Index PMI: Zpracovatelský průmysl v ČR i eurozóně si vede nejlépe od dubna 2018

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v prosinci zlepšily, když index PMI stoupl na 57 bodů z listopadových 53,9 bodu. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Index je tak nejvyšší od dubna 2018. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Za růstem indexu je především nárůst objemů výroby napříč českým zpracovatelským sektorem, když výroba stoupla nejvíce od června 2018. K růstu indexu přispěl i růst celkového odbytu i nových exportních zakázek.

"Prosincová data byla pro český zpracovatelský průmysl dalším zábleskem naděje, když ukázala, že silnější poptávka podpořila výrobu i nové zakázky. Růst nových exportních zakázek rovněž zůstal silný, a to i přes další řadu karanténních opatření v Evropě. Hlavním problémem nicméně zůstává narušení dodavatelských řetězců, které v prosinci opět posílilo. Dodávky se protáhly do největší míry od dubna, kdy tradiční zásobovací sítě ohrozila pandemie," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) v prosinci nad očekávání, vzrostl na 57 bodů z 53,9 v listopadu, což je nejvyšší hodnota od dubna 2018. Růst byl tažen nejen vyšší výrobou, ale také novými zakázkami. Růst zaměstnanosti byl nejvyšší od poloviny roku 2018 pic.twitter.com/tlKoSBPRRE

— Jakub.Seidler (@JakubSeidler) January 4, 2021

Tuzemský průmysl se podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče stále zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie koronaviru. "Stávající druhá vlna pandemie nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničních obchodu. A průmysl si tak navzdory pandemii nyní vede velmi dobře," uvedl. Dodal, že v samotném prosinci růst aktivity v Česku byl znatelně silnější než v Maďarsku a Polsku.

"Indikátor PMI z tuzemského průmyslu příznivě překvapil. Uvedený vývoj souvisí také s příznivým vývojem průmyslové aktivity u našich největších obchodních partnerů," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle něj je zřejmé, že průmysl si koncem roku udržel solidní růst a bude patřit mezi hlavní tahouny ekonomického růstu v posledním čtvrtletí minulého roku.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny se v posledním měsíci loňského roku zvyšovala nejrychleji od května 2018. 

Index aktivity zpracovatelského průmyslu eurozóny se v prosinci zvýšil na 55,2 bodu z listopadových 53,8 bodu. Drží se tak nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Rychlý odhad uváděl hodnotu indexu 55,5 bodu.

Eurozone growth accelerated in December, as the Manufacturing #PMI reached its highest level since May 2018. At 55.2 (Nov: 53.8), the latest result signalled a sharp improvement in conditions, led by marked growth in Germany and the Netherlands. Read more: https://t.co/cyCUt57Vg3 pic.twitter.com/db90U5m3DV

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) January 4, 2021

"Zdá se, že ekonomika bude díky odolnému zpracovatelskému sektoru ve čtvrtém čtvrtletí zasažena pandemií mnohem méně, než při nebývalém poklesu ve druhém čtvrtletí," uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson.

Nových objednávek přibývalo díky vysoké poptávce po německém zboží a částečně také díky dočasnému nárůstu poptávky z Británie před koncem přechodného období vztahů s EU. Navzdory silné poptávce a nahromadění nevyřízených zakázek se opět snížil počet zaměstnanců, i když pomalejším tempem než v předchozím měsíci. Index zaměstnanosti se zvýšil na 49,2 z listopadových 48,7 bodu.

"Zaměstnanost se nadále snižovala, ale je to podobný vývoj jako při zotavování z globální finanční krize. Zlepšení na trhu práce přichází později než růst výroby," uvedl Williamson. "Za předpokladu, že růst výroby může být udržitelný, by brzy měla následovat pracovní místa."

V Německu, které je největší ekonomikou v Evropě, index vystoupil na 58,3 bodu z listopadových 57,8 bodu. Ocitl se tak nejvýše od února 2018. Zpracovatelský průmysl se na výkonu německé ekonomiky podílí zhruba pětinou.

Germany ended 2020 on a high note, as the Manufacturing #PMI rose to 58.3 in December (Nov: 57.8) to signal the strongest growth since Feb 2018. Input costs spiked, however, amid a near-record increase in suppliers' lead times. Read more: https://t.co/umQpUPPiPw pic.twitter.com/PsfpLFWS0H

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) January 4, 2021

Ekonomika eurozóny v minulém čtvrtletí zřejmě opět klesla kvůli obnově omezujících opatření, jejichž cílem je zastavit šíření nemoci covid-19. Prosincový průzkum agentury Reuters naznačil, že hrubý domácí produkt eurozóny se vrátí na úroveň před krizí do dvou let.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika eurozóna Česká republika Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy