Česko neláká jen levnou pracovní sílu. Přicházejí i kvalifikovaní cizinci za vyššími mzdami

Česko se v nákladech práce řadí mezi chudší polovinu států Evropské unie. Mzdy u nás ale rostou rychleji než v západních zemích a stát dokáže přilákat i lépe placené manažery a specialisty z Východu. Vyplývá to ze zjištěné Českého statistického úřadu.

Česko podle statistiků stále patří mezi nízkonákladové ekonomiky, kde jsou náklady zaměstnavatelů na hodinu práce pod hranicí 500 korun. Rozdíly se ale snižují. "Česko v roce 2022 předstihlo v úrovni nákladů práce Portugalsko, kde došlo v tomto ohledu ke stagnaci, zatímco u nás se náklady zvýšily meziročně o 5 %," uvedl v tiskové zprávě Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Podle úřadu se od roku 2012 nominálně snížily náklady práce jen v Řecku a v Norsku, najeíve naopak vzrostly ve státech s dosud nejnižšími úrovněmi, jako je Bulharsko a Rumunsku. O něco méně pak stouply i v Česku. 

V rámci krajů České republiky zaujímá na trhu práce specifické postavení Praha. "Výrazně vyšší mzdy vydělávají v Praze jen ti, kteří pracují ve vysoce kvalifikovaných nemanuálních profesích, nejlépe manažerských," řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistik trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. "Podíl velmi nízkých mezd do 22 tisíc hrubého je tu navíc takřka stejně velký jako v ostatních krajích, tedy desetinový," dodal.

Česká republika nabízí cizincům konkurenceschopné platové podmínky a výhodné pracovní smlouvy. Zvláště ve srovnání s některými východoevropskými zeměmi či zeměmi mimo Evropskou unii jsou mzdy v Česku atraktivním lákadlem pro cizince, kteří hledají lepší finanční perspektivu.

Kromě toho je ale známa svou relativně vysokou životní úrovní ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi. Přístup ke kvalitnímu zdravotnictví, vzdělání a dalším sociálním službám je zde zajištěn. Cizinci, kteří hledají lepší životní podmínky pro sebe a své rodiny, nalézají v Česku příležitost k lepšímu životu a kariérnímu růstu.

Česko je také zemí s otevřenou a multikulturní společností, která přitahuje cizince z různých koutů světa. Díky tomu se cizinci mohou cítit v Česku jako součást dynamického a kosmopolitního prostředí, kde mají možnost setkat se s lidmi z různých kultur a rozvíjet své mezikulturní komunikační dovednosti.

Nabízí také cizincům širokou škálu pracovních příležitostí v různých odvětvích. Vysoká kvalifikace a odbornost českých pracovníků je mezinárodně uznávána. Cizinci, kteří mají potřebné dovednosti a znalosti, mohou využít příležitostí k profesnímu růstu a rozvoji své kariéry.
 

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Prohlédněte si galerii

25 let od vstupu ČR do NATO: Bill Clinton hovořil o vztazích s Ruskem, Pavel o Ukrajině

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) před 25 lety byl zlomovým okamžikem, který otevřel novou kapitolu v bezpečnostní politice země a celého regionu střední Evropy. Tento krok, který byl doprovázen podobnými kroky dalších zemí střední a východní Evropy, představoval strategický posun směrem k zajištění stability a obrany před možnými hrozbami a agresí. Shodli se na tom účastníci konference připomínající 25. výročí členství České republiky v NATO.

Více souvisejících

Česká republika zaměstnání

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Medvěd na Slovensku pronikl do ulic třicetitisícového města. Zranil několik lidí

Medvědi dělají na Slovensku v posledních dnech pořádný rozruch. Po tragickém incidentu v Demänovské Dolině zemřela jednatřicetiletá Běloruska, v neděli se pak šelma proháněla ulicemi třicetitisícového Liptovského Mikuláše. Pět lidí utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy