Prodej aut v Británii klesl nejvíc od finanční krize. Další ranou bude brexit, varuje svaz

Prodej nových aut v Británii loni klesl nejvíce od finanční krize před deseti lety. Příčinou je pokles poptávky po vozech s naftovým motorem, přísnější pravidla pro emise a rovněž slábnoucí důvěra spotřebitelů kvůli brexitu. Celkem se v zemi prodalo 2,37 milionu vozů, což je téměř o sedm procent méně než předloni. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil svaz výrobců a prodejců aut SMMT.

Prodej vozů s naftovým motorem se snížil o téměř 30 procent. Zájem o naftové vozy klesá od emisního skandálu automobilky Volkswagen v roce 2015. V roce 2016 se naftové vozy na celkovém prodeji aut v Británii podílely 48 procenty, předloni se však jejich podíl začal snižovat a loni činil už jen 32 procent. Podobný trend je vidět v mnoha dalších evropských zemích.

Prodej negativně ovlivnilo i zavedení nové metodiky měření emisí a spotřeby automobilů WLTP, platné od září. Některé automobilky nestihly včas nechat otestovat své modely, a na trhu tak od září některé modely chyběly.

Zástupci odvětví také varují, že odchod Británie z Evropské unie, který se má uskutečnit koncem března, je rizikem pro další budoucnost sektoru.

Automotive industry warns of catastrophe of exiting EU without an agreement; ‘No Deal’ must be off the table https://t.co/H7Fp8V1mIm pic.twitter.com/6ZrDzrTdCg

— SMMT (@SMMT) 20. prosince 2018

Automobilový průmysl v zemi zaměstnává 850.000 lidí a je jedním z mála úspěchů v britském zpracovatelském sektoru od 80. let minulého století. SMMT upozorňuje, že investice v automobilovém průmyslu v loňském roce zřejmě klesly, v letošním roce se prodej aut patrně opět sníží a případný neřízený brexit by mohl mít dopad na pracovní místa.

Loňský pokles byl nejvýraznější od roku 2008, kdy se prodej aut snížil o 11,3 procenta. Ještě v letech 2015 a 2016 byla poptávka po autech rekordní, v roce 2017 se ale už prodej snížil. Někteří analytici považují poptávku po autech za jeden z předních ukazatelů budoucího ekonomického výkonu.

Britská ekonomika podle posledních údajů ke konci loňského roku výrazně zpomalila. Trh s bydlením se téměř zastavil a spotřebitelské úvěry rostly nejpomaleji za téměř čtyři roky, upozorňuje agentura Reuters.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?
Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

automobilový průmysl Velká Británie dieselgate volkswagen Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 1 hodinou

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy