Mýtné podraží, dopravci zřejmě zvýší ceny pro své zákazníky

Nové sazby mýta znamenají pro dopravce citelné zdražení dopravy. Dopravní firmy proto budou se zákazníky jednat o nových cenách za své služby. V úpravách však dopravci vidí i pozitiva, například množstevní slevy by tuzemským firmám mohly vůči zahraniční konkurenci pomoci. Vyplývá to z vyjádření dopravců na dotaz ČTK. Vláda v pondělí schválila úpravy mýta, kamiony si v příštím roce připlatí.

Stát si od nových sazeb slibuje podstatné zvýšení příjmů z mýta. Oproti loňsku by měly vzrůst o 1,6 miliardy korun. Podle dopravců to povede k nevyhnutelnému zvýšení cen za dopravu. Sdružení dopravců Česmad Bohemia k tomu uvedlo, že firmy budou muset s klienty vyjednávat o nových cenách.

Jako příliš vysoké už dříve hodnotila zvýšení sazeb například Hospodářská komora ČR. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR mýto na dálnicích zdraží o 16 procent, a na silnicích první třídy dokonce až o 36 procent. "Po ministerstvu dopravy jsme žádali, aby se mýtné sazby navyšovaly postupně, a ne skokově. Návrh ministerstvo bohužel nepřijalo," okomentoval nové sazby ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek. Podle něj v upravených sazbách chybí také zvýhodnění vozidel jezdících na zemní plyn, což je jediné široce dostupné alternativní palivo pro kamiony.

Úprava nových sazeb je pak podle svazu ve srovnání s jinými státy příliš komplikovaná. "Uvítali bychom podstatně jednodušší model," dodal Čížek. Nové mýtné ceníky budou ceny počítat podle několika kritérií, například emisní třídy vozidla, počtu náprav, hmotnosti auta, denní doby průjezdu a druhu použité komunikace.

Dopravci ovšem vidí v nových sazbách i některá pozitiva. Jde například o mírné navýšení množstevních slev z mýtného, z kterého by měli profitovat jako častí uživatelé především domácí dopravci. Sdružení dopravců uvítalo také zrušení zvýšených pátečních sazeb, které nevedlo k regulaci dopravy, ale naopak komplikovalo dojezdy řidičů kamionů domů na víkendy. Mírně se naopak zvýší ceny za jízdy v noci.

"Budou-li po vládou schválené změně mýtných sazeb následovat avizované kroky na podporu tuzemských autodopravců, věřím, že celkově jejich pozice v mezinárodní soutěži nebude oslabena, ale spíše naopak," uvedl k úpravě generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Upozornil také na slib vlády, že se k systému stanovování sazeb za rok vrátí a případná problematická místa upraví. Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzval například ke snížení spotřební daně z nafty.

Podle nového sazebníku platného od příštího roku by si měli dopravci mimo jiné nově připlatit například za hluk a znečištění. Stát chce příjmy z nových poplatků využít ke zmírnění dopadů dopravy, například na budování protihlukových stěn.

Mýtný systém od letošního roku funguje na více než 2400 kilometrech dálnic a silnic první třídy. Od loňského prosince provozuje nový satelitní systém společnost CzechToll.

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné Dopravci zdražování svaz průmyslu a dopravy hospodářská komora Ekonomika kamiony nákladní doprava

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy