaký příspěvek dovolit. Nejštědřejší jsou lidé v Jihočeském kraji, více než 5000 Kč by tam svým rodičům přispívalo 15 procent z nich. S velkou mezerou pak následuje kraj Moravskoslezský s šesti procenty a Praha s pěti procenty.

Více než pětina účastníků průzkumu připustila, že si nemohou dovolit své rodiče finančně podpořit vůbec, ačkoliv by chtěla. Nejmarkantnější to je ve Zlínském kraji, kde nemůže podpořit své rodiče z důvodu nedostatku vlastních financí téměř polovina dotazovaných. Následuje Ústecký kraj s 28 procenty a Olomoucký kraj s 27 procenty. Nejlépe jsou na tom Jihočeši, zde by nemohlo svým rodičům přispět pouze 11 procent dětí.

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami od sebe, to říká zákon o rodině.

Pokud se děti na své staré rodiče vykašlou, ti mohou jejich podporu vymáhat soudně. Případů, kdy se rodiče na soud opravdu obrátí, je ovšem velmi málo. Ne snad proto, že by se snad všechny děti o nemohoucí rodiče vzorně starali, spíš proto, že rodiče se své děti žalovat stydí. Podle statistiky ministerstva spravedlnosti se jich na soudy každý rok obrátí jen pár desítek.

Pochopitelně to neznamená, že jakmile začnete vydělávat, musíte svým rodičům začít platit výživné. Povinnost starat se o ně nastává tehdy, když jsou rodiče nemohoucí, respektive nemají dostatek peněz na svou obživu. Tak to říká zákon o rodině v paragrafu 87. Rodiči, který pomoc opravdu potřebuje – starobní či invalidní důchod má velmi nízký, nestačí mu na zajištění základních osobních potřeb – musí jeho potomek zajistit slušnou výživu.

Ovšem nepředstavujte si, že pod pojmem slušná výživa je myšlena jen strava. Je sem zahrnuto i zabezpečení odpovídajícího bydlení, oblečení, zdravotní péče včetně zajištění sociálního a kulturního vyžití.

Na druhou stranu i potřeba rodičů má své meze. Děti nejsou povinny zajistit rodičům výživu a životní úroveň, která bude stejná jako ta jejich. Zároveň nelze mluvit o potřebě rodičů, pokud budou na dítěti vyžadovat, aby jim místo víkendu stráveného na chatě zaplatil zájezd k moři.

(Zdroj: penize.cz)

Související

Úřad práce

Úřady práce vyplatily na náhradním výživném za první rok 107,8 milionu

Úřady práce vyplatily na náhradním výživném za první rok dětem neplatičů 107,8 milionu korun. Od loňského července, kdy se nová podpora zavedla, přijaly zhruba 10.600 žádostí o alimenty od státu. Celkem poskytly 59.700 těchto dávek. ČTK a České televizi to řekla náměstkyně ministerstva práce pro sociální pojištění a dávky Iva Merhautová (KDU-ČSL).

Více souvisejících

výživné důchodci, senioři děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 9 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Putin podepsal dekret, který umožňuje zabavení majetku Spojených států, jejich občanů a firem

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, který umožňuje zabavení majetku Spojených států, jejich občanů a firem v Rusku. Tento krok má kompenzovat subjekty postižené západními sankcemi vůči Moskvě, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy