Německo prodalo 30 let staré dluhopisy. Aukce dopadla naprosto nečekaně

Německá vláda dnes v aukci poprvé prodala 30leté státní dluhopisy se záporným výnosem. Prodala jich za 824 milionů eur (21,2 miliardy Kč), v plánu ale měla prodat dluhopisy s nulovým úrokem za dvě miliardy eur.

Průměrný výnos dosáhl minus 0,11 procenta, uvedla agentura Reuters. Ta zároveň prodej 30letých dluhopisů se záporným výnosem označila za milník pro celý dluhopisový trh.

Úrok prodávaných dluhopisů byl stanoven na nula procent, což znamená, že německá vláda až do splatnosti dluhopisů nebude muset z dluhu platit žádné úroky. Investoři tak dostanou zpět jen své vložené peníze. Výnos u dluhopisů vyjadřuje procentní návratnost vycházející z kuponu, tedy úroku, a z kupní ceny.

Výnosy třicetiletých státních dluhopisů na hlavních trzích letos klesají kvůli obavám ze slabého hospodářského růstu a spekulacím, že centrální banky ve více zemích začnou uvolňovat měnovou politiku. To láká investory do investic s delší dobou splatnosti.

Slabá poptávka v dnešní aukci není podle investorů překvapením, vzhledem k poklesu výnosů třicetiletých dluhopisů v posledních týdnech. Výnosy 30letých dluhopisů německé vlády jsou tento měsíc nižší o 28 bazických bodů a směřují k největšímu měsíčnímu poklesu od roku 2016.

Analytik finančního ústavu Rabobank Matt Cairns poznamenal, že dnešní prodej byl testem trhu. Zájem sice zaostával, to by se však mohlo v blízké budoucnosti změnit vzhledem k očekávaným rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB). Ta by mohla stáhnout výnosy ještě níže. Od ECB se očekává, že v září sníží úrokové sazby a oznámí další opatření na podporu ekonomiky a inflace.

V Německu už celá výnosová křivka dluhopisů klesla pod nulu. Před dnešní aukcí výnosy 30letých německých dluhopisů činily minus 0,15 procenta, mírně tak stouply z rekordního minima minus 0,31 procenta, kde byly minulý týden.

Související

Více souvisejících

Německo dluhopisy Ekonomika EUR

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy