Podnikatelé mají strach z plošných opatření. Vláda by měla představit plán, apeluje Dlouhý

Plošná opatření jsou největší obavou podnikatelů. Situace se podle nich zhoršila, ale není katastrofální. Znovuzavedení plošných restrikcí proto nelze připustit. Vláda by měla představit plán nařízení, ke kterým bude přistupovat v návaznosti na určitý počet denních přírůstků nákazy koronavirem. Pokud se epidemiologická situace zlepší, vláda by také měla přehodnotit plošné programy podpor.

Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vláda by měla opatření připravovat s rozvahou, raději pomaleji. Zpětně by je ale už neměla upravovat a neměla by dělat výjimky, řekl Dlouhý. Firmy o nařízeních potřebují podle něj vědět s předstihem, aby se na ně mohly dobře připravit. Opatření musejí být jasná, srozumitelná a jednoduše realizovatelná, uvedl dále.

Současná situace je podle Dlouhého vážná, společnost by podle něj měla ale zachovat klid. Výrazně podle něj nepřibývá vážně nemocných ani úmrtí. Pro podniky Hospodářská komora připravila sadu doporučení ke zvýšení prevence proti šíření koronaviru. Doporučuje vytvoření vlastních podnikových pandemických plánů pro bezpečné zajištění provozů a postupný návrat zaměstnanců do práce.

Vláda by měla podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jasně deklarovat, že znovu "nezavře" českou ekonomiku. Důležitá bude také dohoda o kurzarbeitu. Ten by měl platit obecně na krizové situace, nejen na pandemii. Podle Prouzy jsou jedna věc parametry nové legislativy na podporu zaměstnanosti, druhou podstatnou záležitostí budou kritéria pro aktivaci pomoci.

Program na podporu zaměstnanosti platí do 31. října, od listopadu by ho měl nahradit právě kurzarbeit. Vláda o něm už opakovaně jednala, ale zatím nenalezla shodu. Podle Dlouhého bude však Antivirus muset dříve nebo později skončit stejně jako další plošné podpory. Mohly by se podle něj totiž časem stát kontraproduktivními. Pokud se epidemiologická situace zlepší, Hospodářská komora podle něj vyzve vládu k přehodnocení programů. Měly být spíše adresné a selektivní, a to sektorově i regionálně.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) hospodářská komora Ekonomika firmy Tomáš Prouza (ekonom) Svaz obchodu a cestovního ruchu

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy